Suche

Bosch presenteert zijn oplossingen voor de werkplaats van vandaag en morgen

  • Nieuwe, uiterst nauwkeurige kalibratieoplossingen voor surroundview- en achteruitrijcamera’s.
  • Speciaal kalibratiebord voor het kalibreren van lidarsensoren met het DAS 3000 kalibratietoestel.
  • Nieuwe SDA-functie in de ESI[tronic] 2.0 diagnosesoftware voor de ontgrendeling van beveiligde OEM-diagnosetoegang met behulp van een unieke identificatiecode.

Bosch Automotive Aftermarket neemt deel aan Automechanika Digital Plus en stelt zijn nieuwste oplossingen op het gebied van diagnose en ADAS-kalibratie voor tijdens vier online livesessies.

Door het wijdverbreide gebruik van elektronische systemen om de veiligheid en het comfort te verbeteren, maar ook om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen, speelt het diagnosetoestel een steeds belangrijkere rol in de werkplaats, zowel voor personenauto’s, bestelwagens en vrachtwagens. Daarom investeert Bosch al meer dan dertig jaar in de ontwikkeling van diagnosetoestellen om onafhankelijke autobedrijven toegang te geven tot innovatieve apparatuur. Tegelijkertijd heeft Bosch een compleet assortiment aan equipment en accessoires voor de nauwkeurige controle en snelle kalibratie van ADAS-systemen, zodat de werkplaats dit nieuwe marktsegment kan bedienen.

Kalibratiematten voor surroundview- en achteruitrijcamera’s van VW en Mercedes

In zijn aanbod van accessoires voor de kalibratie van ADAS-rijhulpmiddelen heeft Bosch nu ook speciale kalibratiematten waarmee de werkplaats zijn diensten kan uitbreiden met de kalibratie van achteruitrijcamera’s en 360-graden surroundview-camera’s. De kit voor het herkalibreren van het surround-camerasysteem in voertuigen van de Volkswagen Group bestaat uit twee kreukvrije en slijtvaste vloermatten. Om de kalibratie uit te voeren, worden de kalibratiematten langs het voertuig uitgerold en handmatig in de juiste positie gebracht. Het kalibratieproces kan vervolgens worden gestart met het Bosch KTS-diagnosetoestel en de bijhorende ESI[tronic] 2.0 Online-software of een diagnosetoestel van een andere partij met de benodigde kalibratieroutines.

De speciale vloermatten voor het herkalibreren van de achteruitrijcamera van personenauto’s van de Volkswagen Group en Mercedes hebben een L-vormig metalen frame. Beide kalibratiematten worden gebruikt met de DAS 3000 van Bosch en zijn unieke 3D-positioneringstechnologie om een nauwkeurige installatie voor een absoluut perfecte kalibratie te garanderen.

Speciaal kalibratiebord voor het opnieuw afstellen van lidarsensoren

Bosch verwacht in de nabije toekomst een aanzienlijke toename van het aantal in voertuigen geïnstalleerde lidarsensoren. Tot nu toe werden ze vooral gebruikt in voertuigen uit het topsegment. Een nieuwe EU-verordening die autonoom rijden op niveau 3 vanaf januari 2021 goedkeurt, en de omzetting ervan in regelgeving in vele landen, betekent dat ultranauwkeurige lidarsensoren steeds belangrijker worden in de autoproductie. Het is daarom van essentieel belang dat deze lidarsensoren na onderhouds- en reparatiewerkzaamheden nauwkeurig worden gekalibreerd. Hiertoe heeft Bosch een nieuw speciaal kalibratiebord ontwikkeld dat eenvoudig op het DAS 3000-kalibratietoestel kan worden geïnstalleerd. Afhankelijk van de plaats waar de lidarsensoren op het voertuig zijn gemonteerd, kan het lidarbord op een hoogte tussen 300 en 800 millimeter nauwkeurig worden ingesteld. De vereiste hoogte wordt nauwkeurig bepaald met behulp van de GLM 120/150 lasermeetmodule van Bosch. De module kan ook worden gebruikt om de pitch- en rolhoek correct in te stellen, in combinatie met de 3D-positioneringssoftware van de DAS 3000. De Bosch ESI[tronic] 2.0 Online-software in combinatie met een Bosch KTS-diagnosetoestel begeleiden gebruikers stap voor stap door het positioneringsproces van het lidarbord, inclusief afstandsmeting en laterale offset om het kalibratieproces mogelijk te maken.

