Suche

Bosch is voornemens om de bedrijfstak verpakkingsmachines te verkopen

Nieuwe eigenaar gezocht voor verdere groei

  • Bosch wil zijn middelen concentreren op de nodige transformatie
  • Verpakkingstechnologie is geen kernactiviteit van Bosch
  • Er zijn nauwelijks bedrijfsmatige en technologische synergie-effecten met de Groep
  • Middelgrote concurrenten hebben structurele voordelen
  • Het voornemen is dat de ongeveer 6.100 werknemers in 15 landen worden overgenomen door de nieuwe eigenaar
  • Voor zijn klanten blijft deze bedrijfstak een stabiele partner

Stuttgart, Duitsland – Na een intensieve en grondige beoordeling van alle strategische opties, heeft Bosch besloten op zoek te gaan naar een koper voor de bedrijfstak Verpakkingsmachines (PA), meer bepaald voor de activiteiten Pharma en Food van de divisie Packaging Technology.

Omdat de Bosch Groep zich wil concentreren op de toekomstige transformatie, en er geen relevante bedrijfsmatige en technologische synergieën zijn, ziet Bosch geen toekomstperspectief voor deze divisie. Hierdoor behoort verpakkingstechnologie niet tot de kernactiviteiten van de Groep. PA is gespecialiseerd in projectactiviteiten in specifieke domeinen van de verpakkingsindustrie. De bedrijfstak heeft te maken met een competitieve omgeving waarin kleine en middelgrote ondernemingen actief zijn. Daarom is Bosch ervan overtuigd dat de verpakkingstechnologie een andere opzet vereist om flexibeler te kunnen reageren op de specifieke eisen die de markt van verpakkingsmachines stelt.

De gespecialiseerde entiteit Robert Bosch Manufacturing Solutions GmbH is een afzonderlijke entiteit die wel deel blijft uitmaken van de Bosch Groep.

Perspectieven

“Deze beslissing stelt Bosch in staat om zich meer te richten op toekomstige thema’s, zoals de transformatie van de Groep en de focus op de digitalisering, zoals het internet der dingen, en om de bestaande middelen overeenkomstig te bundelen," zegt Dr. Stefan Hartung, lid van de raad van bestuur van Robert Bosch GmbH, en verantwoordelijk voor de bedrijfssectoren Energy and Building Technology en Industrial Technology.

"Zowel PA als Bosch, zullen voordeel halen uit deze beslissing. Met een andere opzet kan de verpakkingstechnologie zich flexibeler aanpassen aan de meest uiteenlopende eisen van de middelgrote markt. Bosch zal zich volledig richten op de nakende, uitgebreide transformatie van de Groep ", voegt Hartung eraan toe. Daarnaast wil de Bosch Groep concurrerend zijn. Als gevolg hiervan past Bosch zijn bedrijfsgebieden voortdurend aan - en deze beslissing maakt daar deel van uit.

Goede producten en een toenemende vraag

De producten van de bedrijfstak verpakkingstechnologie genieten een zeer goede reputatie in de respectievelijke industrieën, dankzij de gebruikte technologie, nieuwe concepten en de aanwezige competenties. Recente innovaties werden onderscheiden.

"Mijn collega's in het PA-management en ik heb vertrouwen in het toekomstige succes van het bedrijf. Wij zijn een van de grootste bedrijven in onze branche en duidelijk op het goede spoor. We zullen samen blijven als een sterk, stabiel geheel met een gewaardeerd team - zelfs onder een nieuwe eigenaar – dat onze klanten uitstekende productieoplossingen en -diensten zal blijven bieden," zegt Dr. Ing. Stefan König, voorzitter van de raad van bestuur van Robert Bosch Packaging Technology GmbH. "PA is altijd een grotendeels onafhankelijke afdeling van de Bosch Groep geweest en zal zich in de toekomst nog specifieker kunnen richten op de behoeften van de sector. Onze klanten zullen daar voordeel uit halen."

Vanuit zakelijk oogpunt waren de laatste twee boekjaren moeilijk voor bepaalde PA-afdelingen. Onder het nieuw management is het bedrijf echter begonnen met zich te heroriënteren, met succes. Veel units bevinden zich nu in een goede positie om de groeiende markt te bedienen. In de komende jaren verwacht het bedrijf een toenemende vraag. Door zijn unieke technische differentiatie kent de afdeling Pharma een positieve ontwikkeling en groei. De afdeling Food heeft haar kerngebieden versterkt en is voornemens haar marktpositie verder uit te breiden.

PA heeft momenteel wereldwijd in de verpakkingstechnologie ongeveer 6.100 medewerkers in dienst. Het doel is dat alle medewerkers en locaties worden overgenomen door de uiteindelijke koper. Medewerkers en werknemersvertegenwoordigers werden vandaag van het voornemen op de hoogte gebracht. Ze worden continu op de hoogte gehouden van het verloop van het verkoopproces.

Tags: Boschgroup

Over Bosch

De Bosch Groep is een wereldwijd toonaangevend technologiebedrijf en dienstverlener. Er werken wereldwijd ongeveer 400.500 medewerkers (situatie op 31 december 2017). Het bedrijf realiseerde in 2017 een omzet van 78 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor slimme woningen, slimme steden, geconnecteerde mobiliteit en geconnecteerde industrie. Ze gebruikt haar knowhow op het vlak van sensortechnologie, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud om aan haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aan te bieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin innovaties aan te reiken voor een geconnecteerd leven. Bosch verbetert de levenskwaliteit wereldwijd met producten en diensten die innovatief zijn en enthousiast maken. Op die manier biedt de onderneming wereldwijd "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 450 dochterondernemingen en regionale filialen in zowat 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van de onderneming is haar innovatiekracht. Verdeeld over 125 vestigingen over de hele wereld stelt Bosch 62.500 werknemers te werk in onderzoek en ontwikkeling.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De bijzondere aandeelhoudersstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 92 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH, een instelling van algemeen nut. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties. De overige aandelen zijn in handen van de familie Bosch en Robert Bosch GmbH.

Meer informatie is te vinden online op www.bosch.be, www.bosch.nl, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.com, www.twitter.com/BoschPresse, https://www.linkedin.com/company/bosch-the-netherlands, https://www.linkedin.com/company/bosch-belgium, www.twitter.com/BoschBelgium, www.twitter.com/BoschNederland

Ben je nog steeds op zoek naar iets?