Suche

Bosch boekt gezonde groei in Nederland ondanks coronapandemie

  • Geconsolideerde omzet van Bosch in Nederland steeg tot 1,51 miljard euro
  • Totale netto-omzet van Bosch-bedrijven in Nederland bedroeg 2,1 miljard euro in 2020
  • Sterke prestaties van Bosch Power Tools en BSH Huishoudapparaten
  • Alle vestigingen in Nederland dragen bij aan klimaatneutraliteit van Bosch
  • Duurzaamheid blijft een belangrijk thema voor Bosch in Nederland

Nieuwegein – Bosch, de toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten, sloot het boekjaar 2020 af met een geconsolideerde omzet van 1,51 miljard euro in Nederland en registreerde daarmee een gezonde groei van 6,5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De totale netto-omzet van 2,1 miljard euro, inclusief niet-geconsolideerde verkopen aan andere Bosch-bedrijven, bleef op een hoog niveau. “De stijging van de geconsolideerde omzet in 2020 was voornamelijk te danken aan de sterke prestaties van de bedrijfssector Consumer Goods, dankzij de grote vraag naar huishoudapparaten en elektrisch gereedschap tijdens de pandemie,” zegt Patrick Incoletti, directeur van Robert Bosch Benelux. Per 31 december 2020 werkten circa 3.250 medewerkers bij Bosch in Nederland.

“Door de wereldwijde coronapandemie en het tekort aan bepaalde materialen verwacht Bosch in Nederland een uitdagend jaar 2021. We blijven ons inzetten voor de lokale markt en het langetermijnpotentieel,” aldus Patrick Incoletti. “Duurzaamheid is een belangrijk thema op onze locaties en blijft dat ook in 2021, ook in onze toeleveringsketen, met extra aandacht voor recyclebare verpakkingen en producten. Daarnaast zien we in Nederland een sterke focus op duurzaamheid bij bouw- en renovatieprojecten, bijvoorbeeld voor verwarming en huishoudapparaten. Met initiatieven als BlueMovement en BlueHousing bij BSH en de waterstofklare ketel van Nefit, loopt Bosch nu al voorop op dit gebied.”

Ontwikkeling in de bedrijfssectoren

De activiteiten van de bedrijfssector Mobility Solutions werden beïnvloed door de uitdagende situatie op de automobielmarkt als gevolg van de coronapandemie. Waar de onzekere situatie in het begin van het jaar de klantvraag behoorlijk beïnvloedde met annuleringen op korte termijn van orders door bijvoorbeeld sluitingen van fabrieken bij klanten, heeft met name de sterke vraag vanuit China vanaf het derde kwartaal ertoe geleid dat Bosch Transmission Technology B.V. zijn resultaten en volumes weer naar een goed niveau kon tillen. Het bedrijf uit Tilburg ontwikkelt en produceert duwbanden voor Continu Variabele Transmissie (CVT). In 2020 werd de CVT4EV voorgesteld, een transmissieconcept met de Bosch-duwband voor elektrische voertuigen. Dit compacte en modulaire systeem verbetert de prestaties en kan het verbruik van elektrische voertuigen verder verbeteren, terwijl het comfort van elektrisch rijden behouden blijft doordat er geen schakelmomenten voelbaar zijn. Verder ziet Bosch Transmission Technology potentie voor duwband-CVT’s in andere toepassingen zoals motoren en zogenaamde off-highway-voertuigen zoals bijvoorbeeld ATV’s en wielladers.

Ondanks de uitdagende marktsituatie boekte de divisie Automotive Aftermarket opnieuw een omzetgroei. De divisie investeerde met succes in online trainingen om onafhankelijke autobedrijven voor te bereiden op de mobiliteit van de toekomst. De garageconcepten Bosch Car Service en AutoCrew blijven sterk presteren in Nederland en breidden verder uit met in totaal 625 aangesloten leden.

Sinds augustus 2020 is de spookrijderswaarschuwing van Bosch geïntegreerd in de populaire verkeersapp Flitsmeister. De app waarschuwt automobilisten binnen enkele seconden nu ook voor een spookrijder in hun directe omgeving.

E-bikes waren al populair voor woon-werkverkeer, maar de coronapandemie zorgde voor een grotere vraag voor recreatief gebruik. Een op de twee verkochte fietsen in Nederland is inmiddels een e-bike. Bosch eBike Systems bestaat ondertussen 10 jaar en blijft innoveren. Zo herkent de nieuwe veiligheidsfunctie Help Connect wanneer een e-bike een ongeval heeft en waarschuwt meteen de hulpdiensten.

