Suche

Persbericht #Business/economy
Deel persbericht

Bosch realiseert gezonde groei in Nederland

Jaarlijkse financiële resultaten 2017

  • Totale netto-omzet van Bosch-bedrijven in Nederland bedroeg 2,1 miljard euro in 2017; geconsolideerde omzet was 1,1 miljard euro
  • Opportuniteiten voor Bosch in Nederland met geconnecteerde oplossingen voor mobiliteit, smart homes en Industrie 4.0
  • Bosch en de Universiteit van Amsterdam (UvA) werken samen op het gebied van artificiële intelligentie
  • Doorbraak: diesel NOx-uitstoot veel lager dan wettelijk voorgeschreven limieten

Peter De Troch >

Hoevelaken – Bosch, toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten, rondde het fiscale jaar 2017 in Nederland af met een totale netto-omzet van 2,13 miljard euro, inclusief niet-geconsolideerde verkopen en interne verkoop aan andere Bosch-bedrijven. Bosch realiseerde een gezonde groei van zes procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De geconsolideerde omzet van de Bosch Groep op de lokale markt steeg met negen procent en bedroeg 1,11 miljard euro in 2017. "Nederland blijft een belangrijke markt voor Bosch. Connectiviteit maakt ondertussen deel uit van ons dagelijks leven en werk. We transformeren het potentieel van geconnecteerde producten en diensten in een commercieel succesverhaal voor Bosch", aldus Heiko Carrie, President Robert Bosch France-Benelux. "Op basis van de resultaten van het eerste kwartaal verwachten we ook voor 2018 een positieve omzetontwikkeling", voegt Carrie toe.

Bosch in Nederland telde in 2017 bijna 3.800 medewerkers, een stabiel aantal vergeleken met het voorgaande jaar. Bosch blijft een belangrijke werkgever op de Nederlandse arbeidsmarkt. "We zijn voortdurend op zoek naar technisch geschoolde en -vaardige jonge professionals. Samen met onze huidige medewerkers krijgen zij de kans het lopende transformatieproces van Bosch naar een IoT-bedrijf verder uit te bouwen", zei Heiko Carrie.

Positieve ontwikkeling in alle Bosch-bedrijfssectoren

Bosch Mobility Solutions registreerde in 2017 een significante groei in Nederland. Bosch Transmission Technology B.V. in Tilburg leverde een belangrijke bijdrage aan dit succes. In 2017 rolde de 50 miljoenste duwband van de productielijn. Bosch Transmission Technology B.V. stelde ook de duwband van de toekomst voor: de Single Loopset Belt (SLB). Deze duwband maakt de continu variabele transmissie (CVT) compacter en lichter. Dit leidt tot een hoger rendement en besparing van de kosten. De SLB zal in 2020 in productie gaan.
In Nederland zijn moderne rijhulpsystemen, en in het bijzonder noodremsystemen, erg populair. Volgens de meest recente cijfers was 39 procent van de nieuw geregistreerde auto’s in Nederland uitgerust met een noodremsysteem. Dat is het hoogste percentage in Europa. Ook de verkoop van e-bikes blijft toenemen: 31 procent van de 957.000 verkochte fietsen in Nederland was een e-bike. Bosch profiteert van deze trend omdat veel e-bike producenten in Nederland de eBike-systemen van Bosch gebruiken. De divisie Automotive Aftermarket introduceerde de werkplaats van de toekomst op de Nederlandse markt. Dankzij de software-oplossing “Connected Repair” kan alle Bosch-equipment aanwezig in de werkplaats met elkaar verbonden worden: van aircoservicestations tot uitlaatgastesters en diagnoseapparatuur. Het onafhankelijke garagenetwerk Bosch Car Service stelde de Bosch Car Service Connect App en de Bosch-connector voor. Dankzij de verbinding tussen het online platform mijnBoschCarService, de Bosch-connector en de app heeft de klant 24/7 volledige controle over zijn of haar auto. In 2017 werd voor de allereerste keer een AutoCrew-garage tot Autobedrijf van het Jaar verkozen.

