Suche

Persbericht #Bosch Groep
Deel persbericht

Financiële resultaten 2022: Bosch registreert sterke groei in Nederland

financiële resultaten groei

Verdere ontwikkeling in waterstof en warmtepompen

  • Geconsolideerde omzet van 1,87 miljard euro van Bosch in Nederland, een stijging van 15 procent ten opzichte van 2021
  • Bosch breidt aanwezigheid in Nederland uit met overnames van ItoM en Elpro; Hacousto Protec en Bosch Energy and Building Solutions vormen nieuwe juridische entiteit Bosch Energy and Building Solutions BV
  • Bosch en ENGIE hebben langetermijncontract gesloten voor de levering van lokaal opgewekte energie op de Nederlandse Bosch-locaties

Boxtel – Bosch, een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten, sloot het boekjaar 2022 af met een geconsolideerde omzet van 1,87 miljard euro in Nederland en noteerde daarmee een sterke groei van 15 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. “De omzetstijging in 2022 is te danken aan sterke prestaties in alle divisies. Om het toekomstige langetermijnpotentieel aan te boren, blijft Bosch de lokale expertise in Nederland verder ontwikkelen, met name in strategische groeigebieden zoals waterstof en warmtepompen”, zegt Patrick Incoletti, directeur van Robert Bosch Benelux. Op 31 december 2022 werkten circa 3.050 medewerkers bij Bosch in Nederland.

Als gevolg van de wereldwijd aanhoudende economische uitdagingen handhaaft Bosch in Nederland voor het lopende boekjaar een gematigde prognose. “Hoewel we vanwege de huidige situatie ook in Nederland een uitdagend jaar verwachten, blijven we ons inzetten voor de lokale markt en zijn langetermijnpotentieel,” aldus Incoletti.

Positieve ontwikkelingen in alle bedrijfssectoren van Bosch

Ondanks tekorten aan halfgeleiders en een zwakke economie hielden alle bedrijfssectoren in Nederland goed stand.
Binnen de bedrijfssector Mobility Solutions wil de productiefaciliteit van Bosch Transmission Technology in Tilburg zich richten op de ontwikkeling en massaproductie van dunne metalen componenten voor elektromotoren, waterstof- en brandstofceltechnologieën. Met specifieke productiecompetenties op het gebied van stansen en warmtebehandeling kan het bedrijf complexe dunne metalen componenten produceren met enorm strenge eisen op het gebied van prestaties en duurzaamheid. Naast deze proceskennis en -ervaring is het R&D-centrum op deze locatie van groot strategisch belang. Niet alleen binnen de mobiliteitssector van Bosch, maar inmiddels ook in de energiesector. Een goed voorbeeld is de rol van Bosch Transmission Technology bij de ontwikkeling van elektrolysers.

De divisie Automotive Aftermarket blijft een sterke speler op de Nederlandse markt. De divisie blijft zich richten op nieuwe tools, equipment en trainingen om onafhankelijke autobedrijven voor te bereiden op het EV-tijdperk (elektrische voertuigen). Zo biedt Bosch Car Service nu ook een autoverzekering voor bestuurders van een volledig elektrische auto aan, terwijl ook een EV-accugarantie mogelijk is. In 2023 viert Bosch Workshop Partner, het moduleconcept gericht op de werkplaatsactiviteiten van het autobedrijf, zijn vijfde verjaardag. Het concept wil de komende jaren groeien naar 600 leden in de Benelux en zal ook in vijf andere regio’s in Europa worden uitgerold.

De verkoop van e-bikes in Nederland blijft sterk groeien: van de 855.000 verkochte fietsen waren er 486.000 e-bikes, dat is 57 procent (Bron: BOVAG). Dankzij voortdurende innovaties worden e-bikes steeds veiliger. Het nieuwe Bosch eBike ABS is nu beschikbaar voor elke e-bikecategorie, ook voor eCargo-fietsen, terwijl de diefstalbeveiliging eBike Alarm het mogelijk maakt om e-bikes veiliger te parkeren. De nieuwe alarmfunctie, in combinatie met de nieuwe ConnectModule en het eBike-slot, waarschuwt e-bikebezitters bij een poging tot diefstal en maakt het mogelijk de positie van de e-bike te bepalen.