De bedrijfssector Industrial Technology had te lijden onder een zeer competitieve marktomgeving, de terugval van de offshore-activiteiten en de moeilijkheid om internationale projecten uit te voeren. Maar Bosch Rexroth blijft investeren in een breed scala van industrieën. ’s Werelds meest compacte elektrische Subsea Valve Actuator SVA R2 van Bosch Rexroth is op de Hannover Messe bekroond met de internationaal belangrijke Hermes Award 2021 voor zijn belangrijke bijdrage aan meer duurzaamheid. Deze baanbrekende innovatie helpt niet alleen de CO2-uitstoot van processystemen, maar ook de milieurisico’s aanzienlijk te verminderen. Naarmate de belangstelling voor zelfrijdende auto’s toeneemt, worden simulaties steeds belangrijker. Bosch Rexroth B.V. draagt hieraan bij en leverde twee van de meest geavanceerde bewegingssystemen ter wereld voor gebruik in rijsimulatoren voor bestuurderloos rijden voor Renault en BMW.

De bedrijfssector Consumer Goods presteerde sterk dankzij de grote belangstelling voor woninginrichting en -renovatie tijdens de covid 19-pandemie. De divisie Bosch Power Tools noteerde een groei met dubbele cijfers, mede dankzij de multichannel-aanpak en de online verkoop. Naar aanleiding van de coronapandemie werd de Power Tools Learning Campus geïntroduceerd, een multimediaal kennisportaal over de technologie en toepassingen van elektrisch gereedschap, voor zowel professionals als doe-het-zelvers. Ook de divisie BSH Huishoudapparaten BV presteerde sterk dankzij online verkopen en een groei van de projectbusiness. Met BlueHousing heeft BSH nu ook een circulair economie-model voor de projectmarkt geïnitieerd. BlueHousing is een leaseconcept voor vrijstaande huishoudapparaten voor woningcorporaties. De aannemer kan kiezen uit verschillende pakketten van energiezuinige huishoudapparaten en betaalt een vaste prijs voor de huur.

De bedrijfssector Energy and Building Technology ondervond eveneens de gevolgen van de coronapandemie. Tegelijkertijd stimuleerde de crisis de innovatie en ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. Bosch Building Technologies in Eindhoven ontwikkelt hoogwaardige beveiligings- en communicatieproducten. Het introduceerde de PeopleCount single entrance-oplossing, waarbij een intelligente Bosch-camera wordt gecombineerd met een krachtig Philips Android SoC-display. De oplossing maakt het mogelijk om het aantal klanten te volgen dat een openbare omgeving binnenkomt en buitengaat via eenzelfde in- en uitgang. Het display voor de wachtrij informeert klanten of het veilig is om binnen te gaan. Het Competence Center in Eindhoven test ook of warmtegevoelige camera’s de lichaamstemperatuur op afstand kunnen meten en zo een waarschuwing kunnen geven wanneer een persoon met koorts wordt gedetecteerd.

In 2020 werd Digicontrol, dat innovatieve producten voor gebouwautomatisering en -beheer ontwikkelt en verkoopt, overgenomen als onderdeel van de bedrijfssector Energy and Building Techology.

Bosch Energy and Buidling Solutions biedt als systeemintegrator uitgebreide geïntegreerde beveiligingsconcepten in bedrijvenzones, winkelcentra, luchthavens en sportstadions zoals bijvoorbeeld het stadion van FC Utrecht. De divisie is ook al meer dan tien jaar partner van de luchthaven van Schiphol.

Het Competence Center van Nefit Bosch in Deventer heeft in samenwerking met de Bosch-collega’s in Worcester (VK) een waterstofklare ketel ontwikkeld. De ketel is ontworpen om – naast aardgas - ook effectief op waterstof te werken. Dit betekent dat als in de toekomst woonwijken overgaan op waterstof, de waterstofklare ketel binnen het uur eenvoudig kan worden omgebouwd voor gebruik met waterstof, zonder dat een geheel nieuw verwarmingssysteem nodig is. In een woonwijk in Uithoorn liep in samenwerking met de Nederlandse netbeheerder Stedin een eerste proefproject met de waterstofketel. De verwachtingen in Europa, en met name in Nederland en het Verenigd Koninkrijk, zijn hooggespannen. Waterstof zal naar verwachting een essentiële rol spelen in de groene energietransitie in Europa. Een andere belangrijke trend voor de toekomst is prefabricage. Het is de oplossing om snel nieuwe woningen te bouwen en bestaande woningen te renoveren en gasvrij te maken. Onder de noemer “Fit to Fit” ontwikkelt Nefit Bosch samen met andere partners innovatieve oplossingen om de benodigde snelheid en efficiëntie bij installatie te garanderen. De woningcorporatie Talis en Dura Vermeer verving als een van de eersten in Nijmegen, in de wijk Jeruzalem, 220 sociale huurwoningen. De woningen zijn van hout en allemaal aardgasvrij gemaakt. Voor dit project is een alles-in-één kit ontwikkeld waarin alle installatiecomponenten plug & play voorgemonteerd zijn.

