Suche

Persbericht #Automotive Aftermarket
Deel persbericht

Bosch stoomt automotive netwerk klaar voor de uitdagingen van vandaag en morgen

Nieuwe opleidingen bij Bosch: Vakinhoudelijke EV-trainingen, waterstof en Tesla-service

  • Naast technische trainingen op het gebied van EV nu ook vakinhoudelijke trainingen
  • Opleiding rond onderhoud van auto’s op waterstof
  • Bosch New Era: exclusief event rond EV voor Bosch-partners

De onvermijdelijke transitie naar een koolstofarme mobiliteit brengt voor de werkplaats heel wat uitdagingen mee. Bosch helpt AutoCrew, Bosch Car Service en Bosch Workshop Partner-autobedrijven EV-ready te zijn. In de Benelux worden drie nieuwe opleidingen aan het Bosch-trainingsaanbod toegevoegd: vakinhoudelijke EV-trainingen, een training over waterstofaandrijving en een training over onderhoud en reparatie aan Tesla-modellen. Daarnaast lanceert Bosch ook Remote Diagnostics Service, een online platform dat autobedrijven toelaat om de programmatie van bepaalde modellen aan een technische helpdesk te kunnen overlaten. De nieuwe trainingen en het volledige EV-aanbod van Bosch voor de werkplaats werden uitgebreid voorgesteld tijdens Bosch New Era, een exclusief evenement voor alle Bosch-partners op 9 mei 2022 in DeFabrique in Utrecht.

“Alhoewel het overgrote deel van de auto’s op de Nederlandse wegen nog een traditionele verbrandingsmotor heeft, neemt het aantal elektrische auto’s snel toe. Met name via leasebedrijven krijgen onze AutoCrew en Bosch Car Service autobedrijven steeds vaker vragen voor onderhoud en reparatie van elektrische auto’s. Met ons uitgebreid aanbod trainingen, technische support, werkplaatsapparatuur en onderdelen zorgen wij ervoor dat ons netwerk klaar is voor de uitdagingen van vandaag en morgen,” zegt Carlo Bijnens, Director Aftersales Benelux-France.

Totaalpakket EV-trainingen en training waterstof

Om als autobedrijf optimaal te presteren in de energietransitie is het van belang dat alle medewerkers kennis hebben van alle zaken rondom elektrisch rijden, dus ook de baliemedewerkers en verkopers. Naast technische trainingen, biedt Bosch, in samenwerking met EV Academy en het EV Kenniscentrum, ook vakinhoudelijke EV-trainingen aan. Deze bevatten alle benodigde informatie om een waardige EV-gesprekspartner te worden voor de klant.

“De trainingen schetsen een heel goed beeld van de laatste ontwikkelingen op de markt. Er komen onderwerpen aan bod waar je in het dagelijkse werk ook echt tegen aanloopt. Waarom dat er bepaalde laadpalen zijn, bijvoorbeeld, of hoe snel een EV-batterij laadt. Er komt wel wat technische kennis aan bod, maar vooral het praktische gedeelte is heel interessant,” zegt Jan Knobel van AutoCrew Knobel in Etten-Leur.

Ook Mark van Schijndel van Bosch Car Service Mark van Schijndel vond de EV-training een meerwaarde. “Ik was heel aangenaam verrast. Alle basisbegrippen die je dient te kennen, komen to the point aan bod in de cursus. Ik zou de opleiding zeker aanraden aan andere autobedrijven. Je krijgt niet alleen meer achtergrondinformatie over hoe en waarom bepaalde zaken gebeuren, maar ook inzicht in toekomstige ontwikkelingen op het gebied van EV”.

Bosch ontwikkelde ook een training die volledig gericht is op het onderhoud en programmeren van Tesla-modellen. “Een Tesla is eerder een computer op wielen en vraagt een heel eigen aanpak voor service en onderhoud. Daarom hebben we op vraag van ons netwerk een specifieke training rond Tesla-service ontwikkeld. De pilot is ondertussen afgerond, met positieve feedback vanuit het automotive netwerk”, zegt Carlo Bijnens.

