Suche

Persbericht #Bosch Groep
Deel persbericht

Financiële resultaten 2021: Bosch noteert een gezonde groei in Nederland

Nieuwe kansen in duurzame technologieën

  • Geconsolideerde omzet van 1,62 miljard euro van Bosch in Nederland, een stijging van 7 procent ten opzichte van 2020
  • Sterke prestaties van Automotive Aftermarket, Bosch Power Tools en BSH Home Appliances
  • Bosch Transmission Technology in Tilburg gaat hightech componenten voor elektromotoren, brandstofcellen en elektrolysers ontwikkelen en produceren
  • Innovatie van Nefit Bosch: monoblock luchtwarmtepomp voor schuine daken

Nieuwegein – Bosch, een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten, sloot het boekjaar 2021 af met een geconsolideerde omzet van 1,62 miljard euro in Nederland en noteerde daarmee een gezonde groei van 7 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De totale netto-omzet, inclusief niet-geconsolideerde verkopen en interne leveringen aan andere Bosch-bedrijven, steeg met 6,6 percent tot 2,26 miljard euro. “Alle bedrijfssectoren boekten positieve resultaten in 2021, maar de omzetstijging was met name sterk in de divisies Automotive Aftermarket, Bosch Power Tools en BSH Home Appliances”, zegt Patrick Incoletti, directeur van Robert Bosch Benelux.

Voor het lopende boekjaar houdt Bosch als gevolg van de wereldwijde coronapandemie en de onzekerheden in verband met de oorlog in Oekraïne een gematigde prognose aan. “Hoewel we vanwege de huidige situatie ook in Nederland een uitdagend jaar verwachten, blijven we ons inzetten voor de lokale markt en zijn langetermijnpotentieel,” aldus Incoletti. “Er ontstaan nieuwe kansen, ook in businessdomeinen als waterstof. Nefit Bosch in Deventer wordt een waterstoftestcentrum en Bosch Transmission Technology in Tilburg gaat een van de componenten voor elektrolysers ontwikkelen en produceren.”

“Ook ben ik verheugd dat de samenwerking op het gebied van AI-onderzoek met de Universiteit van Amsterdam voor nog eens vijf jaar is verlengd. Delta Lab 2 – het vervolg op de succesvolle samenwerking Delta Lab 1 – zal zich richten op het gebruik van artificiële intelligentie en machine learning voor toepassingen in generatieve modellen voor computer vision en causaal leren,” voegt Incoletti toe. Bosch traint ook zijn eigen medewerkers om de mogelijkheden van AI beter te begrijpen en om een groeiende interne AI-community te creëren.

Per 31 december 2021 werkten circa 3.150 medewerkers bij Bosch in Nederland.

Positieve ontwikkelingen in alle bedrijfssectoren van Bosch

De activiteiten in de bedrijfssector Mobility Solutions werden beïnvloed door de uitdagende marktsituatie in de autombielsector. Bosch Transmission Technology viert het 50-jarig jubileum van de metalen duwband voor de Continu Variabele Transmissie (CVT) en heeft ondertussen de mijlpaal van 90 miljoen geproduceerde duwbanden gehaald. Waar de CVT-duwband een zeer succesvolle automatische transmissie in verbrandingsmotoren is geworden, is er nu ook veel interesse in de CVT-duwband voor hybride en elektrische voertuigen en lopen er ook al enkele projecten. De kennis en technologie die het bedrijf dankzij de duwband heeft ontwikkeld, wordt nu ook gebruikt om de technologie van de toekomst te ontwikkelen. Zo gaat Bosch in Tilburg hightech componenten voor elektromotoren, brandstofcellen en elektrolysers ontwikkelen en produceren.

Onafhankelijke autobedrijven helpen om zich voor te bereiden op het nieuwe tijdperk van e-mobiliteit is een van de speerpunten van de divisie Automotive Aftermarket, een sterke speler op de Nederlandse markt. Tijdens het Bosch New Era-event presenteerde de divisie equipment, services en trainingen voor de nieuwe mobiliteit, waaronder traningen voor elektrische voertuigen en een training over waterstofaandrijvingen. Medio 2021 introduceerde de divisie ook Bosch Brake Specialist, een trainings- en ondersteuningsprogramma op het gebied van remmen.

In 2021 was meer dan de helft van de totaal verkochte fietsten in Nederland een e-bike. Bosch eBike Systems blijft groeien dankzij slimme oplossingen – zoals bijvoorbeeld de eBike Flow-app die alle functies van het smart systeem - de drive unit, de accu, het display en de bedieningseenheid – verbindt. Onlangs zijn de SmartphoneGrip, een houder voor de smartphone op het stuur, evenals nieuwe functies op de eBike Flow-app, waaronder een navigatie en een eBike-slot, toegevoegd.

