Suche

Persbericht #Bosch Groep
Deel persbericht

Bosch in Tilburg produceert 100 miljoenste duwband

Tilburg CVT duwband
  • Bosch produceert sinds 1985 de duwband, een belangrijk onderdeel van continu variabele transmissies (CVT)
  • De duwband-CVT wordt nu ook toegepast in andere voertuigen dan personenauto’s
  • Bosch in Tilburg breidt productportfolio uit met nieuwe hightech dunne metalen componenten zoals e-stacks voor elektromotoren en luchtlagers

Succesverhaal bij Bosch in Tilburg: daar werd onlangs de 100 miljoenste duwband geproduceerd. Dat is het belangrijkste onderdeel van de continu variabele transmissie en bestaat uit honderden individuele, speciaal ontwikkelde stalen elementen die bij elkaar worden gehouden door metalen banden van een hoogwaardige legering. In 2023 waren er ruim 200 voertuigmodellen met een duwband-CVT op de markt. De duwband wordt met name in personenauto’s en SUV’s toegepast, maar is sinds kort ook geïntroduceerd in quads en All Terrain Vehicles.

Het succesverhaal van de duwband bij Bosch in Tilburg begon in 1985 met de start van de serieproductie. De ontwikkeling begon al in 1965 en vijf jaar later, in 1970, werd het patent geregistreerd. Na de overname van Bosch in 1995 groeide het bedrijf hard. In 2011 opende een tweede productiefaciliteit in Ho Chi Minh City in Vietnam. Samen produceren de fabrieken miljoenen duwbanden per jaar, waarbij dit jaar de mijlpaal werd bereikt van 100 miljoen duwbanden.

De kennis en expertise in productontwikkeling, materiaalkunde en productieprocessen die is verkregen dankzij de duwband, wordt nu ook ingezet om nieuwe producten te ontwikkelen en produceren. In slechts acht jaar is het Bosch in Tilburg gelukt om zijn productfolio uit te breiden met nieuwe hightech dunne metalen componenten.

“We leveren en produceren nu ook hightech dunne metalen componenten voor duurzame toepassingen in elektromobiliteit en waterstoftechnologie, zoals e-stacks en luchtlagers. En vanaf 2025 start ook de productie van hightech metalen platen voor brandstofcellen,” zegt Han-Hein Spit, Vice President bij Bosch Thin Metal Technologies. “Ik ben bijzonder trots dat we met Tilburg deze weg kunnen inslaan en kijk vol vertrouwen naar een duurzame toekomst voor ons bedrijf.”

Al meer dan 50 jaar marktleider in duwbanden

De duwband is een centraal onderdeel van continu variabele automatische transmissies (CVT). Met een CVT-versnellingsbak brengt deze het koppel van de motor over op de aandrijfas en zorgt zo altijd voor de best mogelijke overbrengingsverhouding, afhankelijk van de snelheid en het vereiste vermogen. Hierdoor kan de motor altijd in de meest optimale toestand werken, wat het energieverbruik verbetert en de CO2-uitstoot verder verlaagt.

Met de continu variabele transmissie met duwband voor elektrische voertuigen (CVT4EV) heeft Bosch ook voor hybride en elektrische voertuigen een compact transmissieconcept met meerdere versnellingen. Als onderdeel van een elektrische aandrijflijn verbetert de CVT4EV de efficiëntie en prestaties en zorgt het tegelijkertijd voor een comfortabele, soepele rijervaring.

Over Bosch

Bosch is sedert 1903 aanwezig in Nederland. De Bosch Groep telt ongeveer 3.000 medewerkers. De belangrijkste productielocaties bevinden zich in Tilburg, Boxtel en Deventer.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 429.000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Het bedrijf genereerde in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Met haar zakelijke activiteiten streeft het bedrijf ernaar technologie te gebruiken om universele trends zoals automatisering, elektrificatie, digitalisering, connectiviteit en duurzaamheid vorm te geven. In deze context versterkt de brede diversificatie van Bosch over regio's en industrieën haar innovatiekracht en robuustheid. Bosch maakt gebruik van haar bewezen expertise op het gebied van sensortechnologie, software en diensten om klanten oplossingen over verschillende domeinen aan te bieden vanuit één bron. Het past ook haar expertise op het gebied van connectiviteit en kunstmatige intelligentie toe om gebruiksvriendelijke, duurzame producten te ontwikkelen en te produceren. Met "Technologie voor het leven", wil Bosch de kwaliteit van leven verbeteren en natuurlijke hulpbronnen behouden. De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De innovatieve kracht van Bosch is essentieel voor de verdere ontwikkeling van het bedrijf. Bosch stelt ongeveer 90.000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Het is belast met de taak om de langdurige voortbestaan van het bedrijf en met name haar financiële onafhankelijkheid te waarborgen - in overeenstemming met de missie die is overgedragen in het testament van de oprichter van het bedrijf, Robert Bosch.

Meer informatie is online te vinden op www.bosch-press.nl, www.bosch.nl, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, Twitter, LinkedIn en YouTube: Bosch the Netherlands.

Download persbericht