In Den Haag draagt het Tram Forward Collision Warning-systeem van Bosch Engineering bij aan het verminderen van het aantal tramongevallen. Dankzij de combinatie van een multifunctionele camera, een radarsensor en een spoorcontrole-besturingseenheid helpt dit rijhulpsysteem de tram tijdig te remmen om ongevallen te voorkomen.

Om het tekort aan veilige parkeerplaatsen voor vrachtwagens in Europa aan te pakken, bundelden Bosch Secure Truck Parking en TRAVIS Road Services in november 2022 hun krachten. Door hun boekingplatforms te combineren, krijgen gebruikers van Bosch Secure Truck Parking en TRAVIS Road Services toegang tot in totaal 15.000 parkeerplaatsen op ongeveer 400 locaties in 14 Europese landen.

Met de overname van Semiconductor Ideas to the Market (ItoM) breidt Bosch zijn team van “System on Chip” (SoC)-experts uit op de Nederlandse markt. SoC’s zijn speciale halfgeleiders die steeds vaker worden gebruikt in besturingseenheden voor de auto-industrie. De ontwikkellocaties van ItoM in Eindhoven en Enschede worden verder uitgebreid.

De bedrijfssector Industrial Technology vertoonde in 2022 een lichte groei. Een kleine twee jaar geleden lanceerde Bosch Rexroth ctrlX Automation, een revolutionair automatiseringsplatform gebaseerd op open standaarden, app-technologie voor de programmering, webgebaseerde technieken en een flexibele IoT-connectie. Recent werd de hardwareupdate crtrlX CORE+ toegevoegd, een modulaire besturing waaraan ook in- en uitgangsmodules gekoppeld kunnen worden. Waar ctrlX Automation in de basis ontwikkeld is voor motion control, breidt het ctrlX-universum onmiskenbaar uit naar andere sectoren. In de speciaalmachinebouw profiteren ze bijvoorbeeld alweer enkele jaren van de mogelijkheden die de modulariteit biedt, en van de significant kortere lead times. Ook in de building technology en in de handling/logistiek is ctrlX inmiddels bij veel bedrijven geïntegreerd. En bij een industriële bakker is een pilot voltooid waarbij ctrlX gekoppeld werd aan een applicatie voor watersnijden van broodproducten, dit maakt het mogelijk om brood in bepaalde vormen te kunnen bakken.

De bedrijfssector Consumer Goods had te lijden onder de dalende vraag naar huishoudapparaten en elektrisch gereedschap – en dit na de piek in voorgaande jaren tijdens de pandemie. De divisie Bosch Power Tools blijft investeren in de uitbreiding van de twee multi-merk 18V-accusystemen van het bedrijf: de AmpShare Alliantie voor professionals in de handel en industrie en de Power for Alliance voor toepassingen in en rond het huis. Als onderdeel van zijn groeistrategie plant Bosch ook een belang van ongeveer 12 procent in Husqvarna AB te verwerven om zo de samenwerking met meerdere merken op het gebied van accu’s uit te breiden. Het gevestigde Zweedse bedrijf brengt niet alleen het merk Husqvarna op de markt, maar ook andere succesvolle merken zoals Gardena en Flymo. Voor gebruikers die vertrouwen op de accutechnologie van Bosch om verschillende gereedschappen van verschillende fabrikanten van stroom te voorzien, betekent de uitbreiding van de accu-allianties dat ze kunnen uitkijken naar een nog breder scala aan toepassingen.