Diagnose van beveiligde voertuigelektronica

De evolutie van de Europese regelgeving vereist dat autofabrikanten de bescherming van de diagnosetoegang via de OBD-stekker verhogen. Om aan deze nieuwe wettelijke vereisten te voldoen, ontwikkelen steeds meer autofabrikanten beveiligingsmechanismen om de voertuigelektronica van hun nieuwste modellen te beschermen. Dit heeft tot gevolg dat bepaalde diagnoses die verband houden met beveiliging of het schrijven in elektronische stuurapparaten (ECU’s) van voertuigen afgeschermd zijn. Elke autofabrikant ontwikkelt en hanteert zijn eigen veiligheidsconcept. Met name voor universele werkplaatsen betekent dit nieuwe beperkingen voor het uitvoeren van eenvoudige, dagelijkse diagnosewerkzaamheden. Als antwoord op deze situatie heeft Bosch een centrale, geïntegreerde en gestandaardiseerde oplossing ontwikkeld in zijn ESI[tronic] 2.0 Online-software die werkt met de huidige generatie KTS-diagnosetoestellen. Deze nieuwe functie, ook wel SDA (Secure Diagnostic Access) genoemd, maakt een gemakkelijke toegang tot beveiligde diagnosefuncties mogelijk. Na een eenmalige aanmelding, en in sommige gevallen online gebruikersidentificatie, ontvangen monteurs een persoonlijke identificatiecode waarmee ze via SDA toegang krijgen tot beveiligde voertuigfuncties. Alle diagnose- en onderhoudswerkzaamheden kunnen dan onbeperkt worden uitgevoerd, zonder een account aan te maken bij de autofabrikanten. Onafhankelijke werkplaatsen hebben dus een eenvoudige en geïntegreerde oplossing via hun ESI[tronic] 2.0 Online-abonnement.

Video SDA (Engels): https://youtu.be/ZABxFwQM3XI

Over Bosch

Bosch is sedert 1903 aanwezig in Nederland. De Bosch Groep telt ongeveer 3.250 medewerkers. De belangrijkste productielocaties bevinden zich in Tilburg, Boxtel en Deventer.

De Bosch Groep is een wereldwijd toonaangevend technologiebedrijf en dienstverlener. Er werken wereldwijd ongeveer 395.000 medewerkers (situatie op 31 december 2020). Het bedrijf genereerde in 2020 een omzet van 71,5 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Connected Mobility en Industry 4.0. Bosch streeft de visie na van duurzame, veilige en inspirerende mobiliteit. Met zijn expertise in sensoren, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud kan het bedrijf haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aanbieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin oplossingen en producten aan te reiken voor een geconnecteerd leven die ofwel artificiële intelligentie (AI) bevatten of met hulp daarvan ontwikkeld of geproduceerd zijn. Bosch verbetert wereldwijd de levenskwaliteit van mensen met innovatieve en inspirerende producten en diensten. Op die manier biedt Bosch "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 440 dochterondernemingen en regionale filialen in zowat 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. Met zijn meer dan 400 vestigingen wereldwijd is de Bosch Groep sinds het eerste kwartaal van 2020 CO2-neutraal. De basis voor de toekomstige groei van de onderneming is haar innovatiekracht. Bosch stelt ongeveer 73,000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 129 locaties wereldwijd, inclusief ongeveer 34,000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van de familie Bosch en Robert Bosch GmbH. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties.

Meer informatie is online te vinden op www.bosch-press.nl, www.bosch.nl, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, http://www.twitter.com/BoschNederland, www.linkedin.com/company/bosch-the-netherlands/ en YouTube: Bosch the Netherlands.

Download persbericht

Ben je nog steeds op zoek naar iets?