Suche

Persbericht
Deel persbericht

Bosch Tech Day 2022 in Dresden: krachtige halfgeleiders zijn de motor van de moderne technologiewereld

halfgeleiders Microtechnologie chipfabriek

Technologie voor het leven van Bosch ontdekken en testen

  • Automotive sensoren van Bosch nemen de omgeving gedetailleerd waar en maken geautomatiseerd rijden veilig en comfortabel.
  • AI-ondersteunde Planar Robot zweeft over de vloer en transporteert componenten en objecten contactloos.
  • Nieuwe laadkabel voor elektrische voertuigen maakt snel en eenvoudig laden zonder controlebox mogelijk.
  • Zelflerende bewegingssensoren in fitnesstrackers zorgen voor betere trainingsresultaten.

Stuttgart/Dresden – Microtechnologie is de lijm die onze moderne technologische wereld bijeenhoudt. Krachtige halfgeleiders vormen het hart van alle elektronische systemen. In het kader van de Bosch Tech Day 2022 laat het bedrijf bezoekers verschillende huidige en toekomstige producten aanraken, testen en ontdekken, en toont het hoe de zelfgeproduceerde chips “Technologie voor het leven” mogelijk maken. De Bosch Tech Day vond plaats op 13 juli 2022 in de halfgeleiderfabriek van Bosch in Dresden, de modernste chipfabriek van Europa.

Een overzicht van wat er op de Bosch Tech Day te ontdekken valt

Automotive sensoren – waarneming van de omgeving voor alle verkeerssituaties: bij rijassistentie en geautomatiseerd rijden moet het voertuig te allen tijde weten wat er in de omgeving gebeurt. Het moet objecten en personen betrouwbaar kunnen herkennen en erop kunnen reageren. Daarvoor is een betrouwbare waarneming van de omgeving op basis van sensoren essentieel. Bosch gebruikt een combinatie van een multifunctionele camera en radarsensoren die aan de voor- en zijkant van het voertuig geïntegreerd zijn. De radarsensor aan de voorkant herkent objecten voor het voertuig en bepaalt zowel hun snelheid als hun positie ten opzichte van de beweging van het voertuig. Als er een aanrijding dreigt, wordt de bestuurder gewaarschuwd. Als de bestuurder niet reageert, dan voert het systeem automatisch een noodrem uit. De multifunctionele camera van Bosch is een frontvideocamera die klassieke beeldverwerkingsalgoritmes combineert met methodes van artificiële intelligentie (AI). De camera begrijpt en interpreteert dankzij AI wat wordt waargenomen. Dat zorgt voor een betrouwbare objectherkenning en een goed beeld van de omgeving. Naast de camerasensoren, de radarsensoren en de ultrasone sensoren ontwikkelt Bosch bovendien een langeafstandsLiDAR, waarbij verscheidene sensorprincipes gebruikt worden. Hoe complexer de rijtaak, hoe belangrijker hun interactie.

Planar Robots – hoogwaardig contactloos transport en positionering: Bosch laat Industrie 4.0 zweven met speciale Planar Robots op basis van permanente magnetische levitatie, een nieuwe magnetische levitatietechnologie ontwikkeld door onderzoekers van Bosch. De robots zijn veel veelzijdiger en aanpasbaarder dan een transportband en zorgen ervoor dat componenten of objecten flexibel en contactloos getransporteerd, gepositioneerd en gehanteerd kunnen worden. Ze zijn interessant voor tal van sectoren en toepassingen, zoals de halfgeleidersector, de farmaceutische industrie en de voedingsmiddelenbranche, waar strenge normen op het vlak van hygiëne en netheid gelden. Maar ook in montage- en productieomgevingen bieden Planar Robots een meerwaarde doordat ze een flexibele materiaalstroom combineren met een nauwkeurige positionering. Bovendien versnellen ze de processen. De Planar Robots van Bosch bestaan uit twee hoofdonderdelen die allebei uitgerust zijn met permanente magneten: een ‘mover’, het transportplatform, en een ‘stator’, het oppervlak waarover de mover zich kan verplaatsen. De magneten in de stator produceren een sterk magnetisch zweefveld voor de mover, die er geluidloos op ongeveer twee centimeter hoogte overheen zweeft. Door de exacte uitlijning van de magneten kan de positie van de mover in alle richtingen geregeld worden.