Naast de EV-trainingen heeft Bosch nu ook een opleiding rond onderhoud van auto’s op waterstof klaar. De eerste reeks trainingen over dit onderwerp gaan binnenkort van start. Deze nieuwe technologie vraagt om een bijzondere aanpak: niet alleen de techniek, maar ook de veiligheid komt uitvoerig aan bod. Het aandeel van voertuigen op waterstof in het wagenpark mag dan wel nog heel beperkt zijn, toch is het belangrijk om nu al kennis op te bouwen rond deze beloftevolle technologie.

Werkplaatsapparatuur en Remote Diagnostics Service (ReDi)

Naast het trainingsaanbod heeft Bosch ook een ruim aanbod onderdelen en equipment voor diagnose en onderhoud van e-voertuigen. Met de KTS-diagnosetester en de werkplaatssoftware ESI[tronic] hebben AutoCrew en Bosch Car Service autobedrijven meteen toegang tot de meest actuele diagnosesoftware en technische software van het voertuig. Daarbij beschikt de nieuwste generatie KTS-diagnosetesters over een PassThru-interface die het mogelijk maakt om de originele informatie van de fabrikanten te gebruiken voor diagnose. Ook de ACS-aircoserviceapparaten en DAS- en SCT-kalibratiesystemen zijn belangrijk voor elektrische en hybride auto’s, die vaak beschikken over uitgebreide koelsystemen en geavanceerde rijhulpsystemen.

Voor programmaties die niet beschikbaar zijn via de KTS, lanceert Bosch Remote Diagnostics Service (ReDi). Met behulp van een interface kunnen de autotechnici van het autobedrijf op afstand samenwerken met Bosch-experts. De monteur koppelt de interface op het voertuig, waarna de technische specialist van de Bosch-helpdesk het probleem vanop afstand oplost. Zo verloopt de kalibratie of herprogrammatie van een nieuw type voertuig of de toepassing van een software snel, probleemloos en kostenefficiënt.

Bosch New Era: exclusief EV-event voor Bosch-partners

Tijdens Bosch New Era, een exclusief evenement voor alle Bosch-partners, presenteerde Bosch Automotive Aftermarket zijn volledig aanbod rond e-mobility. Tijdens de plenaire sessie werd de EV in de werkplaats gevisualiseerd en kregen deelnemers meer toelichting over de nieuwe trainingen en Remote Diagnostics Service. Daarnaast was er ook veel ruimte en tijd voor beleving. In de ‘experience room’ stonden niet alleen elektrische auto’s, maar ook showcars, nieuwe onderdelen, e-bikes en andere EV-producten van Bosch.

Over Bosch

Bosch is sedert 1903 aanwezig in Nederland. De Bosch Groep telt in Nederland ongeveer 3.000 medewerkers. De belangrijkste productielocaties bevinden zich in Tilburg, Boxtel en Deventer.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 429.000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Het bedrijf genereerde in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Met zijn zakelijke activiteiten streeft het bedrijf ernaar technologie te gebruiken om universele trends zoals automatisering, elektrificatie, digitalisering, connectiviteit en duurzaamheid vorm te geven. In deze context versterkt de brede diversificatie van Bosch over regio's en industrieën zijn innovatiekracht en robuustheid. Bosch maakt gebruik van zijn bewezen expertise op het gebied van sensortechnologie, software en diensten om klanten oplossingen over verschillende domeinen aan te bieden vanuit één bron. Het past ook zijn expertise op het gebied van connectiviteit en kunstmatige intelligentie toe om gebruiksvriendelijke, duurzame producten te ontwikkelen en te produceren. Met "Technologie voor het leven", wil Bosch de kwaliteit van leven verbeteren en natuurlijke hulpbronnen behouden. De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De innovatieve kracht van Bosch is essentieel voor de verdere ontwikkeling van het bedrijf. Bosch stelt ongeveer 90.000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Het is belast met de taak om het langdurig voortbestaan van het bedrijf en met name zijn financiële onafhankelijkheid te waarborgen - in overeenstemming met de missie die is overgedragen in het testament van de oprichter van het bedrijf, Robert Bosch.

Meer informatie is online te vinden op www.bosch-press.nl, www.bosch.nl, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.twitter.com/BoschNederland, www.linkedin.com/company/bosch-the-netherlands/ en YouTube: Bosch the Netherlands.

Download persbericht