Stuttgart, Duitsland – Preciezer dan een oog of oor, sneller dan een brein: artificiële intelligentie registreert en verwerkt terabytes aan gegevens in slechts enkele seconden en helpt mensen complexe verbanden in één oogopslag te begrijpen en actie te ondernemen. Het Bosch Center for Artificial Intelligence (BCAI) heeft een op AI gebaseerd systeem ontwikkeld dat afwijkingen en storingen in het productieproces in een vroeg stadium detecteert, het aantal afgekeurde onderdelen op betrouwbare wijze vermindert en de productkwaliteit verbetert. “Artificiële intelligentie maakt fabrieken efficiënter, productiever, milieuvriendelijker en producten nog beter. Onze nieuwe AI-oplossing laat toe om in de fabrieken miljoenen aan kosten te besparen”, zegt Bosch CDO/CTO Dr. Michael Bolle. Pilootinstallaties waar de AI-oplossing al in gebruik is, besparen tussen de één en twee miljoen euro per jaar. Zo kon de Bosch-fabriek in Hildesheim met behulp van AI-storingen in processtromen opsporen en elimineren. Hierdoor daalden de cyclustijden van de lijnen met 15 procent. Studies bevestigen het AI-effect: met name Industrie 4.0 zou profiteren van het wijdverbreide gebruik van AI. Verspreid over de verschillende industrieën in Duitsland is het grootste kostenbesparingspotentieel – meer dan 50 procent of 182 miljoen euro – te vinden in AI-ondersteunende productie (bron: eco – Association of the Internet Industry and Arthur D. Litlle, 2019). Bosch zal in 2021 de door BCAI ontwikkelde AI-oplossing uitrollen, te beginnen met circa 50 aandrijflijnfabrieken wereldwijd, en deze aansluiten op meer dan 800 productielijnen. Op het analyseplatform zullen dagelijks meer dan een miljard databerichten worden opgeslagen. Bosch is van plan om de AI-oplossing vervolgens in zijn ongeveer 240 fabrieken over de hele wereld in te zetten. Het bedrijf zal de opgedane ervaring en technologische knowhow ook meenemen in de ontwikkeling van nieuwe AI-technologie voor productiedoeleinden.
Over Bosch
Bosch is sedert 1903 aanwezig in Nederland. De Bosch Groep telt ongeveer 3.250 medewerkers. De belangrijkste productielocaties bevinden zich in Tilburg, Boxtel en Deventer.
De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 420.000 medewerkers (situatie op 31 december 2022). Volgens voorlopige cijfers genereerde het bedrijf in 2022 een omzet van 88,4 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Industry 4.0 en Connected Mobility. Bosch streeft de visie na van duurzame, veilige en inspirerende mobiliteit. Met zijn expertise in sensoren, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud kan het bedrijf haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aanbieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin oplossingen en producten aan te reiken voor een geconnecteerd leven die ofwel artificiële intelligentie (AI) bevatten of met hulp daarvan ontwikkeld of geproduceerd zijn. Bosch verbetert wereldwijd de levenskwaliteit van mensen met innovatieve en inspirerende producten en diensten. Op die manier biedt Bosch "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 440 dochterondernemingen en regionale filialen in zowat 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. Met zijn meer dan 400 vestigingen wereldwijd is de Bosch Groep sinds het eerste kwartaal van 2020 CO2-neutraal. De basis voor de toekomstige groei van het bedrijf is zijn innovatiekracht. Bosch stelt ongeveer 85.000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 128 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 44.000 softwareontwikkelaars.
De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van de familie Bosch en Robert Bosch GmbH. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties.
Meer informatie is online te vinden op www.bosch-press.nl, bosch.nl, bosch.com, iot.bosch.com, LinkedIn en YouTube: Bosch the Netherlands.