De ontwikkeling van de sector Industrial Technology lag in lijn met de marktontwikkelingen. Bosch Rexroth organiseerde een Connected Hydraulics Roadshow. Connected Hydraulics combineert Rexroths fundamentele kennis van hydrauliek met nieuwe inzichten over de toepassingen van hydraulische technologieën in een digitale wereld. Voorbeelden van succesverhalen zijn geavanceerde extrusiepersen die dag en nacht draaien of graafwielmachines die een maximale productiviteit garanderen. Een aantal grote infrastructuurprojecten werden in 2017 nieuw aangekondigd of zijn nog in uitvoering. De aandrijfsystemen voor de deuren van de grootste zeesluis ter wereld, OpenIJ in IJmuiden, worden momenteel geïnstalleerd. Bosch Rexroth levert ook de Motion Platform-oplossing voor een nieuwe Renault Dynamic Driving Simulator. Het is de meest geavanceerde bewegingssimulator voor auto's die ooit is ontwikkeld. De simulator bevat bijvoorbeeld nieuwe technologieën en lineaire motoren.
Robert Bosch Packaging Technology B.V. in Weert won de German Packaging Award 2017 met de sensor-gecontroleerde productdetectie en adaptiviteit van de conceptmachine SVC 1820 BH. De gepatenteerde sensor-gecontroleerde productdetectie van de verticale vorm-, vul- en sluitmachine is een van de Industrie 4.0-oplossingen van Bosch. De machine detecteert het product zodat het sealing proces automatisch aangepast wordt.

Ook de bedrijfssector Consumer Goods deed het goed. Bosch Power Tools blijft een sterke speler op de markt van professioneel en doe-het-zelfgereedschap. Bosch breidt zijn aanbod snoerloos gereedschap voortdurend uit. Het rekent daarvoor op compacte en zeer krachtige accu’s. Voor de professionele sector werd de nieuwe ProCore 18V-accu geïntroduceerd, maar ook in het doe-het-zelf-segment doen deze accu’s hun intrede. Zo zullen de NanoBlade-zagen, die trillingsvrij en precies zagen, binnenkort met een 18V-accu beschikbaar zijn. In de toekomst kunnen consumenten één enkele accu gebruiken, zowel voor huishoudelijke apparaten, zoals stofzuigers, als voor doe-het-zelf- en tuingereedschap. De divisie introduceerde ook de GlassVAC, de eerste accu-ruitenreiniger van Bosch. Het wisblad van deze ruitenreiniger wordt geproduceerd op basis van de “Power Protection Plus”-technologie, waarbij een gepatenteerde polymeercoating wordt aangebracht. Deze technologie wordt ook gebruikt bij de productie van de Bosch-ruitenwissers.
BSH Huishoudapparaten B.V. introduceert steeds meer apparaten met HomeConnect. Deze technologie laat toe alle apparaten via smartphone of tablet op afstand te besturen. Een mooi voorbeeld hiervan is de Bosch Roxxter, een robotstofzuiger met HomeConnect. De Roxxter scant haar omgeving nauwkeurig en maakt een eigen plattegrond van het huis. Dankzij de RoomSelect-optie kunnen er specifieke taken en instructies gegeven worden over bepaalde no-go-zones.

De bedrijfssector Energy and Building Technology registreerde een lichte omzetstijging. Bosch Building Technologies is de nieuwe naam voor Bosch Security Systems. De naamswijziging weerspiegelt het brede aanbod aan diensten en producten van deze divisie. In 2017 rondde Bosch Building Technologies opnieuw een aantal mooie projecten af, waaronder de toegangsbeveiliging in de evenementen- en topsporthal MartiniPlaza in Groningen en een conferentiesysteem in het stadhuis van Den Haag. Als systeemintegrator biedt Bosch Energy and Building Solutions in Hoevelaken totaalconcepten voor veiligheid en beveiliging aan voor infrastructuren zoals bedrijvenzones en luchthavens, maar ook voor kleine en middelgrote ondernemingen op regionaal niveau. In 2018 start de divisie met de videobewakingoplossing in het Rat Verlegh Stadion van voetbalclub NAC Breda. Binnen de divisie Thermotechnology zien we een stijgende vraag naar energie-efficiënte systemen, zoals warmtepompen. ‘Nefit, een merk van Bosch’, introduceerde de Nefit Energy Bar, een compleet klimaatsysteem voor nieuwbouw en renovatie. De Nefit Energy Bar is een complete nul-op-de-meter-oplossing bestaande uit een kolom die aan de gevel van een woning wordt gemonteerd. De kolom bevat, naast een Nefit warmtepomp, alle installatiecomponenten voor een compleet klimaat- en warmwatersysteem. De Nefit Energy Bar is beschikbaar in een all-electric of hybride versie en kan indien gewenst volledig draaien op hernieuwbare energie die on-site wordt gecreëerd.

