Suche

Persbericht #Bosch Groep
Deel persbericht

CES 2024: Bosch-technologieën helpen consumenten duurzaam om te springen met energie

CES 2024

Oplossingen voor mobiliteit, gebouwen en thuis

  • Tanja Rückert: "Om op een duurzame manier te voldoen aan de wereldwijde energiebehoeften, zet Bosch maximaal in op digitalisering, elektrificatie en waterstof."
  • Elektrische mobiliteit: nieuwe Bosch-technologie die elektrische auto's zelf naar een laadstation laat rijden, sleept CES® Innovation Award van de CTA (Consumer Technology Association) in de wacht.
  • Warmtepompen: nieuwste model is bestand tegen temperaturen tot min 25 graden Celsius in koude regio's van Noord-Amerika.
  • Mike Mansuetti: "We willen met onze oplossingen de clean energy-economie in Noord-Amerika een duwtje in de rug geven."
  • Digitalisering: nieuwe Bosch-services voor mobiliteit, gebouwen en industrie geven gebruiksgemak en efficiëntie een boost.

Las Vegas, Nevada, Verenigde Staten – Bosch tilt de elektrificatie van zijn technologieën en oplossingen voor duurzaam energieverbruik onderweg én thuis naar een hoger niveau en beschouwt waterstof als het middel bij uitstek om op een klimaatneutrale manier te voldoen aan de wereldwijde energiebehoeften. Het bedrijf stelt op de CES® 2024 in Las Vegas technologieën en applicaties voor die het leven niet alleen eenvoudiger, veiliger en makkelijker, maar ook stuk voor stuk duurzamer maken, in het belang van onze planeet. Het wereldwijde energieverbruik is de voorbije vijftig jaar verdubbeld en blijft jaarlijks met zowat twee procent toenemen1. Fossiele brandstoffen zijn vandaag goed voor zo’n tachtig procent van het wereldwijde energieverbruik. In het licht van de klimaatverandering is dat een gigantische uitdaging.

"Om in de toekomst op een meer duurzame manier te voldoen aan de wereldwijde energiebehoeften, hanteren we bij Bosch een nieuwe kijk op energieverbruik en zetten we maximaal in op een tweeledige aanpak, met elektrificatie en waterstof. Met het oog op een lage-emissietoekomst optimaliseren we het gebruik van traditionele energiebronnen door de elektrificatie van de mobiliteit, commerciële gebouwen en de thuisomgeving een boost te geven. Verder boren we nieuwe en duurzame energiebronnen aan, waarbij waterstof een centrale rol speelt", zegt Tanja Rückert, lid van de raad van bestuur van Robert Bosch GmbH, op de CES 2024 in Las Vegas.

Efficiëntere elektrificatie dankzij innovatieve Bosch-technologieën

Elektrificatie staat al lang niet meer in zijn kinderschoenen en scheert vooral in de mobiliteitssector hoge toppen. Bosch is vandaag een toonaangevende leverancier in de volledige waardeketen voor elektrische mobiliteit – van chips tot e-assen, elektrische motoren, batterijtechnologie, laadstations en tal van services. Een van de innovaties die het bedrijf voorstelt op de CES, is door de Consumer Technology Association (CTA) bekroond met een CES® 2024 Innovation Award: 'automated valet charging', het geautomatiseerde laadsysteem van Bosch. In parkeergarages met een geautomatiseerd parkeersysteem ('automated valet parking') kunnen elektrische auto's met deze nieuwe technologie zelf naar een vrije parkeerplaats met laadpunt rijden. Met een druk op de knop van een smartphone laadt een robot de batterij op zonder enige menselijke tussenkomst. Zodra het laden voltooid is, rijdt de auto zelf terug naar een parkeerplaats en is het laadpunt weer beschikbaar voor andere auto's. "De unieke combinatie van een geautomatiseerd laadsysteem met een geautomatiseerd parkeersysteem maakt van Bosch een pionier op de markt", aldus Rückert. "Elke stap naar meer gebruiksgemak in elektrische mobiliteit maakt de technologie aantrekkelijker en zorgt bijgevolg voor een snellere aanvaarding."

Het verklaart ook waarom Bosch sterk de focus legt op siliciumcarbide (SiC), een innovatief halfgeleidend materiaal dat een centrale rol speelt in elektrische mobiliteit. De snelle wereldwijde opmars van elektrische mobiliteit zorgt voor een enorme vraag naar deze speciale halfgeleiders. Op basis van uiterst complexe processen die het bedrijf zelf heeft ontwikkeld, produceert Bosch sinds 2021 SiC-chips in zijn waferfabriek in het Duitse Reutlingen. Momenteel investeert Bosch ook meer dan 1,5 miljard dollar in een nieuwe waferfabriek in Roseville (Californië, VS). Zo kan het bedrijf zijn internationale productienetwerk voor halfgeleiders nog versterken. Tegen 2026 zou de productie van SiC-chips in de Verenigde Staten van start moeten gaan, waardoor Bosch zijn output zou kunnen vertienvoudigen. SiC-chips vergroten het rijbereik van elektrische auto's en maken het laden efficiënter, met tot vijftig procent minder energieverlies. Bovendien kan de auto langer rijden met één laadbeurt: het bereik ligt gemiddeld zes procent hoger dan bij traditionele siliciumchips.