In april 2021 breidde Nefit Bosch zijn productportfolio uit met airconditioning. Het nieuwe programma airconditioners omvat twee single-split airconditioners en een multi-split buitenunit die gecombineerd kan worden met 5 binnenunits.

Duurzaamheid blijft een belangrijk thema

Bosch zet zijn eigen klimaatdoelstellingen zoals gepland voort en heeft een belangrijke mijlpaal bereikt met de klimaatneutrale status van zijn meer dan 400 locaties wereldwijd in het voorjaar van 2020. Dit werd bevestigd door onafhankelijke tests. Bosch is daarmee het eerste wereldwijde industriële bedrijf waarvan de eigen locaties geen CO2-voetafdruk meer achterlaten – dat geldt ook voor alle locaties in Nederland. Ondanks de moeilijke economische situatie werd ook in Nederland geïnvesteerd in energiezuinige productieprocessen en in de aankoop van groene stroom. De investeringen in klimaatneutraliteit worden in 2021 verdergezet, met een grotere focus op recyclebare verpakkingen en producten. Bosch streeft ernaar om de CO2-uitstoot in zijn hele waardeketen, van leveranciers tot klanten, tegen 2030 met 15 procent te verminderen ten opzichte van 2018 – een reductie van 67 miljoen ton aan kooldioxide-emissies.

Bosch Groep: vooruitzichten voor 2021 en strategische koers op lange termijn

De Bosch Groep behaalde in 2020 ondanks de coronaviruspandemie een positief resultaat en kende een succesvolle start van het eerste kwartaal van 2021. “Bosch is het eerste jaar van de coronaviruspandemie goed doorgekomen,” aldus Dr. Volkmar Denner, voorzitter van de raad van bestuur van Robert Bosch GmbH. Het bedrijf verwacht echter opnieuw een uitdagend jaar, voornamelijk vanwege de aanhoudende risico’s als gevolg van de pandemie. Om nieuwe zakelijke kansen te ontwikkelen in het licht van de ingrijpende technologische en ecologische veranderingen die momenteel plaatsvinden, combineert Bosch het Internet of Things (IoT) met artificiële intelligentie (AI) en concentreert het zich op elektromobiliteit. “We zijn een van de winnaars in de transitie naar elektromobiliteit en we breiden onze softwareactiviteiten aanzienlijk uit door artificiële intelligentie in te schakelen,” aldus Denner.

Wereldwijde inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan, stimuleren elektrificatie en groene waterstof. Elektrificatie biedt Bosch nieuwe kansen in verschillende bedrijfssectoren omdat het niet alleen oplossingen vereist voor elektrisch rijden in auto’s, maar ook voor elektrische verwarming in gebouwen. In de aandrijftechnologie wordt elektromobiliteit de core business van Bosch. Brandstofcellen zetten waterstof om in elektriciteit en Bosch ontwikkelt zowel stationaire als mobiele brandstofceloplossingen. Bosch is van plan om van 2021 tot 2024, 1 miljard euro te investeren in brandstofceltechnologie.

Over Bosch

Bosch is sedert 1903 aanwezig in Nederland. De Bosch Groep telt ongeveer 3.250 medewerkers. De belangrijkste productielocaties bevinden zich in Tilburg, Boxtel en Deventer.

De Bosch Groep is een wereldwijd toonaangevend technologiebedrijf en dienstverlener. Er werken wereldwijd ongeveer 395.000 medewerkers (situatie op 31 december 2020). Het bedrijf genereerde in 2020 een omzet van 71,5 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Connected Mobility en Industry 4.0. Bosch streeft de visie na van duurzame, veilige en inspirerende mobiliteit. Met zijn expertise in sensoren, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud kan het bedrijf haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aanbieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin oplossingen en producten aan te reiken voor een geconnecteerd leven die ofwel artificiële intelligentie (AI) bevatten of met hulp daarvan ontwikkeld of geproduceerd zijn. Bosch verbetert wereldwijd de levenskwaliteit van mensen met innovatieve en inspirerende producten en diensten. Op die manier biedt Bosch "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 440 dochterondernemingen en regionale filialen in zowat 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. Met zijn meer dan 400 vestigingen wereldwijd is de Bosch Groep sinds het eerste kwartaal van 2020 CO2-neutraal. De basis voor de toekomstige groei van de onderneming is haar innovatiekracht. Bosch stelt ongeveer 73,000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 129 locaties wereldwijd, inclusief ongeveer 34,000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van de familie Bosch en Robert Bosch GmbH. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties.

Meer informatie is online te vinden op www.bosch-press.nl, www.bosch.nl, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, http://www.twitter.com/BoschNederland, www.linkedin.com/company/bosch-the-netherlands/ en YouTube: Bosch the Netherlands.

Download persbericht

Ben je nog steeds op zoek naar iets?