Na een uitdagend jaar in 2020 herstelde de bedrijfssector Industrial Technologies zich in 2021. In september 2021 werd de verkoop van de afdeling Large Projects van Bosch Rexroth BV in Boxtel aangekondigd. Dat zorgde voor een aantal wijzigingen in de organisatie. Van Halteren Groep heeft de activiteiten van Large Projects overgenomen en gaat verder als Van Halteren Technologies. Sinds 1 mei 2022 zet de nieuwe entitieit Bosch Rexroth BV de activiteiten op het gebied van industriële en mobiele hydrauliek en fabrieksautomatisering, inclusief bijhorende services en algemene diensten verder.

De bedrijfssector Consumer Goods presteerde zeer sterk, gestuwd door solide online verkopen. BSH Huishoudapparaten BV deed het ook op de contractmarkt erg goed. Deze divisie wil de kwaliteit van het leven verbeteren met hoogwaardige huishoudelijke apparaten en nuttige digitale services. De Connect Home-app biedt steeds meer functies en services om de ervaring met geconnecteerde huishoudelijke apparaten te personaliseren. Om het verbruik van natruurlijke hulpbronnen te verminderen geeft BSH Huishoudapparaten prioriteit aan hergebruik en recycling van de apparaten en het materiaal na hun lange levensduur.

De divisie Bosch Power Tools verkoopt ook de Smart Home-producten via zijn online platforms. De divisie blijft investeren in de ontwikkeling van op AI-gebaseerde en geconnecteerde producten, zoals de slimme klopboormachine die zijn prestaties automatisch aanpast aan de omgeving.

Ook de bedrijfssector Energy and Building Technologies boekte positieve resultaten. Door de overname van het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Protec & Fire Security vervoegen de 230 Nederlandse medewerkers van Hacousto Protec in Berkel en Rodenrijs, Best en Amsterdam de divisie Bosch Energy and Building Solutions uit Nieuwegein. Als systeemintegratoren hebben beide organisaties vergelijkbare activiteiten en bieden ze uitgebreide geïntegreerde beveiligingsconcepten in bedrijvenzones, winkelcentra, luchthavens en sportstadions. De integratie van Hacousto Projects in Bosch Energy and Building Solutuons is volop aan de gang en zal het hele jaar door worden voortgezet.

De divisie Bosch Security and Safety Systems lanceerde in samenwerking met Videoguard MyCamera, een service gebaseerd op de Video Security as a Service-oplossing van Bosch. Via MyCamera helpt Videoguard installateurs van beveiligingscamera’s door vanop afstand de meest complexe systemen te configureren en in te richten. Cameragegevens en software worden beheerd in de cloud. Eindgebruikers kunnen ervoor kiezen hun camera’s zelf te beheren of deze taak geheel of gedeeltelijk over te laten aan een videotoezichtscentrale.

Sinds eind september 2021 opereert Security Safety Things BV, een bekroonde Duitse start-up met vestigingen in München, Eindhoven en Pittsburg en 100 procent gefinancierd door de Bosch Groep, onder de merknaam Azena.

Nefit Bosch in Deventer ontwikkelde een volledig geïntegreerde monoblock luchtwarmtepomp voor schuine daken. Door de innovatieve constructie is deze buitenunit relatief snel te plaatsen. De gepatenteerde constructie rekent af met geluid en trillingen, terwijl de thermische schil van de woning intact blijft. De “Fit to Fit”-prefaboplossing is dan weer speciaal ontworpen voor bouwprojecten en is de oplossing om in hoog tempo nieuwe woningen te bouwen en bestaande woningen te renoveren. De units worden compleet voorgemonteerd en ingeregeld in het Nefit Bosch configuratiecentrum in Deventer. Nefit Bosch blijft een belangrijke, innovatieve partner. Het competentiecentrum van Nefit Bosch in Deventer wordt binnenkort uitgebreid met een testcentrum voor waterstof.

Continue investering in opleiding en ontwikkeling

Opleiding en ontwikkeling zijn voor Bosch een belangrijk aandachtspunt. Bosch in Nederland investeert daarom in opleidingen voor eigen medewerkers, zoals de AI-trainingen, maar ook in trainingen voor partners die Bosch-producten en services gebruiken en verkopen, zoals installateurs van warmtepompen, verkopers van Home Connect-toestellen of de garagebedrijven van Bosch Car Service en AutoCrew.

Daarnaast is er in de Benelux ook Young Bosch Benelux, een community voor medewerkers onder de 35 jaar om elkaar te ontmoeten, te groeien en banden te smeden. Het doel van deze community is jonge medewerkers een stem te geven en hen te laten samenwerken met collega’s van alle niveaus.