Ook de bedrijfssector Energy and Building Technology kende een sterke groei. Na de overname van Hacousto Protec eind 2021 fuseerde het bedrijf met de divisie Bosch Energy and Building Solutions tot de nieuwe juridische entiteit Bosch Energy and Building Solutions BV. Bosch neemt hiermee een leidende positie in op de Nederlandse markt op het gebied van beveiliging, veiligheid en comfort in gebouwen en infrastructuur waarbij zowel de merknamen Bosch als Hacousto Protec worden gebruikt. Medio 2022 installeerde het speciale klantenteam ‘Airports’ de 4000e Bosch-camera op de luchthaven van Schiphol als onderdeel van de geïntegreerde en merkonafhankelijke oplossingen voor de luchthaven.

De divisie Bosch Security and Safety Systems heeft het public address- en stemevacuatiesysteem van het Orpheus-theater in Apeldoorn geüpgraded. Als één van de vijf grootste theaters van Nederland neemt Theater & Concert Orpheus de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van zijn bezoekers zeer ernstig. Toen het tijd werd om het verouderde evacuatiesysteem te vervangen door een systeem dat voldeed aan de nieuwste veiligheidsnormen, lag de op IP-gebaseerde Bosch Praesensa voor de hand.

Op 31 maart 2022 werd de volledige overname afgerond van Elpro Group AG, een wereldwijde fabrikant van innovatieve oplossingen voor milieumonitoring voor de farmaceutische, life science, biotech- en gezondheidszorgindustrie met vestiging in ’s-Hertogenbosch. Elpro maakt deel uit van de divisie Bosch Service Solutions.

De groei van de warmtepompmarkt in Nederland is indrukwekkend. In 2022 zijn 110.000 nieuwe warmtepompen in de woningbouw geïnstalleerd, een groei van 57 procent ten opzichte van 2021 (Bron: Vereniging Warmtepompen). Nefit Bosch is een toonaangevende speler op Nederlandse markt. Naast de vorig jaar gepresenteerde dakwarmtepomp introduceerde Nefit Bosch onlangs een compleet nieuwe lijn monoblock warmtepompen die werken op klimaatvriendelijk propaan en een nieuwe serie krachtige lucht/water-warmtepompen voor de utiliteitsmarkt met maar liefst 80 varianten. Op de Vakbeurs Energie 2022 tekenden Nefit Bosch en iBuild een langdurig samenwerkingscontract. Nefit Bosch gaat iBuild honderden prefabinstallaties leveren op basis van de innovatieve dakwarmtepompen die Nefit Bosch ontwikkelde. Deze specifiek voor schuine daken ontwikkelde, volledig geïntegreerde monoblockoplossing wordt in zijn geheel op het dak geplaatst. Deze nieuwe dakwarmtepompen worden vanaf medio 2023 bij Nefit Bosch in Deventer geassembleerd.

Nieuw contract voor groene energie

Bosch en ENGIE hebben een contract voor een periode van tien jaar getekend voor de levering van lokaal opgewekte groene energie voor de Bosch-locaties in Nederland. De elektriciteit wordt gekocht van lokale wind- en zonneparken en zal meer dan 95 procent van het elektriciteitsverbruik van die locaties dekken.

Partnerships voor de toekomst

In september 2022 werd Delta Lab 2 officieel gelanceerd. Delta Lab 2 is een hernieuwde samenwerking tussen Bosch en de UvA (Universiteit van Amsterdam) en richt zich op het gebruik van kunstmatige intelligentie en machine learning voor toepassingen in computer vision, generatieve modellen en causaliteit. In het lab werken tien promovendi, een postdoc en een labmanager voor de komende vijf jaar aan projecten met een totaalbudget van 5,2 miljoen euro.

