Suche

Bosch stelt deze hoogtepunten voor op Bosch ConnectedWorld in Berlijn

Berlijn/Stuttgart, Duitsland – Van een intelligente handschoen in productie tot een digitale beschermengel onderweg naar een geconnecteerde keuken: Bosch stelt deze en andere oplossingen voor op Bosch ConnectedWorld in Berlijn, een congres waar de IoT-sector van de toekomst bijeenkomt. Innovatieve producten en diensten maken het dagelijkse leven niet alleen gemakkelijker, maar ook veiliger en efficiënter – thuis, op het werk en onderweg.

Producten en oplossingen voor alle aspecten van geconnecteerde productie

ActiveAssist – de assemblage-assistent: Het assemblage-assistentiesysteem gidst gebruikers stap voor stap door elke afzonderlijke fase van het productieproces. Het identificeert het volgende werkstuk met behulp van RFID (radio frequency identification) en geeft informatie over de vereiste productiestappen. Het systeem gebruikt bijvoorbeeld lichtsignalen om de grijpcontainers te markeren die de schroeven of andere onderdelen bevatten, nodig om de volgende stap te voltooien. Een 3D-camera houdt dan weer de bewegingen van de gebruiker bij. Het systeem maakt het mogelijk om fouten te corrigeren en voorkomt dat foute onderdelen gebruikt worden. Het vermindert de druk bij de gebruikers en verhoogt de kwaliteit van het product.

Intelligent Glove - Slimme handschoen: De iGlove beschikt over zeer gevoelige sensoren en is ontworpen voor gebruik in een geconnecteerde productieomgeving. Het brengt handbewegingen in kaart en kan de opleidingstijd van het personeel aanzienlijk verkorten. Verder helpt het gebruikers om de juiste montagestappen te nemen en documenteert het productiestappen zoals het verwijderen van onderdelen. Zonder dat er fysiek contact voor nodig is, worden de gegevens via Bluetooth naar een computer of smartphone verstuurd. Zo kan een vergelijking worden gemaakt met eerder opgeslagen bewegingspatronen.

ActiveCocktpit – de productieassistent: Een gigantisch scherm informeert medewerkers in de fabriek over de huidige status van de productie. De voordelen: een snellere informatieverwerking, een duidelijke analyse en een daaropvolgende omschrijving van taken voor efficiëntere processen. Zo wordt de productie transparant. Een groot voordeel voor gebruikers en bedrijven is de onmiddellijke identificatie van problemen, zoals bijvoorbeeld schroeven die te klein of te groot zijn worden onmiddellijk herkend. Dit vermindert productiestilstand, verhoogt het niveau van productkwaliteit en vermijdt terugroepkosten.

Geconnecteerde oplossingen en producten voor een beter leven

Vivatar-app – een digitale beschermengel: Joggen in het donker of te voet naar huis stappen na het missen van de laatste bus geeft veel mensen een onbehaaglijk gevoel. De Vivatar-app van Bosch snelt hier te hulp. Mensen kunnen via deze app contact opnemen met vrienden en familie en via GPS digitaal naar huis “geëscorteerd” worden. Gebruikers bepalen zelf wanneer ze vergezeld willen worden en door wie. De premiumversie van Vivatar verleent gebruikers 24/7 toegang tot de Bosch Emergency Assistant, een professioneel opgeleid noodhulpteam.

Climo – een kleine box voor een betere luchtkwaliteit: Het is even groot als een schoendoos en meet de luchtkwaliteit in realtime. Het Climo-systeem werd ontwikkeld door Bosch in samenwerking met Intel. Het is ongeveer een honderdste van de omvang van de conventionele systemen, en kost slechts een tiende van de prijs. Climo meet en analyseert 12 parameters die belangrijk zijn voor luchtkwaliteit, waaronder temperatuur en vochtigheid, maar ook koolstofdioxide, stikstofdioxide en zelfs pollen. Dankzij de verzamelde informatie kunnen steden snel actie ondernemen om de luchtkwaliteit te verbeteren. De gegevens kunnen bijvoorbeeld ook gebruikt worden in het beheer van de verkeersdoorstroming. Dankzij de app weten burgers die astmatisch zijn of aan allergieën lijden onmiddellijk of het beter is om binnen te blijven of een bepaald deel van de stad te vermijden.

