Suche

Persbericht #Smart Home
Deel persbericht

Bosch stelt duurzame en verbonden oplossingen voor gebouwen voor

PROVADA 2022

  • Warmtepompinnovatie voor schuine daken
  • ctrlX-monitoringsysteem voor gebouwenbeheer
  • Leaseconcept voor energiezuinige en betrouwbare huishoudelijke apparaten

Amsterdam – Vier divisies van Bosch in Nederland bundelen tijdens PROVADA (RAI Amsterdam, 14-16 juni 2022) de krachten en stellen het uitgebreide aanbod duurzame en verbonden oplossingen voor gebouwen en gebouwenbeheer van Bosch voor. Innovatieve warmtepompsystemen, prefaboplossingen voor renovatie en nieuwbouw, efficiënte en duurzame gebouwenautomatisering en duurzame en energiezuinige huishoudelijke apparaten, ook verkrijgbaar middels een leaseconcept, worden in de kijker gesteld.

“Bosch is het enige bedrijf dat producent en ontwikkelaar is van gebouwenautomatisering, huishoudelijke apparaten, verwarmingssystemen, beveiligingsoplossingen en industriële toepassingen. Over de divisies heen wordt steeds vaker samengewerkt aan de ontwikkeling van innovatieve oplossingen en concepten die gebouwenbeheer efficiënter en duurzamer maken. Tijdens PROVADA laten we hiervan een aantal mooie voorbeelden zien, zoals de ‘Fit to Fit’-prefaboplossing of het ctrlX-monitoringsysteem voor gebouwenbeheer”, zegt Patrick Incoletti, Directeur Bosch Benelux. “Daardoor kunnen wij een veilig, betrouwbaar en innovatief systeem leveren. Bosch is als een van de eerste multinationals CO2-neutraal en weet ook als geen ander hoe dat kan worden gerealiseerd. Bosch ontwikkelt verwarmingssystemen maar ook brandstofcellen op waterstof. Wij praten mee over de nieuwe energievoorziening in gebouwen, (twee systemen gelijk- en wisselstroom).”

Wamtepompinnovatie: monoblock luchtwarmtepomp voor schuine daken

Nefit Bosch ontwikkelde een compleet geïntegreerde monoblock luchtwarmtepomp specifiek voor schuine daken. Dankzij de innovatieve constructie is de buitenunit relatief snel te installeren en blijft de thermische schil van de woning intact. De gepatenteerde constructie rekent af met geluid en trillingen. Dankzij de hoge aanvoertemperatuur is deze oplossing ook geschikt voor bestaande afgiftesystemen. Een klimaatvriendelijk koudemiddel (propaan R290) en een esthetisch verantwoord, onderhoudsarm ontwerp met een slim serviceconcept maken het plaatje compleet. De marktintroductie wordt begin 2023 verwacht.

Fit to Fit: prefaboplossing voor renovatie en nieuwbouw

Prefabricage is de oplossing om in een hoog tempo nieuwe woningen te bouwen en bestaande te renoveren en verduurzamen. Onder de noemer “Fit to Fit’ ontwikkelt en realiseert Nefit Bosch, samen met ketenpartners, innovatieve oplossingen om ook op installatiegebied de nodige snelheid en efficiëntie te realiseren. De oplossingen worden specifiek voor een project ontworpen en compleet voorgemonteerd en ingeregeld in het configuratiecentrum van Nefit Bosch in Deventer. Van eenvoudige montageframes tot complete duurzame all-in-one units waarin alle installatiecomponenten, ook die van eventuele andere producenten, zijn voorgemonteerd voor plug & play-aansluiting op de bouwlocatie.

ctrlX: gebouwenautomatisering en -monitoring van de toekomst

Als leverancier van technologie en diensten ontwikkelt en produceert Bosch zowel huishoudelijke apparaten, verwarmingssystemen, beveiligingsoplossingen en industriële systemen. ctrlX laat toe al deze systemen en installaties aan elkaar te koppelen, waardoor een beheer en onderhoud op afstand mogelijk zijn. Met ctrlX kan men niet alleen de energievoorziening (warmte en elektriciteit) of luchtkwaliteit van een gebouw in kaart brengen en monitoren, ook de huishoudelijke apparaten of beveiliging en toegangscontrole kunnen op afstand worden beheerd.