Bosch Groep: vooruitzichten voor 2023 en strategische koers

Bosch heeft in het uitdagende jaar 2022 zijn bedrijfsdoelstellingen overtroffen. Het technologie- en dienstenbedrijf verhoogde zijn omzet tot 88,2 miljard euro, de operationele EBIT-marge steeg van 4,0 naar 4,3 procent. “We hebben de uitdagingen van 2022 goed doorstaan – zowel onze omzet als onze marge waren hoger dan verwacht.”, zei Dr. Stefan Hartung, voorzitter van de raad van bestuur van Robert Bosch GmbH. Ondanks de naweeën van de covid-19-pandemie wist Bosch zijn omzet in het eerste kwartaal van 2023 met 3,5 procent te verhogen. Ondanks de bescheiden economische vooruitzichten streeft het bedrijf voor het volledige jaar 2023 op een omzetgroei tussen de 6 en 9 procent. De doelstelling voor de operationele EBIT-marge ligt voor 2023 rond de 5 procent. Ook al blijft de economische en sociale omgeving veeleisend, Bosch wil de komende jaren aanzienlijk sneller groeien. “Ons doel is om in elke regio van de wereld te groeien en tot de top drie van leveranciers in onze relevante markten te behoren.”, aldus Hartung.

De strijd tegen klimaatverandering leidt tot grote omwentelingen in de economie en de samenleving en versnelt technologische veranderingen. “Deze technologische transformatie biedt groeikansen die we willen benutten. In deze context is ons motto “Technologie voor het leven” ideaal – niet alleen in de belangrijke trends elektrificatie, automatisering en digitalisering, maar meer dan ooit ook op het gebied van software en kunstmatige intelligentie.”, aldus Hartung. Bosch speelt in op de trend naar softwaregebaseerde automotive engineering door zijn toeleveringsactiviteiten in de automobielsector te herschikken: binnen Robert Bosch GmbH zal Bosch Mobility in de toekomst beheerd worden als een bedrijfssector met verantwoordelijkheid voor zijn eigen activiteiten en met een eigen managementteam. Het doel is om nog beter en sneller te kunnen inspelen op bestaande en nieuwe klantbehoeften met op maat gemaakte oplossingen uit één enkele bron. De Bosch-voorzitter kondigde ook aan dat de pas geherstructureerde mobiliteitstak jaarlijks met gemiddeld 6 procent zal groeien tot 2029, wanneer het een jaaromzet van meer dan 80 miljard euro zal realiseren.

Over Bosch

Bosch is sedert 1903 aanwezig in Nederland. De Bosch Groep telt ongeveer 3.000 medewerkers. De belangrijkste productielocaties bevinden zich in Tilburg, Boxtel en Deventer.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 429.000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Het bedrijf genereerde in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Met haar zakelijke activiteiten streeft het bedrijf ernaar technologie te gebruiken om universele trends zoals automatisering, elektrificatie, digitalisering, connectiviteit en duurzaamheid vorm te geven. In deze context versterkt de brede diversificatie van Bosch over regio's en industrieën haar innovatiekracht en robuustheid. Bosch maakt gebruik van haar bewezen expertise op het gebied van sensortechnologie, software en diensten om klanten oplossingen over verschillende domeinen aan te bieden vanuit één bron. Het past ook haar expertise op het gebied van connectiviteit en kunstmatige intelligentie toe om gebruiksvriendelijke, duurzame producten te ontwikkelen en te produceren. Met "Technologie voor het leven", wil Bosch de kwaliteit van leven verbeteren en natuurlijke hulpbronnen behouden. De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De innovatieve kracht van Bosch is essentieel voor de verdere ontwikkeling van het bedrijf. Bosch stelt ongeveer 90.000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Het is belast met de taak om de langdurige voortbestaan van het bedrijf en met name haar financiële onafhankelijkheid te waarborgen - in overeenstemming met de missie die is overgedragen in het testament van de oprichter van het bedrijf, Robert Bosch.

Meer informatie is online te vinden op www.bosch-press.nl, www.bosch.nl, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, Twitter, LinkedIn en YouTube: Bosch the Netherlands.

Download persbericht

Ben je nog steeds op zoek naar iets?