Home Connect – een platform voor de geconnecteerde keuken: Het platform voor de geconnecteerde keuken van de Bosch-dochteronderneming BSH heet Home Connect. Ongeacht waar de gebruiker zich bevindt, kan deze bijvoorbeeld via de smartphone huishoudapparaten van Bosch en andere fabrikanten controleren en aansturen. Met zo’n 30 partners in de hele wereld, heeft Home Connect al het grootste digitale ecosysteem in de geconnecteerde keuken. Het bedrijf gaat continu nieuwe partnerschappen aan en voegt nuttige functies en diensten toe. Eind vorig jaar verwierf BSH een belang van 65 procent in de Berlijnse start-up Kitchen Stories. Het plan is nu om deze kook-app te integreren in Home Connect. Stembesturing behoort ook tot de aangeboden diensten. Op deze manier kunnen Bosch-producten aangestuurd worden door Amazon Alexa (Duitsland), Google Home (Engeland) of Ding Dong (China).

Predictief Onderhoud – diagnose op afstand van liften: Bosch werkt al meer dan 30 jaar aan een lift-noodoproep systeem om mensen sneller te bevrijden uit vastzittende liften. Nu gaat het bedrijf nog een stap verder door te voorkomen dat liften stuk gaan. De oplossing is predictief onderhoud. Geconnecteerde sensoren en camera’s zijn in het liftsysteem geïntegreerd en waarschuwen draadloos het serviceteam wanneer een storing dreigt. Zo kunnen onderhouds- en reparatiewerken uitgevoerd worden voordat de lift vast komt te zitten.

Connected Building Platform – een oplossing voor slimme/intelligente gebouwen:

Deze cloud- en sensorgebaseerde oplossing analyseert de gegevens van een gebouw, zoals de bezetting en luchtkwaliteit Het platform vormt zo de basis voor een efficiënt gebouwenbeheer. Ramen en deuren openen en sluiten indien nodig, waardoor het energieverbruik daalt. Het platform biedt ook informatie over het gebruik en de bezetting van de ruimte. Hiermee kunnen bijvoorbeeld medewerkers in kantoren met flexplekken snel de dichtstbijzijnde beschikbare ruimte vinden, kan het licht efficiënt worden geregeld en kunnen schoonmaakdiensten optimaal worden ingezet. Detecteren of er mensen aanwezig zijn en het lokaliseren van apparatuur helpen bij het optimaliseren van processen binnen het gebouw, bijvoorbeeld in commerciële gebouwen of ziekenhuizen. De oplossing is ontwikkeld op basis van de Bosch IoT-suite, het eigen IoT-softwareplatform van Bosch.

Tags: Boschgroup

Over Bosch

De Bosch Groep is een wereldwijd toonaangevend technologiebedrijf en dienstverlener. Er werken wereldwijd ongeveer 400.500 medewerkers (situatie op 31 december 2017). Het bedrijf realiseerde in 2017 een omzet van 78 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor slimme woningen, slimme steden, geconnecteerde mobiliteit en geconnecteerde industrie. Ze gebruikt haar knowhow op het vlak van sensortechnologie, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud om aan haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aan te bieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin innovaties aan te reiken voor een geconnecteerd leven. Bosch verbetert de levenskwaliteit wereldwijd met producten en diensten die innovatief zijn en enthousiast maken. Op die manier biedt de onderneming wereldwijd "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 450 dochterondernemingen en regionale filialen in zowat 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van de onderneming is haar innovatiekracht. Verdeeld over 125 vestigingen over de hele wereld stelt Bosch 62.500 werknemers te werk in onderzoek en ontwikkeling.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De bijzondere aandeelhoudersstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 92 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH, een instelling van algemeen nut. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties. De overige aandelen zijn in handen van de familie Bosch en Robert Bosch GmbH.

Meer informatie is te vinden online op www.bosch.be, www.bosch.nl, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.com, www.twitter.com/BoschPresse, https://www.linkedin.com/company/bosch-the-netherlands, https://www.linkedin.com/company/bosch-belgium, www.twitter.com/BoschBelgium, www.twitter.com/BoschNederland