Suche

Persbericht #Connected Devices and Solutions
Deel persbericht

Bosch investeert in 2022 meer dan 400 miljoen euro in zijn halfgeleiderlocaties

Dresden, Reutlingen en Penang worden uitgebreid

  • Bosch speelt in op de toenemende vraag naar chips
  • De 300-millimeter waferfabriek in Dresden wordt versneld uitgebreid
  • In Reutlingen wordt 4.000 vierkante meter nieuwe cleanroomcapaciteit gebouwd tegen eind 2023
  • Bosch creëert 150 banen in de ontwikkeling van halfgeleiders in Reutlingen
  • Nieuw testcentrum voor halfgeleiders wordt gebouwd in Penang, Maleisië

Stuttgart, Duitsland – Bosch blijft investeren als antwoord op het wereldwijde chiptekort. Slechts een paar weken na de opening van zijn nieuwe waferfabriek in Dresden, kondigt het technologie- en dienstenbedrijf een nieuwe negencijferige investering in zijn chipproductiefaciliteiten aan. Alleen al in 2022 wil Bosch meer dan 400 miljoen euro investeren in de uitbreiding van zijn waferfabrieken in Dresden en Reutlingen (Duitsland) en van zijn halfgeleideractiviteiten in Penang (Maleisië). “De vraag naar chips blijft in een snel tempo groeien. In het licht van de huidige situatie breiden wij onze halfgeleiderproductie systematisch uit, zodat wij onze klanten de best mogelijke ondersteuning kunnen bieden”, zegt Dr. Volkmar Denner, voorzitter van de raad van bestuur van Robert Bosch GmbH. Het grootste deel van de investeringen is bestemd voor de nieuwe 300-millimeter waferfabriek van Bosch in Dresden, waar de productiecapaciteit in 2022 nog sneller wordt uitgebreid. Ongeveer 50 miljoen van het geplande bedrag zal in het komende jaar besteed worden aan de waferfabriek in Reutlingen bij Stuttgart. Van 2021 tot 2023 investeert Bosch daar in totaal 150 miljoen euro in extra cleanroomcapaciteit. In Penang, in Maleisië, bouwt Bosch een compleet nieuw testcentrum voor halfgeleiders. Daar worden vanaf 2023 afgewerkte halfgeleiderchips en sensoren getest. “De geplande investeringen tonen eens te meer het strategische belang aan van onze eigen productiecapaciteit in de belangrijkste halfgeleidertechnologie”, zegt Denner.

Snellere opstart in Dresden, nieuwe cleanrooms in Reutlingen

“Ons doel is de productie van chips in Dresden eerder dan gepland op te voeren en tegelijkertijd de cleanroomcapaciteit in Reutlingen uit te breiden. Elke extra chip die we produceren, helpt in de huidige situatie”, zegt Harald Kroeger, lid van de raad van bestuur van Robert Bosch GmbH. In totaal wordt de huidige cleanroomoppervlakte van 35.000 vierkante meter in Reutlingen in twee fasen uitgebreid met ruim 4.000 vierkante meter. De eerste fase – de uitbreiding van het productiegebied voor 200-millimeter wafers met 1.000 vierkante meter tot in totaal 11.500 vierkante meter - is al afgerond. De afgelopen maanden is kantoorruimte omgebouwd tot cleanroom en via een brug verbonden met de bestaande waferfabriek. De productie van wafers in de nieuwe faciliteit loopt sinds september. “We hebben onze productiecapaciteit voor 200-millimeter wafers al met zo’n 10 procent verhoogd”, aldus Kroeger. De investering hiervoor bedroeg 50 miljoen euro (in 2021). Met deze stap speelt Bosch met name in op de toegenomen vraag naar MEMS-sensoren en siliciumcarbidehalfgeleiders. In de tweede fase wordt tegen eind 2023 nog eens 3.000 vierkante meter cleanroomcapaciteit gecreëerd. Daartoe zal het bedrijf zowel in 2022 als in 2023 ongeveer 50 miljoen euro investeren. Bosch creëert ook 150 nieuwe banen in de ontwikkeling van halfgeleiders op de locatie in Reutlingen.

