Stuttgart, Duitsland – Microslaap, afleiding, veiligheidsgordel niet om – veel dingen die in de auto gebeuren kunnen verstrekkende gevolgen hebben. Om precaire rijsituaties en mogelijk ook ongevallen te voorkomen, is het de bedoeling dat auto’s in de toekomst hun sensoren niet alleen gebruiken om de bestuurder, maar ook de passagiers te controleren. Bosch heeft daartoe een nieuw interieurmonitoringsysteem met camera’s en artificiële intelligentie ontwikkeld. “Als de auto weet wat de bestuurder en de inzittenden aan het doen zijn, wordt rijden veiliger en comfortabeler,” zegt Harald Kroeger, lid van de raad van bestuur van Robert Bosch GmbH. Het Bosch-systeem kan in productie gaan in 2022. In dat jaar wordt veiligheidstechnologie die bestuurders waarschuwt voor slaperigheid en afleiding standaarduitrusting in nieuwe voertuigen. De Europese Commissie verwacht dat door deze nieuwe veiligheidsmaatregelen tegen 2038 25.000 levens gered kunnen reden en tenminste 140.000 ernstige verwondingen voorkomen kunnen worden. Door een oogje in het zeil te houden op wat in de auto gebeurt, hoopt men een fundamenteel probleem van zelfrijdende auto’s op te lossen. Als na een geautomatiseerde rit op de snelweg de verantwoordelijkheid voor het rijden opnieuw aan de bestuurder wordt overgedragen, moet de auto zeker zijn dat bestuurder niet slaapt, de krant leest of een e-mail aan het schrijven is op zijn smartphone.
Over Bosch
Bosch is sedert 1903 aanwezig in Nederland. De Bosch Groep telt in Nederland ongeveer 3.000 medewerkers. De belangrijkste productielocaties bevinden zich in Tilburg, Boxtel en Deventer.
De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 429.000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Het bedrijf genereerde in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Met zijn zakelijke activiteiten streeft het bedrijf ernaar technologie te gebruiken om universele trends zoals automatisering, elektrificatie, digitalisering, connectiviteit en duurzaamheid vorm te geven. In deze context versterkt de brede diversificatie van Bosch over regio's en industrieën zijn innovatiekracht en robuustheid. Bosch maakt gebruik van zijn bewezen expertise op het gebied van sensortechnologie, software en diensten om klanten oplossingen over verschillende domeinen aan te bieden vanuit één bron. Het past ook zijn expertise op het gebied van connectiviteit en kunstmatige intelligentie toe om gebruiksvriendelijke, duurzame producten te ontwikkelen en te produceren. Met "Technologie voor het leven", wil Bosch de kwaliteit van leven verbeteren en natuurlijke hulpbronnen behouden. De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De innovatieve kracht van Bosch is essentieel voor de verdere ontwikkeling van het bedrijf. Bosch stelt ongeveer 90.000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.
De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Het is belast met de taak om het langdurig voortbestaan van het bedrijf en met name zijn financiële onafhankelijkheid te waarborgen - in overeenstemming met de missie die is overgedragen in het testament van de oprichter van het bedrijf, Robert Bosch.
Meer informatie is online te vinden op www.bosch-press.nl, www.bosch.nl, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.twitter.com/BoschNederland, www.linkedin.com/company/bosch-the-netherlands/ en YouTube: Bosch the Netherlands.