Warmtepompen voor geoptimaliseerd energieverbruik in woningen

Een andere topper van Bosch op CES 2024 is de IDS Ultra Heat Pump, die specifiek werd ontwikkeld voor Noord-Amerika. In tegenstelling tot conventionele modellen biedt deze warmtepomp een verwarmingscapaciteit van honderd procent tot een buitentemperatuur van min 15 graden Celsius en blijft het systeem zelfs operationeel tot min 25 graden Celsius. Zo biedt Bosch een bijzonder aantrekkelijke oplossing voor wie in koudere regio’s van de VS of Canada woont, maar toch wil overstappen van fossiele brandstof op elektriciteit voor de verwarming. Zo'n overstap kan niet alleen energie besparen, maar ook kosten. Bosch is er ook in geslaagd om de warmtepomptechnologie op een ander gebied toe te passen. In Las Vegas stelt het bedrijf zijn tot op vandaag efficiëntste boiler voor, een hybride van een elektrische boiler en een warmtepomp die drie tot vier keer efficiënter is dan traditionele boilers op de markt. "Met dergelijke oplossingen plaveien we de weg naar een geëlektrificeerde woning en helpen we mensen kosten en energie te besparen", zegt Mike Mansuetti, President van Bosch Noord-Amerika.

Ook tal van nieuwe features in de huishoudtoestellen van Bosch, zoals ovens, drogers en wasmachines, spelen een belangrijke rol in deze overgang. Gebruikers stellen al jarenlang het startmoment van hun apparaat in aan de hand van een timer. Vandaag gaat Bosch een stap verder en rust het bedrijf zijn nieuwste generatie vaatwassers voor het eerst uit met de functie MySchedule. Die automatische functie laat het begin van de wascyclus samenvallen met het tijdstip waarop de elektriciteitsprijs het laagst is of het moment waarop er groene stroom beschikbaar is. Ook voor professionele gebruikers van elektrisch gereedschap is er goed nieuws: Bosch kondigde op de CES 2024 namelijk een reeks nieuwe partners aan voor zijn AMPShare-platform, goed voor een totaal van meer dan 30 partners wereldwijd. Bosch AMPShare is een merkoverschrijdend batterijsysteem waarmee handelaars en professionals uit de sector flexibel kunnen wisselen tussen verschillende merken van elektrisch gereedschap zonder de batterij te vervangen.

Bosch als actieve promotor van waterstof, een pijler van de mobiliteit van de toekomst

Naast elektrificatie beschouwt Bosch waterstof als een cruciaal element om op een duurzame manier te voldoen aan de wereldwijde vraag naar energie. Als opslagmedium kan waterstof bovendien het efficiënte gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen faciliteren. Bosch investeert dan ook aanzienlijk in tal van technologieën doorheen de waardeketen van waterstof. De focus ligt momenteel op mobiele brandstofcellen, die sinds kort op grote schaal worden geproduceerd in Stuttgart. Die cellen vormen de kern van het aandrijfsysteem voor zware voertuigen. Bosch noteerde al bestellingen van vrachtwagenproducenten in Europa, de Verenigde Staten en China. Het bedrijf werkt ook aan onderdelen voor een waterstofmotor, die de brandstof direct omzet in energie zonder ze eerst om te zetten naar elektriciteit. In combinatie met groene waterstof wordt deze motor zo goed als koolstofneutraal. De H2-motor zal naar verwachting nog dit jaar worden gelanceerd.

Landen en industrieën over de hele wereld investeren in waterstoftechnologieën. Zo schakelt de Amerikaanse overheid een versnelling hoger met de ontwikkeling van waterstofinfrastructuur en investeert ze zeven miljard dollar in de bouw van waterstofhubs. "De H2-hubs zijn een belangrijke bouwsteen om een waterstofstructuur op poten te zetten. Bosch ondersteunt deze maatregelen en onderzoekt hoe het bedrijf kan meewerken aan tal van deze hubs. “Het is ons doel om de clean energy-economie in Noord-Amerika een duwtje in de rug te geven. Dat is een domein waarop we onze expertise in de productie en bevoorrading van waterstof nuttig kunnen inzetten", aldus Mansuetti.