Nieuw testcentrum in Penang

Een ander deel van de voor 2022 geplande investeringen gaan naar een nieuw testcentrum voor halfgeleiders in Penang. Deze sterk geautomatiseerde en geconnecteerde fabriek zal naar verwachting vanaf 2023 halfgeleiderchips en sensoren testen. In totaal heeft Bosch op de vastelandstrook van Penang meer dan 100.000 vierkante meter grond beschikbaar, die geleidelijk zal worden uitgebreid. In eerste instantie zal het testcentrum een oppervlakte van ongeveer 14.000 vierkante meter omvatten – met inbegrip van cleanrooms, kantoorruimte, R&D- en opleidingsfaciliteiten voor maximaal 400 medewerkers. De grondwerken voor de nieuwe locatie zijn eind 2020 begonnen en de constructie van de gebouwen startte in mei 2021. Het is de bedoeling dat het testcentrum in 2023 operationeel is. De extra testcapaciteit in Penang biedt de mogelijkheid om in de toekomst nieuwe technologieën, zoals siliciumcarbidehalfgeleiders in Reutlingen, in de halfgeleiderfabrieken van Bosch te introduceren. Bovendien verkort de nieuwe locatie in Azië de levertijden en -afstanden voor de chips aanzienlijk.

Het unieke verkoopargument van halfgeleiders

Micro-elektronica is een beslissende succesfactor voor alle bedrijfssectoren van Bosch. Het bedrijf zag al vroeg het potentieel van deze technologie en produceert nu al meer dan 60 jaar halfgeleiders. Dit maakt Bosch een van de weinige bedrijven die naast knowhow op het gebied van elektronica en software, ook diepgaande kennis heeft van micro-elektronica. Bosch combineert dit beslissende concurrentievoordeel met zijn sterke positie in de productie van halfgeleiders. Het technologie- en dienstenbedrijf produceert als sinds 1970 halfgeleidercomponenten in Reutlingen. Ze worden zowel in de automobielsector als in consumentenelektronica gebruikt. Moderne elektronica in de auto vormt de basis voor klimaatbescherming, het voorkomen van verkeersongevallen en het verhogen van de efficiëntie van de aandrijflijn. “Bosch combineert zijn specifieke expertise op het gebied van halfgeleiders en automotive om superieure elektronische systemen te ontwikkelen. Daarvan profiteren onze klanten en de talloze mensen die ook in de toekomst willen genieten van veilige en efficiënte mobiliteit”, aldus Kroeger. De productie in de 300-millimeter waferfabriek in Dresden is in juli van start gegaan – zes maanden eerder dan gepland. De chips die in de nieuwe fabriek worden geproduceerd, zullen in eerste instantie worden gebruikt in elektrisch gereedschap van Bosch. Voor automobielklanten begon de productie in september, drie maanden eerder dan gepland. Sinds de introductie van de 200-millimeter-technologie in 2010 heeft Bosch meer dan 2,5 miljard euro geïnvesteerd in zijn productiefaciliteiten voor halfgeleiders in Reutlingen en Dresden. Daarnaast werden miljarden euro’s geïnvesteerd in de ontwikkeling van micro-elektronica.

Bijkomende informatie

Fact sheet about semiconductor production at Bosch

Fact sheet about the Bosch wafer fab in Reutlingen

Over Bosch

Bosch is sedert 1903 aanwezig in Nederland. De Bosch Groep telt ongeveer 3.250 medewerkers. De belangrijkste productielocaties bevinden zich in Tilburg, Boxtel en Deventer.

De Bosch Groep is een wereldwijd toonaangevend technologiebedrijf en dienstverlener. Er werken wereldwijd ongeveer 402.600 medewerkers (situatie op 31 december 2021). Het bedrijf genereerde in 2021 een omzet van 78,7 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Industry 4.0 en Connected Mobility. Bosch streeft de visie na van duurzame, veilige en inspirerende mobiliteit. Met zijn expertise in sensoren, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud kan het bedrijf haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aanbieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin oplossingen en producten aan te reiken voor een geconnecteerd leven die ofwel artificiële intelligentie (AI) bevatten of met hulp daarvan ontwikkeld of geproduceerd zijn. Bosch verbetert wereldwijd de levenskwaliteit van mensen met innovatieve en inspirerende producten en diensten. Op die manier biedt Bosch "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 440 dochterondernemingen en regionale filialen in zowat 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. Met zijn meer dan 400 vestigingen wereldwijd is de Bosch Groep sinds het eerste kwartaal van 2020 CO2-neutraal. De basis voor de toekomstige groei van het bedrijf is zijn innovatiekracht. Bosch stelt ongeveer 76.100 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 128 locaties wereldwijd, waarvan meer dan 38.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van de familie Bosch en Robert Bosch GmbH. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties.

Meer informatie is online te vinden op www.bosch-press.nl, bosch.nl, bosch.com, iot.bosch.com, LinkedIn en YouTube: Bosch the Netherlands.

Download persbericht

Ben je nog steeds op zoek naar iets?