GSR en GSB 18V-150 C Professional – accuschroevendraaiers met elektronische hoekdetectie: de biturboschroevendraaiers GSR en GSB 18V-150 C Professional zijn wereldwijd de krachtigste 18V-accuschroevendraaiers en -accuklopboormachines op de markt. De apparaten zijn uitermate geschikt voor de klassieke houtskeletbouw en voor het bouwen van dak- en gevelconstructies – kortom: voor alle werkzaamheden waarbij een grote schroef- en boordiameter nodig is. Ze zijn voorzien van een moderne gebruikersinterface en connectiviteitsfuncties die individuele instellingen mogelijk maken via de smartphone. Hun unieke kenmerk is de “Electronic Angle Detection” (EAD), de eerste in een 18V-schroevendraaier geïntegreerde elektronische hoekdetectie op de markt. GSR en GSB 18V-150 C Professional onderscheiden zich bovendien door een hoge bescherming van de gebruiker dankzij KickBack Control: bij plotselinge en onvoorspelbare rotatie van de schroevendraaier rond de booras – bijvoorbeeld wanneer de boor klem komt te zitten in een knoestgat – schakelt de geïntegreerde sensor de motor in een fractie van een seconde uit. Dat voorkomt onverwachte terugslag en kan het risico op verwondingen beperken.

Quigo Green – duurzame kruislijnlasers voor doe-het-zelvers: de Quigo Green projecteert een nauwkeurig laserkruis op de muur en werkt met groene laserdiodes, die voor het menselijke oog tot vier keer beter zichtbaar zijn dan rode laserdiodes. Het is het eerste meettoestel van Bosch waarvan de behuizing en de accessoires voor 90 procent uit gerecyclede kunststof bestaan. Ook de verpakking bestaat voor 70 procent uit gerecycled papier, is met milieuvriendelijke lak op waterbasis gecoat en bevat binnenin geen enkele kunststoffolie meer. Daarnaast werden de afmetingen van de verpakking geoptimaliseerd: zo klein mogelijk, zodat zoveel mogelijk apparaten tegelijkertijd getransporteerd kunnen worden. Bovendien verbruikt de nieuwe Quigo Green door geoptimaliseerde elektronica 50 procent minder energie dan zijn voorganger ‒ dat alles draagt bij tot het behoud van de hulpbronnen.

Rollend chassis – van een vooraf geïntegreerde module tot een complete oplossing: met zijn vooraf geïntegreerde systeemoplossingen biedt Bosch zowel start-ups als traditionele autofabrikanten de mogelijkheid om elektrische voertuigen sneller dan voorheen op de markt te brengen. Bosch maakt de ontwikkeling en constructie van elektrische voertuigen minder complex en verhoogt zo de efficiëntie van autofabrikanten.

De Advanced Driving Module (ADM) vormt het hart van de vooraf geïntegreerde systeemoplossingen van Bosch. Afzonderlijke systemen voor de aandrijving, de besturing en het remmen zijn functioneel geïntegreerd in een op elkaar afgestemde, flexibele module. Vereenvoudigde interfaces en een consistente softwarearchitectuur verminderen de complexiteit en zorgen voor een optimale communicatie tussen de componenten. De modulaire combinatie van hardware, software en services stelt autofabrikanten in staat om de ADM flexibel te integreren. Het prototype van het rollend chassis, dat in het kader van een ontwikkelingssamenwerking met de chassis- en carrosserie-expert Benteler gebouwd werd, toont welk niveau van integratie er vooraf maximaal mogelijk is en dient als ontwikkelingsplatform voor batterij-elektrische voertuigen.

Cookit – de culinaire alleskunner: de Cookit brengt maximale efficiëntie in de keuken. Of het nu gaat om guided cooking, automatische programma’s of handmatig koken: de multifunctionele foodprocessor met kookfunctie biedt voor alles de perfecte ondersteuning. En hij is nu nog flexibeler geworden: dankzij de nieuwe functie “My Recipe” kunnen persoonlijke recepten in de Cookit worden opgeslagen. Het recept wordt met alle ingrediënten, hoeveelheden, temperaturen en bijzondere instructies in de Home Connect-app ingevoerd, waarna deze informatie naar de Cookit wordt doorgestuurd. De foodprocessor met kookfunctie begeleidt u vervolgens zo vaak als u wilt, stap voor stap door de bereiding. Sinds begin mei zijn deze persoonlijke Cookit-recepten ook eenvoudig met anderen te delen via de “Home Connect App”. Daardoor krijgen gebruikers toegang tot talloze recepten van de Cookit-community. Voor extra inspiratie kunnen de eigen creaties voorzien worden van een foodfoto.