BlueHousing: zorgeloos leaseconcept voor energiezuinige apparaten

Bosch werkt nauw samen met zijn klanten om nieuwe duurzame oplossingen te ontwikkelen. BlueHousing bijvoorbeeld is een leaseconstructie waarbij huurders via hun huiseigenaar voor een vast laag maandbedrag kunnen beschikken over de huishoudelijke apparaten van Bosch. De huurder kan zorgeloos gebruik maken van nieuwe en energiezuinige producten zonder de initieel hoge aanschafprijs te moeten betalen, terwijl de woningcorporatie of eigenaar extra service kan leveren aan de huurders en er zeker van is dat de woning ook energiezuinig wordt bewoond. Gedurende de gehele looptijd van het leasecontract zijn service en garantie inbegrepen. Aan het einde van de levensduur worden de apparaten opgehaald, gerefurbished en opnieuw ingezet. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan worden onderdelen en materialen hergebruikt bij de productie van nieuwe apparaten.

Bosch Home Connect: huishoudelijke apparaten klaar voor de toekomst

Bosch Home Connect voorziet huishoudelijke apparaten van slimme verbindingsmogelijkheden waardoor ze nog meer gebruiksgemak en comfort bieden. Apparaten met Home Connect kunnen altijd bediend of gemonitord worden met behulp van een smartphone of tablet. Daarnaast zijn in de Home Connect-app ook gebruiksaanwijzingen, slimme service- en onderhoudstips en voorgeprogrammeerde instellingen te vinden. Huishoudelijke apparaten met Home Connect kunnen ook gekoppeld worden aan andere slimme appraten in het huishouden. Het overgrote deel van de huishoudelijke apparaten van Bosch zijn al verkrijgbaar met Home Connect. Bosch streeft ernaar in de toekomst alle huishoudelijke apparaten van Home Connect te voorzien.

Klimaatneutraliteit als drijvende factor

Alle Bosch-locaties wereldwijd zijn CO2-neutraal sinds eind 2020.
Bosch zet zijn eigen klimaatdoelstelligen zoals gepland voort en blijft investeren in klimaatvriendelijke oplossingen, met name in recyclebare verpakkingen en producten. Bovendien streeft Bosch ernaar om de CO2-uitstoot in de hele waardeketen, van leveranciers tot klanten, tegen 2030 met 15 procent te verminderen ten opzichte van 2018 – een reductie van 67 miljoen ton aan CO2-uitstoot.

Over Bosch

Bosch is sedert 1903 aanwezig in Nederland. De Bosch Groep telt ongeveer 3.000 medewerkers. De belangrijkste productielocaties bevinden zich in Tilburg, Boxtel en Deventer.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 429.000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Het bedrijf genereerde in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Met haar zakelijke activiteiten streeft het bedrijf ernaar technologie te gebruiken om universele trends zoals automatisering, elektrificatie, digitalisering, connectiviteit en duurzaamheid vorm te geven. In deze context versterkt de brede diversificatie van Bosch over regio's en industrieën haar innovatiekracht en robuustheid. Bosch maakt gebruik van haar bewezen expertise op het gebied van sensortechnologie, software en diensten om klanten oplossingen over verschillende domeinen aan te bieden vanuit één bron. Het past ook haar expertise op het gebied van connectiviteit en kunstmatige intelligentie toe om gebruiksvriendelijke, duurzame producten te ontwikkelen en te produceren. Met "Technologie voor het leven", wil Bosch de kwaliteit van leven verbeteren en natuurlijke hulpbronnen behouden. De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De innovatieve kracht van Bosch is essentieel voor de verdere ontwikkeling van het bedrijf. Bosch stelt ongeveer 90.000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Het is belast met de taak om de langdurige voortbestaan van het bedrijf en met name haar financiële onafhankelijkheid te waarborgen - in overeenstemming met de missie die is overgedragen in het testament van de oprichter van het bedrijf, Robert Bosch.

Meer informatie is online te vinden op www.bosch-press.nl, www.bosch.nl, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, Twitter, LinkedIn en YouTube: Bosch the Netherlands.

Download persbericht

Ben je nog steeds op zoek naar iets?