Suche

De verkeersapp Flitsmeister waarschuwt gebruikers voor spookrijders

Sandra Vancolen >

X

Integratie van Wrong-way Driver Warning-oplossing van Bosch

  • Snelle en betrouwbare detectie van spookrijders
  • Waarschuwing voor de spookrijder met aanbevolen navigatie-begeleiding
  • Snelle waarschuwing van de automobilisten in de onmiddellijke omgeving van de spookrijder
  • Mogelijkheid om het aantal ongevallen veroorzaakt door spookrijders te verminderen
Wrong-way driver Flitsmeister Bosch

Flitsmeister en Bosch slaan de handen in elkaar om gebruikers te waarschuwen voor spookrijders om zo de verkeersveiligheid te verhogen en ongevallen te verminderen. Met de populaire verkeersapplicatie Flitsmeister worden files vermeden en automobilisten gewaarschuwd voor flitspalen, trajectcontroles, stilstaande voertuigen en nu ook voor spookrijders. Met meer dan 1,8 miljoen gebruikers, is Flitsmeister na een succesvolle start in Nederland nu ook al geruime tijd in België en Duitsland te gebruiken.

De problematiek van spookrijders

Het is niet ongebruikelijk dat bestuurders in de war raken en een verkeerde afslag nemen, vooral ‘s nachts of bij slecht weer. Alleen al in Duitsland worden er jaarlijks ongeveer 2.000 waarschuwingen voor spookrijders uitgestuurd. In Nederland werden in 2017 zo’n 150 meldingen uitgestuurd. *

In Europa zijn er jaarlijks ongeveer 4.500 ongevallen met spookrijders. Deze ongevallen maken maar een klein percentage uit van alle letselongevallen op autosnelwegen, maar hun aandeel in het percentage verkeersdoden is vrij groot.

Bijna een derde van incidenten met spookrijders eindigt nadat de spookrijder slechts 500 meter heeft gereden. Volgens VIAS, een onafhankelijk Belgisch kennisinstituut rond verkeersveiligheid en mobiliteit, is een ongeval met een spookrijder 10 keer dodelijker dan een gemiddeld ongeval op de autosnelweg. In 2018 waren er in België 13 ongevallen met doden of gewonden waarbij een spookrijder betrokken was.**

Oplossing Flitsmeister en Bosch

Om spookrijders en automobilisten in de onmiddellijke omgeving snel te waarschuwen, ontwikkelde Bosch de Wrong-way Driver Warning-oplossing, een cloudgebaseerd spookrijderswaarschuwingssysteem. Om te detecteren of een auto de snelweg in de verkeerde richting oprijdt, vergelijkt de cloudfunctie de werkelijke bewegingen van het voertuig met de toegestane rijrichting. Het systeem reageert zodra een spookrijder wordt gesignaleerd. Hierdoor kan Flitsmeister seconden later de spookrijder waarschuwen dat hij verkeerd rijdt. Ook de andere automobilisten in de buurt krijgen meteen een pushmelding.

De app moet op de achtergrond/voorgrond geopend zijn om waarschuwingen te kunnen ontvangen. Uiteindelijk is het doel van Flitsmeister om ongevallen te verminderen. Door het geven van deze waarschuwing zijn gebruikers extra alert en kunnen zij snel anticiperen.

“De spookrijderswaarschuwing is al in 17 Europese landen beschikbaar en geïntegreerd in verschillende navigatie-apps en apps van radiostations en nieuwszenders. Dankzij de integratie in de app van Flitsmeister is onze digitale beschermengel nu ook in Nederland en België beschikbaar. Bosch streeft ernaar geen verkeersdoden door spookrijders meer te hebben,” zegt Sandra Vancolen, Marketing Specialist, Bosch Mobility Solutions Benelux.

“Voor Flitsmeister is dit weer een nieuwe veiligheidsoptie die we hebben toegevoegd en waar we ons mee onderscheiden ten opzichte van andere apps binnen de Benelux. Door onze grote community en meldingen van o.a. flitsers zijn we in staat om deze veiligheidsfeatures naar grote groepen gebruikers te krijgen, iets wat je als losstaande feature of app niet voor elkaar krijgt. Op naar minder ongelukken bij spookrijders, als Flitsmeister-gebruiker draag je vanaf daar nu automatisch aan mee,” aldus Sjoerd Perfors, Founder & Managing Meister, Flitsmeister.

Download de app Flitsmeister in de App Store of Play Store.

* https://www.swov.nl/feiten-cijfers/factsheet/spookrijden
** https://www.vias.be/nl/newsroom/lichte-daling-van-het-aantal-ongevallen-met-spookrijders-in-2018/

Over Bosch

De Bosch Groep is een wereldwijd toonaangevend technologiebedrijf en dienstverlener. Er werken wereldwijd ongeveer 400.000 medewerkers (situatie op 31 december 2019). Het bedrijf realiseerde in 2019 een omzet van 77,7 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Connected Mobility en Industry 4.0. Ze gebruikt haar knowhow op het vlak van sensortechnologie, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud om aan haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aan te bieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin innovaties aan te reiken voor een geconnecteerd leven. Bosch verbetert de levenskwaliteit wereldwijd met producten en diensten die innovatief zijn en enthousiasmeren. Op die manier biedt de onderneming wereldwijd "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 440 dochterondernemingen en regionale filialen in zowat 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van de onderneming is haar innovatiekracht. Bosch stelt ongeveer 72,600 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 126 locaties wereldwijd, inclusief ongeveer 30,000 softwareontwikkelaars.

De Bosch Groep is een wereldwijd toonaangevend technologiebedrijf en dienstverlener. Er werken wereldwijd ongeveer 403.000 medewerkers (situatie op 31 december 2019). Volgens voorlopige cijfers realiseerde het bedrijf in 2019 een omzet van 77,9 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Smart City, Connected Mobility en Industry 4.0. Ze gebruikt haar knowhow op het vlak van sensortechnologie, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud om aan haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aan te bieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin innovaties aan te reiken voor een geconnecteerd leven. Bosch verbetert de levenskwaliteit wereldwijd met producten en diensten die innovatief zijn en enthousiasmeren. Op die manier biedt de onderneming wereldwijd "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 440 dochterondernemingen en regionale filialen in zowat 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van de onderneming is haar innovatiekracht. Verdeeld over 125 vestigingen over de hele wereld stelt Bosch ongeveer 72,000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De bijzondere aandeelhoudersstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 92 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH, een instelling van algemeen nut. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties. De overige aandelen zijn in handen van de familie Bosch en Robert Bosch GmbH.

Meer informatie is te vinden online op www.bosch-press.nl, www.bosch.nl, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, http://www.twitter.com/BoschNederland, www.linkedin.com/company/bosch-the-netherlands/ en YouTube: Bosch the Netherlands

Ben je nog steeds op zoek naar iets?