Software plaveit de weg voor meer gebruiksgemak en energie-efficiëntie

Bosch zet in al zijn divisies in op het gebruik van software en digitalisering. Het bedrijf telt vandaag meer dan 44.000 medewerkers in softwareontwikkeling en beschouwt zichzelf als een voorloper op de weg naar softwaregebaseerde mobiliteit. In Las Vegas stelt Bosch zijn nieuwe producten en oplossingen voor met zijn strategische partner Amazon Web Services. Zo is er een volautomatische espressomachine die ook vanuit de auto kan worden bediend via een spraakassistent zoals Alexa, en een ’point-of-interest'-assistent, waarbij een camera in de auto de oogbewegingen van de bestuurder registreert om na te gaan welk restaurant of café hij of zij in het vizier heeft. De spraakassistent vertelt de bestuurder dan in real time en volledig automatisch of het restaurant open is en beschikbare tafels heeft.

Verder stelt Bosch ook twee nieuwe mobiliteitsservices voor op de elektronicabeurs: Usage Certificate To Go en Vehicle Health Service. De eerste is een aanvulling op de bekende Battery in the Cloud-services van Bosch. De feature analyseert de accugegevens, gaat de staat van de accu na en verlengt de levensduur met wel twintig procent aan de hand van optimalisatie. De tweede service is gericht op wagenparkbeheerders en biedt features die er vooral op gericht zijn defecten te voorkomen. Beide innovaties zijn bedoeld om de levensduur van voertuigen te verlengen en zuiniger om te springen met onze hulpbronnen. Bosch hanteert overigens een vergelijkbare aanpak in de bouwsector: het bedrijf biedt digitale services aan om de efficiëntie te verbeteren, zoals de Nexospace Energy Manager voor de Europese markt. Zo helpt Bosch zijn klanten om hun energietoevoer en -gebruik te analyseren en specifieke maatregelen te ontwikkelen om hun verbruik te optimaliseren en te verminderen. Dat was bijvoorbeeld het geval voor de internationale supermarktketen REWE, die er dankzij de Nexospace Energy Manager in slaagde om het verbruik in meer dan 2000 winkels met twintig procent te verlagen. Tegelijkertijd helpen de services van Bosch ook om in de productiesector heel wat CO2 te besparen door de efficiëntie te verhogen. Decarbonize Industries, een softwaregebaseerde AI-service die Bosch samen met een partner ontwikkelde, helpt productiebedrijven om hun koolstofvoetafdruk te verkleinen en aanzienlijk te besparen op hun kosten.

Bosch op CES 2024:

PERSCONFERENTIE: maandag 8 januari 2024, van 9.00 tot 9.45 u. plaatselijke tijd (en van 18.00 tot 18.45 u. CET) met dr. Tanja Rückert, lid van de raad van bestuur van Robert Bosch GmbH, en Mike Mansuetti, President van Bosch Noord-Amerika, in Ballroom Banyan ABCD, Mandalay Bay Hotel, Las Vegas, South Convention Center, Level 3, met livestream op de Bosch Media Service.

STAND: 9-12 januari 2024, in de Central Hall, stand #17207

VOLG de hoogtepunten van Bosch op CES 2024 op X: #BoschCES

Over Bosch

Bosch is sedert 1903 aanwezig in Nederland. De Bosch Groep telt in Nederland ongeveer 3.000 medewerkers. De belangrijkste productielocaties bevinden zich in Tilburg, Boxtel en Deventer.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 429.000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Het bedrijf genereerde in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Met zijn zakelijke activiteiten streeft het bedrijf ernaar technologie te gebruiken om universele trends zoals automatisering, elektrificatie, digitalisering, connectiviteit en duurzaamheid vorm te geven. In deze context versterkt de brede diversificatie van Bosch over regio's en industrieën zijn innovatiekracht en robuustheid. Bosch maakt gebruik van zijn bewezen expertise op het gebied van sensortechnologie, software en diensten om klanten oplossingen over verschillende domeinen aan te bieden vanuit één bron. Het past ook zijn expertise op het gebied van connectiviteit en kunstmatige intelligentie toe om gebruiksvriendelijke, duurzame producten te ontwikkelen en te produceren. Met "Technologie voor het leven", wil Bosch de kwaliteit van leven verbeteren en natuurlijke hulpbronnen behouden. De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De innovatieve kracht van Bosch is essentieel voor de verdere ontwikkeling van het bedrijf. Bosch stelt ongeveer 90.000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Het is belast met de taak om het langdurig voortbestaan van het bedrijf en met name zijn financiële onafhankelijkheid te waarborgen - in overeenstemming met de missie die is overgedragen in het testament van de oprichter van het bedrijf, Robert Bosch.

Meer informatie is online te vinden op www.bosch-press.nl, www.bosch.nl, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.twitter.com/BoschNederland, www.linkedin.com/company/bosch-the-netherlands/ en YouTube: Bosch the Netherlands.

Download persbericht