Suche

Persbericht
Deel persbericht

Bosch ontwikkelt samen met Microsoft een softwareplatform voor een naadloze koppeling tussen auto’s en de cloud

Bosch Microsoft

Samenwerking versnelt de ontwikkeling van “software-gedefinieerde voertuigen”

  • Voertuigsoftware moet sneller, eenvoudiger en gedurende de helelevensduur van het voertuig worden ontwikkeld.
  • Samenwerking brengt expertise van de auto-industrie en cloud computingsamen om de volgende generatie voertuigsoftware te ontwikkelen.

Peter De Troch >

Stuttgart en München – Bosch en Microsoft bundelen hun krachten om een softwareplatform te ontwikkelen voor naadloze koppeling tussen auto’s en de cloud. Het doel van deze samenwerking is het vereenvoudigen en versnellen van de ontwikkeling en de implementatie van voertuigsoftware gedurende de hele levensduur van een auto, in overeenstemming met de kwaliteitsnormen voor de auto-industrie. Het nieuwe platform, dat gebaseerd is op Microsoft Azure en softwaremodules van Bosch, zal het mogelijk maken software te ontwikkelen en te downloaden naar de controle-eenheden en voertuigcomputers. Een andere focus van de samenwerking is de ontwikkeling van innovatieve tools die de efficiëntie van het softwareontwikkelingsproces verhogen. Dit zal op zijn beurt innovatiecycli verkorten en de ontwikkelingskosten voor voertuigsoftware verlagen. Voor chauffeurs betekent het platform een snellere toegang tot nieuwe functies en digitale diensten. De samenwerking tussen Bosch en Microsoft combineert de diepgaande software-, elektronica- en systemenexpertise van ’s werelds grootste toeleverancier in de automobielsector met de knowhow van Microsoft op het gebied van softwareontwikkeling en cloud computing. Beide bedrijven zijn van plan om het nieuwe softwareplatform tegen eind 2021 beschikbaar te stellen voor de eerste voertuigprototypes.

Bosch werkt autosoftware vandaag al op een veilige manier draadloos bij met over-the-air software-updates. Met het uitgebreide platform voor software-gedefinieerde auto’s willen we autofabrikanten verder in staat stellen nieuwe functies te ontwikkelen en deze sneller op de weg te brengen.

Dr. Markus Heyn, lid van de raad van bestuur van Robert Bosch GmbH

“Onze samenwerking met Bosch brengt de expertise van een van ’s werelds toonaangevende toeleveranciers in de auto-industrie samen met de kracht van de Microsoft-cloud, AI en GitHub”, zegt Scott Guthrie, executive vice president Cloud + AI bij Microsoft. “Nu software steeds meer de belangrijkste onderscheidende factor wordt in de auto-industrie is het onze ambitie om bedrijven te helpen de levering van unieke mobiliteitsdiensten voor personenauto’s en commerciële wagenparken te versnellen.”

Samen werken aan de toekomst van de automobielindustrie

Software zal een steeds belangrijkere rol spelen in toekomstige voertuiggeneraties. Nieuwe trends zoals elektromobiliteit, geautomatiseerd rijden en moderne mobiliteitsdiensten zullen alleen mogelijk zijn dankzij software. Dit zal in de toekomst ook frequentere updates en upgrades vereisen. De strenge veiligheidseisen gedurende de hele levensduur van het voertuig maken draadloze software-updates en digitale diensten voor auto’s echter erg complex. Het grote aanbod aan verschillende series en modellen vormt een bijkomende uitdaging. De grondige kennis die Bosch heeft van elektrische en elektronische architecturen, controle-eenheden en voertuigcomputers, wat nodig is voor de over-the-air voertuigupdates zal bijdragen tot de samenwerking. En daarnaast zal het bedrijf zijn expertise inbrengen, evenals op software-gebaseerde producten en ontwikkelingstools voor auto’s. Dit omvat de basissoftware en middleware voor voertuigcomputers en controle-eenheden, maar ook cloudbased softwaremodules om over-the-air updates naar volledige wagenparken te brengen. “Het hebben van een uitgebreid softwareplatform van het voertuig tot de cloud vermindert de complexiteit van de softwareontwikkeling en de integratie van voertuigsystemen. Op deze manier creëren we de voorwaarden om draadloze updates net zo soepel en gemakkelijk te laten werken in voertuigen als in smartphones,” zegt Heyn. Het vooraf geïntegreerde platform zal de complexiteit van over-the-air updates, die ervoor zorgen dat de software van een voertuig altijd up-to-date is, aanzienlijk verminderen omdat de softwarearchitectuur van voertuigen en de cloud nu naadloos op elkaar aansluiten.

Nieuwe softwarediensten voor ontwikkelaars

Bosch en Microsoft zijn ook van plan om bestaande softwaretools aanzienlijk te verbeteren, waardoor autofabrikanten en toeleveranciers hun eigen softwareontwikkeling kunnen vereenvoudigen en versnellen, terwijl ze voldoen aan de strenge veiligheidseisen van de automobielindustrie. Beide bedrijven zijn ook van plan om gebruik te maken van het volledig geïntegreerde bedrijfsplatform van GitHub. Er zijn ook plannen om belangrijke delen van het nieuwe softwareplatform als open source beschikbaar te stellen op GitHib.com voor ontwikkelaars.

Tags: mobility

Over Bosch

Bosch is sedert 1903 aanwezig in Nederland. De Bosch Groep telt ongeveer 3.050 medewerkers. De belangrijkste productielocaties bevinden zich in Tilburg, Boxtel en Deventer.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 428 000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Volgens de voorlopige cijfers genereerde het bedrijf in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Industry 4.0 en Connected Mobility. Bosch streeft de visie na van duurzame, veilige en inspirerende mobiliteit. Met zijn expertise in sensoren, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud kan het bedrijf haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aanbieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin oplossingen en producten aan te reiken voor een geconnecteerd leven die ofwel artificiële intelligentie (AI) bevatten of met hulp daarvan ontwikkeld of geproduceerd zijn. Bosch verbetert wereldwijd de levenskwaliteit van mensen met innovatieve en inspirerende producten en diensten. Op die manier biedt Bosch "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van het bedrijf is zijn innovatiekracht. Bosch stelt ongeveer 90 000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties.

Meer informatie is online te vinden op www.bosch-press.nl, www.bosch.nl, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, Twitter, LinkedIn en YouTube: Bosch the Netherlands.

Download persbericht

Ben je nog steeds op zoek naar iets?