Suche

Climo Bosch

Compacte box levert uitgebreide realtime gegevens aan een beperkte kost

  • Oplossing voor Smart Cities
  • Intelligente data helpt steden om actie te ondernemen tegen luchtverontreiniging
  • Kwaliteit van de omgevingslucht is een belangrijke doelstelling voor de stedelijke ruimtelijke ordening

Peter De Troch >

Dankzij Smart City-technologie kunnen steden nu actie ondernemen tegen luchtverontreiniging. Een eerste stap naar de verbetering van de luchtkwaliteit is het verzamelen en beheren van data. Het Climo 'micro-climate monitoring system' van Bosch is een nieuwe oplossing die steden helpt om de luchtkwaliteitparameters in realtime te beheren en dit tegen een veel lagere prijs dan de bestaande technologieën. De compacte Climo-box maakt het mogelijk om snel en nauwkeuring de gegevens te meten en kreeg een CES 2018 Innovation Award.

"Sensoren verspreid over de hele stad zorgen voor een brede waaier aan waardevolle gegevens. Climo geeft steden sneller en makkelijker toegang tot deze gegevens, zodat ze actie kunnen ondernemen op het gebied van luchtkwaliteit," zegt Mike Mansuette, voorzitter van Bosch in Noord-Amerika. "Het Bosch-portfolio aan sensoren, software en diensten - gecombineerd met een overvloed aan domeinoverschrijdende expertise - maakt ons tot een ideale partner voor steden die de uitdaging van een goede luchtkwaliteit durven aangaan en de levenskwaliteit van de bewoners willen verbeteren."

Het Climo-systeem werd ontwikkeld door Bosch in samenwerking met Intel, en maakt een snelle en nauwkeurige meting van luchtkwaliteitparameters mogelijk. Het combineert sensoren en software om data over de luchtkwaliteit te verzamelen, waaronder een aantal belangrijke luchtverontreinigende stoffen zoals fijnstof, koolmonoxide, stikstofmonoxide, stikstofdioxide, zwaveldioxide en ozon. Het levert ook gegevens van omgevingsparameters zoals temperatuur, relatieve vochtigheid, licht, geluid, druk en zelfs pollen.

Voordelen voor de burgers in realtime

De luchtkwaliteit is een essentiële doelstelling voor de stedelijke ruimtelijke ordening. De gegevens die door het Climo-systeem worden verstrekt, kunnen door steden worden gebruikt in verschillende proactieve benaderingen, zoals het beheer van de verkeersdoorstroming. Ze kunnen ook dienen om de lokale bevolking proactief te informeren. Burgers die astmatisch zijn of aan allergieën lijden, weten zo onmiddellijk of het beter is om binnen te blijven of een bepaald deel van de stad te vermijden. Steden kunnen deze gegevens ook aanwenden om andere beslissingen te nemen, bijvoorbeeld naar het toekomstig beleid en planning toe. Zo kan het systeem bijvoorbeeld op het platteland of in bosrijke gebieden een vroegtijdige waarschuwing voor brand geven.

Draadloze sensoren die connecteren met Wi-Fi en mobiele netwerken

Het verzamelen van microklimaatgegevens is mogelijk via de aansluiting van compacte draadloze sensoren. Beveiligde externe kalibratie en bewaking op afstand is mogelijk via zowel draadloze (WiFi en 3G) als een bekabelde verbinding. Het Climo-systeem wordt gevoed met Intel IoT-technologieën en biedt cloudgebaseerde analyses, datamanagement en visualisatiesoftware.

Eenheden zijn vooraf geconfigureerd voor de specifieke locatie en kunnen verder aangepast worden met behulp van over-the-air updates. De eenvoudige updatemogelijkheden zijn integraal onderdeel van het Climo-ontwerp en laten toe om toekomstige technologieën, zoals 5G, in te schalen van zodra deze beschikbaar zijn.

Honderd keer kleiner, tienmaal goedkoper

Terwijl standaard 'air-quality monitoring systems' vaak hoge infrastructuurinvesteringen vereisen en complex te bedienen zijn, is het Climo-systeem ontworpen voor eenvoudige implementatie en beheer. Het apparaat is ongeveer een honderdste van de omvang van de conventionele systemen, en kost slechts een tiende van de prijs. Climo is ook bestand tegen verschillende weersomstandigheden. De voeding gebeurt via 110/220V of 12V DC. Hierdoor is Climo een interessante oplossing voor steden over de hele wereld - in verschillende weerzones en met een andere economische omgeving. De Climo-box werd oorspronkelijk ontwikkeld door Bosch-ingenieurs in India.

Ontdek Climo op het Agoria Smart Cities Forum op 1 maart 2018 in Brussel.

Tags: IoT, clean air, Climo

Over Bosch

De Bosch Groep is een wereldwijd toonaangevend technologiebedrijf en dienstverlener. Er werken wereldwijd ongeveer 400.000 medewerkers (situatie op 31 december 2019). Het bedrijf realiseerde in 2019 een omzet van 77,7 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Connected Mobility en Industry 4.0. Ze gebruikt haar knowhow op het vlak van sensortechnologie, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud om aan haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aan te bieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin innovaties aan te reiken voor een geconnecteerd leven. Bosch verbetert de levenskwaliteit wereldwijd met producten en diensten die innovatief zijn en enthousiasmeren. Op die manier biedt de onderneming wereldwijd "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 440 dochterondernemingen en regionale filialen in zowat 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van de onderneming is haar innovatiekracht. Bosch stelt ongeveer 72,600 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 126 locaties wereldwijd, inclusief ongeveer 30,000 softwareontwikkelaars.

De Bosch Groep is een wereldwijd toonaangevend technologiebedrijf en dienstverlener. Er werken wereldwijd ongeveer 403.000 medewerkers (situatie op 31 december 2019). Volgens voorlopige cijfers realiseerde het bedrijf in 2019 een omzet van 77,9 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Smart City, Connected Mobility en Industry 4.0. Ze gebruikt haar knowhow op het vlak van sensortechnologie, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud om aan haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aan te bieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin innovaties aan te reiken voor een geconnecteerd leven. Bosch verbetert de levenskwaliteit wereldwijd met producten en diensten die innovatief zijn en enthousiasmeren. Op die manier biedt de onderneming wereldwijd "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 440 dochterondernemingen en regionale filialen in zowat 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van de onderneming is haar innovatiekracht. Verdeeld over 125 vestigingen over de hele wereld stelt Bosch ongeveer 72,000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De bijzondere aandeelhoudersstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 92 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH, een instelling van algemeen nut. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties. De overige aandelen zijn in handen van de familie Bosch en Robert Bosch GmbH.

Meer informatie is te vinden online op www.bosch-press.nl, www.bosch.nl, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, http://www.twitter.com/BoschNederland, www.linkedin.com/company/bosch-the-netherlands/ en YouTube: Bosch the Netherlands

Download persbericht

Ben je nog steeds op zoek naar iets?