Suche

Persbericht #Energy and Building Technology
Deel persbericht

Groen licht voor renovatie Krammersluizencomplex aan combinatie ZEEKR met hoofdaannemer BESIX

Krammersluizencomplex ZEEKR BESIX

De opdracht voor de renovatie van het Krammersluizencomplex is door Rijkswaterstaat gegund aan de combinatie ZEEKR. Een samenwerkingsverband tussen hoofdaannemer BESIX en haar partners BESIX Unitec, Croonwolter& dros, Demako, Iemants en Bosch Rexroth. Met deze renovatie maakt Rijkswaterstaat Krammersluizen weer toekomstbestendig. De renovatie begint in 2025 en is volgens planning afgerond in 2028.

De renovatie van de Krammersluizen maakt de sluizen naast toekomstbestendig ook moderner, sneller, duurzamer en visvriendelijker. In het project worden onder andere aandrijfmotoren, sluisdeuren, bewegingswerken en elektrotechnische installaties gerenoveerd, en wordt de sluis op afstand bedienbaar. De meest bijzondere onderdelen van het project zijn de nieuwe zoet-zoutscheiding met luchtbellen in de duwvaartsluizen en de toevoeging van een doorlaatmiddel.

Gedegen aanpak

De renovatie van de Krammersluizen is gegund aan de combinatie ZEEKR, een samenwerkingsverband tussen hoofdaannemer BESIX en haar partners BESIX Unitec, Croonwolter&dros, Demako, Iemants en Bosch Rexroth. De opdracht is gegund voor een bedrag van 417 miljoen euro.

Directeur-generaal Martin Wijnen van Rijkswaterstaat: “Rijkswaterstaat heeft te maken met een verouderd areaal en dus een grote onderhoudsopgave. De succesvol aanbestede renovatie van de Krammersluizen is dan ook een mooie stap in de goede richting om al dat werk gedaan te krijgen. Daar zijn we, ook vanwege het grote belang van de Krammersluizen, erg blij mee.”

Projectdirecteur Dieter Behaeghel van BESIX: ”We zijn zeer verheugd dat we samen met Rijkswaterstaat kunnen starten aan deze gigantische klus. De renovatie van dit indrukwekkende complex is een integrale opgave waarbij veiligheid, beschikbaarheid, duurzaamheid en betrouwbaarheid voorop staan. De kracht van ZEEKR zit in de mensen, samen met onze partners hebben we de juiste mensen aan boord om dit veelzijdige project tot een succes te maken.”

Projectmanager Henk van den Bosch: “De aanbieding van ZeeKR bevat een gedegen aanpak en een slimme en robuuste planning. Daarnaast is er ook goed gekeken naar hinderbeperking en de afstemming daarover met de gebruikers van de Krammersluizen. Met het voorstel heeft BESIX laten zien dat zij de ervaring, kennis en kunde hebben om de renovatie en modernisering van het Krammersluizencomplex te kunnen uitvoeren. Ik kijk uit naar de samenwerking.”

Belang Krammersluizen

De Krammersluizen liggen op de grens van Brabant, Zeeland en Zuid-Holland, bij Bruinisse. Door de sluizen passeren jaarlijks zo’n 60.000 schepen. Daarom zijn ze van groot belang voor de doorstroming op de internationale corridor Rotterdam-Antwerpen-Gent.

Het Krammersluizencomplex ligt in de Philipsdam, één van de dertien Deltawerken die het zuidwesten van Nederland beschermt tegen hoogwater vanaf zee. Het complex is in 1987 voltooid, en na 35 jaar toe aan een flinke renovatie. Veel onderdelen van de sluizen hebben het einde van hun levensduur bereikt en moeten worden vervangen, gereviseerd of gemoderniseerd.

Onderhoudsopgave

Rijkswaterstaat heeft te maken met een grote onderhoudsopgave. Veel sluizen, bruggen, wegen en tunnels zijn gebouwd in de jaren 60, 70 en 80 van vorige eeuw. Ze zijn door de jaren heen intensief belast door steeds meer en steeds zwaarder verkeer, en moeten daarom worden vervangen of gerenoveerd. Het kabinet investeert daarom de komende jaren flink in groot onderhoud aan wegen en vaarwegen.

Over Bosch

Bosch is sedert 1903 aanwezig in Nederland. De Bosch Groep telt in Nederland ongeveer 3.000 medewerkers. De belangrijkste productielocaties bevinden zich in Tilburg, Boxtel en Deventer.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 429.000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Het bedrijf genereerde in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Met zijn zakelijke activiteiten streeft het bedrijf ernaar technologie te gebruiken om universele trends zoals automatisering, elektrificatie, digitalisering, connectiviteit en duurzaamheid vorm te geven. In deze context versterkt de brede diversificatie van Bosch over regio's en industrieën zijn innovatiekracht en robuustheid. Bosch maakt gebruik van zijn bewezen expertise op het gebied van sensortechnologie, software en diensten om klanten oplossingen over verschillende domeinen aan te bieden vanuit één bron. Het past ook zijn expertise op het gebied van connectiviteit en kunstmatige intelligentie toe om gebruiksvriendelijke, duurzame producten te ontwikkelen en te produceren. Met "Technologie voor het leven", wil Bosch de kwaliteit van leven verbeteren en natuurlijke hulpbronnen behouden. De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De innovatieve kracht van Bosch is essentieel voor de verdere ontwikkeling van het bedrijf. Bosch stelt ongeveer 90.000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Het is belast met de taak om het langdurig voortbestaan van het bedrijf en met name zijn financiële onafhankelijkheid te waarborgen - in overeenstemming met de missie die is overgedragen in het testament van de oprichter van het bedrijf, Robert Bosch.

Meer informatie is online te vinden op www.bosch-press.nl, www.bosch.nl, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.twitter.com/BoschNederland, www.linkedin.com/company/bosch-the-netherlands/ en YouTube: Bosch the Netherlands.

Download persbericht