SmartGrow Life – eten met de ogen: SmartGrow Life is het innovatieve all-in-one indoor kweeksysteem waarmee kruiden, sla en tomaten in huis gekweekt kunnen worden. Dankzij de gepatenteerde verlichtings- en irrigatietechnologie kan de gebruiker het hele jaar door genieten van heerlijke, gezonde planten. De SmartGrow Life zorgt niet alleen voor verse groenten en kruiden, hij is ook een echte blikvanger op het aanrecht en de keukentafel, of zelfs aan de muur. Alle gebruikte materialen, van het apparaat en de accessoires tot de verpakking, kunnen met het oog op duurzaamheid hergebruikt, verwerkt of gerecycled worden.

Ecosysteem elektromobiliteit – laadkabel en wallbox: de nieuwe, flexibele slimme laadkabel van Bosch met geïntegreerde controle- en veiligheidstechnologie maakt ook bij het opladen aan een 230V-stopcontact komaf met de gebruikelijke in de kabel ingebouwde controlebox. Daardoor weegt de kabel van Bosch minder dan drie kilogram. Dat is gemiddeld ruim 40 procent minder dan conventionele laadkabels met een controlebox. Omdat hij wordt geleverd met adapters voor type 2-stekkers en huishoudelijke stekkers, hebben bestuurders die vrij willen kiezen tussen opladen via een stopcontact thuis of aan een laadstation onderweg geen tweede kabel meer nodig. De driefasige kabel maakt zogenaamd modus 2- en modus 3-wisselstroomladen tot 22 kilowatt mogelijk. De technologie die in elk van de stekkers is geïntegreerd, maakt het oplaadproces betrouwbaar en veilig. De type 2-connector aan het voertuiguiteinde van de kabel bevat de componenten voor het regelen en monitoren van het laadvermogen. Aan het andere uiteinde bevat de huishoudstekker met adapter een temperatuurregelaar en een aardlekschakelaar. Voor het laden van elektrische auto’s thuis biedt Bosch bovendien wallboxes aan.

Fitnesstracker BHI260AP – revolutionaire fitnesstracking: squats, sit-ups of kettlebelltraining: de lijst van fitnessoefeningen is zo goed als eindeloos. Veel fitnesstrackers of smartwatches kunnen echter maar een beperkt aantal activiteiten tracken. Omwille van verschillende manieren van bewegen, verschillende apparaten, lichaamslengtes en fitheidsniveaus van gebruikers kunnen ze de oefeningen niet altijd even betrouwbaar herkennen. Om dat probleem op te lossen, heeft Bosch Sensortec de programmeerbare bewegingssensor BHI260AP ontwikkeld, die zelflerende functies in wearables en hearables mogelijk maakt. De sensor herkent en telt automatisch verschillende soorten bewegingen, past zich op de achtergrond naadloos aan aan de stijl van de gebruiker en leert van elke nieuwe, herhalende fitnessactiviteit in enkele seconden tijd. Naast de zelflerende functie beschikt de sensor ook over geavanceerde geïntegreerde functies, zoals zwemanalyse, positie- en oriëntatietracking.

Over Bosch

Bosch is sedert 1903 aanwezig in Nederland. De Bosch Groep telt ongeveer 3.050 medewerkers. De belangrijkste productielocaties bevinden zich in Tilburg, Boxtel en Deventer.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 428 000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Volgens de voorlopige cijfers genereerde het bedrijf in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Industry 4.0 en Connected Mobility. Bosch streeft de visie na van duurzame, veilige en inspirerende mobiliteit. Met zijn expertise in sensoren, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud kan het bedrijf haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aanbieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin oplossingen en producten aan te reiken voor een geconnecteerd leven die ofwel artificiële intelligentie (AI) bevatten of met hulp daarvan ontwikkeld of geproduceerd zijn. Bosch verbetert wereldwijd de levenskwaliteit van mensen met innovatieve en inspirerende producten en diensten. Op die manier biedt Bosch "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van het bedrijf is zijn innovatiekracht. Bosch stelt ongeveer 90 000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties.

Meer informatie is online te vinden op www.bosch-press.nl, www.bosch.nl, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, Twitter, LinkedIn en YouTube: Bosch the Netherlands.

Download persbericht

Ben je nog steeds op zoek naar iets?