Suche

Persbericht
Deel persbericht

Heroriëntering: Bosch Building Technologies gaat zich richten op systeemintegratie

Groot deel van product business wordt verkocht

  • Bosch wil de krachten bundelen om een wereldwijd leidende positie in de systeemintegratiemarkt te bereiken.
  • De goede positionering, groeimogelijkheden en knowhow van medewerkers bieden goede voorwaarden voor de uitbouw van de product business door een koper.

Stuttgart en Grasbrunn, Duitsland - Bosch heroriënteert zijn divisie Building Technologies: in de toekomst zal de divisie zich richten op regionale systeemintegratie met oplossingen en diensten voor gebouwbeveiliging, energie-efficiëntie en gebouwautomatisering. Het bedrijf is van plan om het grootste deel van de product business van Building Technologies te verkopen. Dit omvat de business units Videosystemen, Toegangscontrole en Inbraakmeldsystemen, en Communicatiesystemen. Ongeveer 4.300 medewerkers op meer dan 90 locaties wereldwijd zijn betrokken. Bosch is op zoek naar een koper die deze drie business units samen met hun medewerkers en locaties wil overnemen. De product business Brandmeldsystemen wordt daarentegen niet verkocht. Vanwege het belang voor systeemintegratie wordt deze samengevoegd met de integratoractiviteiten en voortgezet.

"We willen een van de wereldleiders worden op het gebied van systeemintegratie in gebouwtechnologie en de gunstige groeikansen in deze markt benutten. Om dit te bereiken, moeten we consolideren. Daarom zullen we ons in de toekomst concentreren op systeemintegratie als kernactiviteit", aldus Christian Fischer. Als plaatsvervangend voorzitter van de raad van bestuur van Bosch is hij verantwoordelijk voor de bedrijfssectoren Energy and Building Technology en Consumer Goods. "We hebben er alle vertrouwen in dat we een koper zullen vinden die alle drie de bedrijfsonderdelen zal overnemen en die deze business verder zal versterken en een duurzame toekomst kan bieden." Om strategische redenen is Bosch niet van plan deze activiteit verder te ontwikkelen. Thomas Quante, voorzitter van Bosch Building Technologies, voegde hieraan toe: "De product business is uitstekend gepositioneerd om zich toekomstgericht verder te ontwikkelen onder een nieuwe eigenaar: innovatieve producten, hoogopgeleide medewerkers en een marktomgeving met aantrekkelijke groeimogelijkheden."

Na de herschikking zal de divisie Building Technologies nog ongeveer 7 600 medewerkers op 40 locaties in acht landen tellen. Als merkonafhankelijke systeemintegrator met een uitgebreide portfolio van energie- en gebouwoplossingen wil de divisie in de toekomst profiteren van de digitalisering en de toenemende vraag van klanten naar geïntegreerde, intelligente en domeinoverschrijdende totaaloplossingen op het gebied van gebouwbeveiliging, energie-efficiëntie en gebouwautomatisering.

Over Bosch

Bosch is sedert 1903 aanwezig in Nederland. De Bosch Groep telt ongeveer 3.000 medewerkers. De belangrijkste productielocaties bevinden zich in Tilburg, Boxtel en Deventer.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 429.000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Het bedrijf genereerde in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Met haar zakelijke activiteiten streeft het bedrijf ernaar technologie te gebruiken om universele trends zoals automatisering, elektrificatie, digitalisering, connectiviteit en duurzaamheid vorm te geven. In deze context versterkt de brede diversificatie van Bosch over regio's en industrieën haar innovatiekracht en robuustheid. Bosch maakt gebruik van haar bewezen expertise op het gebied van sensortechnologie, software en diensten om klanten oplossingen over verschillende domeinen aan te bieden vanuit één bron. Het past ook haar expertise op het gebied van connectiviteit en kunstmatige intelligentie toe om gebruiksvriendelijke, duurzame producten te ontwikkelen en te produceren. Met "Technologie voor het leven", wil Bosch de kwaliteit van leven verbeteren en natuurlijke hulpbronnen behouden. De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De innovatieve kracht van Bosch is essentieel voor de verdere ontwikkeling van het bedrijf. Bosch stelt ongeveer 90.000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Het is belast met de taak om de langdurige voortbestaan van het bedrijf en met name haar financiële onafhankelijkheid te waarborgen - in overeenstemming met de missie die is overgedragen in het testament van de oprichter van het bedrijf, Robert Bosch.

Meer informatie is online te vinden op www.bosch-press.nl, www.bosch.nl, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, Twitter, LinkedIn en YouTube: Bosch the Netherlands.

Download persbericht