Continue investering in nieuwe technologieën

Bosch Nederland bereidt zich voor op de toekomst. Innovatieve technologieën, duurzaamheid en connectiviteit staan daarbij centraal. Ook de vijf Bosch Competence Centers in Nederland dragen hiertoe bij. Deze zijn gevestigd in Eindhoven, Boxtel, Deventer, Tilburg en Weert. Daarnaast winnen onderzoekssamenwerkingen met partners uit de academische en zakelijke wereld aan belang. Zo werkt Bosch in het Delta Lab (Deep Learning Technologies Amsterdam) intensief samen met de Universiteit Amsterdam op het vlak van artificiële intelligentie. Tien doctorandi en postdoctorale studenten doen onderzoek bij Delta Lab. Het doel van deze onderzoekssamenwerking is een sterkere uitwisseling tussen fundamenteel en toegepast onderzoek door kennisoverdracht te bevorderen.

Bosch Groep: wereldwijde strategie en vooruitzichten voor 2018

Bosch wil ook in 2018, ondanks de moeilijke economische conjunctuur, verder blijven groeien. Na het recordjaar 2017 verwacht de Bosch Groep voor dit jaar als gevolg van de economische en geopolitieke risico's een omzetgroei tussen twee en drie procent. In de eerste drie maanden van 2018 lag de omzet van de technologie- en dienstenleverancier op het hoge niveau van hetzelfde kwartaal van het jaar voordien, of ongeveer 5 procent hoger, na wisselkoerscorrectie. Bosch kan als geen ander bedrijf een uitgebreide netwerkexpertise combineren met een brede sector- en productkennis. Dat is het unieke voordeel van Bosch", zei Dr. Volkmar Denner, voorzitter van de raad van bestuur van Bosch, op de jaarlijkse algemene persconferentie over de financiële resultaten in Renningen, Duitsland. Denner ziet met name de verbetering van de levenskwaliteit en de bescherming van het milieu en het klimaat als essentiële taken voor Bosch: "Onze slogan 'Technologie voor het leven’ motiveert ons om de best mogelijke technologie voor de bescherming van het milieu te ontwikkelen en in te zetten. We willen mensen helpen mobiel te blijven, terwijl we ook de luchtkwaliteit verbeteren." Om minder uitstoot in het verkeer mogelijk te maken, investeert het bedrijf fors in de verdere ontwikkeling van elektromobiliteit, alsook in de verdere ontwikkeling van de verbrandingsmotor. Bosch bereikte een doorbraak in dieseltechnologie. De ontwikkelaars van Bosch zijn erin geslaagd om met hun innovatieve dieseltechnologie NOx-uitstoot aanzienlijk te verminderen. De testvoertuigen, uitgerust met deze geavanceerde technologie, hebben een gemiddelde uitstoot van slechts 13 milligram stikstofoxide per kilometer. "Diesel heeft een toekomst. Het blijft een onderdeel van de mobiliteit van morgen", aldus de CEO van Bosch. [Lees hier meer over deze technologische vooruitgang.]

Tags: growth, Nederland

Over Bosch

Bosch is sedert 1903 aanwezig in Nederland. De Bosch Groep telt ongeveer 3.000 medewerkers. De belangrijkste productielocaties bevinden zich in Tilburg, Boxtel en Deventer.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 429.000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Het bedrijf genereerde in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Met haar zakelijke activiteiten streeft het bedrijf ernaar technologie te gebruiken om universele trends zoals automatisering, elektrificatie, digitalisering, connectiviteit en duurzaamheid vorm te geven. In deze context versterkt de brede diversificatie van Bosch over regio's en industrieën haar innovatiekracht en robuustheid. Bosch maakt gebruik van haar bewezen expertise op het gebied van sensortechnologie, software en diensten om klanten oplossingen over verschillende domeinen aan te bieden vanuit één bron. Het past ook haar expertise op het gebied van connectiviteit en kunstmatige intelligentie toe om gebruiksvriendelijke, duurzame producten te ontwikkelen en te produceren. Met "Technologie voor het leven", wil Bosch de kwaliteit van leven verbeteren en natuurlijke hulpbronnen behouden. De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De innovatieve kracht van Bosch is essentieel voor de verdere ontwikkeling van het bedrijf. Bosch stelt ongeveer 90.000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Het is belast met de taak om de langdurige voortbestaan van het bedrijf en met name haar financiële onafhankelijkheid te waarborgen - in overeenstemming met de missie die is overgedragen in het testament van de oprichter van het bedrijf, Robert Bosch.

Meer informatie is online te vinden op www.bosch-press.nl, www.bosch.nl, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, Twitter, LinkedIn en YouTube: Bosch the Netherlands.

Download persbericht

Ben je nog steeds op zoek naar iets?