Klimaatneutraliteit als drijvende factor

Bosch zet zijn eigen klimaatdoelstelligen zoals gepland voort en blijft investeren in klimaatvriendelijke oplossingen, met name in recyclebare verpakkingen en producten. Bovendien streeft Bosch ernaar om de CO2-uitstoot in de hele waardeketen, van leveranciers tot klanten, tegen 2020 met 15 procent te verminderen ten opzichte van 2018 – een reductie van 67 miljoen ton aan CO2-uitstoot.

Bosch Groep: vooruitzichten voor 2022 en strategische koers

In 2021 realiseerde Bosch ondanks een moeilijke conjunctuur een aanzienlijke groei van de omzet en het resultaat. In het eerste kwartaal van 2022 steeg de omzet van de leverancier van technologie en diensten met 5,2 procent. Voor het volledige jaar verwacht Bosch een omzetgroei van meer dan 6 procent en een EBIT-marge van 3 tot 4 procent – en dat ondanks de waarschijnlijkheid van aanzienlijke lasten, vooral als gevolg van de stijgende kosten voor energie, grondstoffen en logistiek. “Het succesvolle resultaat van het boekjaar 2021 sterkt ons in ons vertrouwen bij het aanpakken van de uitdagende omstandigheden van het lopende jaar”, aldus Dr. Stefan Hartung, voorzitter van de raad van bestuur van Robert Bosch GmbH. Een van de grote onzekerheden is de oorlog in Oekraïne en al zijn implicaties. Volgens Hartung onderstreept de huidige situatie de druk op beleidsmakers en de samenleving om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen en om de ontwiikkeling van nieuwe energiebronnen krachtig na te streven. Om deze reden, zei hij, blijft de Bosch Groep zich systematisch inspannen om de opwarming van de aarde tegen te gaan, ondanks de uitdagende economische omstandigheden. Bovendien kondigde Hartung aan dat Bosch over een periodie van drie jaar ongeveer drie miljard euro zal investeren in klimaatneutrale technologie, zoals elektrificatie en waterstof.

Elektrificatie is volgens hem de snelste weg naar klimaatneutraliteit, op voorwaarde dat deze gebaseerd is op groene stroom. Daarom zet Bosch in op duurzame mobiliteit: in 2021 overschreden de orders van het bedrijf op het gebied van elektromobiliteit voor het eerst de 10 miljard euro. Maar Hartung benadrukte dat ook waterstof nodig is. “Het industriebeleid moet erop gericht zijn alle sectoren van de economie waterstofklaar te maken”. In het belang van effectieve klimaatmaatregelen stapt Bosch ook in de componentenbusiness voor waterstofelektrolyse. Het bedrijf is van plan tegen het einde van dit decennium bijna 500 miljoen euro te investeren in deze nieuwe bedrijfstak, waarvan de helft tegen de tijd van marktintroductie, die voor 2025 is gepland. Tegelijkertijd maakte de Bosch-voorzitter bekend dat het bedrijf de komende drie jaar nog eens tien miljard euro zal investeren in de digitale transformatie van de activiteiten. “Digitalisering speelt ook een bijzondere rol op het gebied van duurzaamheid – en onze oplossingen vertrekken vanuit dit uitgangspunt”, aldus Hartung. Alleen al dit jaar wil Bosch wereldwijd 10.000 nieuwe software-engineers aanwerven.

Over Bosch

Bosch is sedert 1903 aanwezig in Nederland. De Bosch Groep telt ongeveer 3.000 medewerkers. De belangrijkste productielocaties bevinden zich in Tilburg, Boxtel en Deventer.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 429.000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Het bedrijf genereerde in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Met haar zakelijke activiteiten streeft het bedrijf ernaar technologie te gebruiken om universele trends zoals automatisering, elektrificatie, digitalisering, connectiviteit en duurzaamheid vorm te geven. In deze context versterkt de brede diversificatie van Bosch over regio's en industrieën haar innovatiekracht en robuustheid. Bosch maakt gebruik van haar bewezen expertise op het gebied van sensortechnologie, software en diensten om klanten oplossingen over verschillende domeinen aan te bieden vanuit één bron. Het past ook haar expertise op het gebied van connectiviteit en kunstmatige intelligentie toe om gebruiksvriendelijke, duurzame producten te ontwikkelen en te produceren. Met "Technologie voor het leven", wil Bosch de kwaliteit van leven verbeteren en natuurlijke hulpbronnen behouden. De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De innovatieve kracht van Bosch is essentieel voor de verdere ontwikkeling van het bedrijf. Bosch stelt ongeveer 90.000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Het is belast met de taak om de langdurige voortbestaan van het bedrijf en met name haar financiële onafhankelijkheid te waarborgen - in overeenstemming met de missie die is overgedragen in het testament van de oprichter van het bedrijf, Robert Bosch.

Meer informatie is online te vinden op www.bosch-press.nl, www.bosch.nl, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, Twitter, LinkedIn en YouTube: Bosch the Netherlands.

Download persbericht

Ben je nog steeds op zoek naar iets?