Suche

Persbericht #Electrified mobility
Deel persbericht

Bosch in Nederland ondertekent ADAS Convenant

ADAS Bosch

Meer bekendheid en veilig gebruik van ADAS-systemen

  • Rijhulpsystemen redden levens
  • Bekendheid rijhulpsystemen moet omhoog
  • Elektronisch stabiliteitsprogramma ESP® viert 25ste verjaardag in 2020

Peter De Troch >

Barneveld – Robert Bosch B.V. heeft het ADAS Convenant ondertekend. Het ADAS Convenant werd begin juni 2019 gelanceerd en heeft tot doel het veilige gebruik van Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) de komende drie jaar met minimaal 20 procent te verhogen.

“Rijhulpsystemen zijn geen gadgets die het rijden comfortabeler maken. Zij redden levens. Het is belangrijk dat automobilisten deze systemen kennen en ze ook correct gebruiken. Er is nog werk aan de winkel want slechts 50% van de Nederlanders kent deze systemen. Bosch staat volledig achter de doelstellingen van het ADAS Convenant en engageert zich met alle divisies in Nederland en via de onafhankelijke garagenetwerken Bosch Car Service en AutoCrew om de bekendheid van ADAS te verhogen,” zegt Patrick Incoletti, Director Bosch Benelux.

Noodremsystemen populair in Nederland

Steeds meer auto’s zijn uitgerust met rijhulpsystemen, ook in Nederland. Parkeerhulpsystemen (parkeersensoren, achteruitkijkcamera’s en automatische parkeersystemen) blijven in Nederland erg populair, met een installatiegraad van 62 procent in 2017*. Daarnaast had 45 procent van de nieuw geregistreerde auto’s een automatisch noodremsysteem* in 2017.

Onder andere automatische noodremsystemen, rijstrookassistentie en vermoeidheidsdetectie worden vanaf mei 2022 verplicht in de Europese Unie. “Dat is een goede zaak. Volgens berekeningen van UNECE (United Nations Economic Mission for Europe) kunnen noodremsystemen 1.000 levens per jaar redden in de EU. Het is belangrijk dat automobilisten tegen 2022 deze systemen kennen en er ook van overtuigd zijn dat zij het verkeer veiliger maken,” zegt Incoletti.

“In 2020 is het trouwens 25 jaar geleden dat het elektronisch stabiliteitsprogramma ESP® op de markt werd gebracht. Dit veiligheidssysteem geldt als basis voor heel wat ADAS-systemen. ESP® is ondertussen een standaarduitrusting op alle nieuwe auto’s, maar ook dat weten vele automobilisten niet. We willen van deze verjaardag gebruik maken om ESP® en de meer recente ADAS-systemen extra in de kijker te zetten,” besluit Incoletti.

ADAS Alliantie

De ADAS Alliantie bestaat uit verschillende organisaties: brancheverenigingen, schadeherstellers, opleidingsinstituten, dataproviders en overheden. Ondertussen hebben 52 organisaties zich aangesloten. Alle leden hebben een eigen uitvoeringsplan met concrete acties opgesteld. Het gezamenlijke doel is het veilig gebruik van ADAS verhogen door het bevorderen van doorontwikkeling, bekendheid en aanschaf. Meer informatie op www.adasalliantie.nl.

*Op basis van gegevens van het markonderzoeksbureau JATO Dynamics analyseerde Bosch in 2017 de aanwezigheid van rijhulpsystemen in nieuw geregistreerde auto’s in Duitsland, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Italië, België, Nederland en Rusland. In Nederland werden in 2017 414.438 nieuwe voertuigen ingeschreven (cijfers BOVAG).

Over Bosch

Bosch is sedert 1903 aanwezig in Nederland. De Bosch Groep telt ongeveer 3.050 medewerkers. De belangrijkste productielocaties bevinden zich in Tilburg, Boxtel en Deventer.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 428 000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Volgens de voorlopige cijfers genereerde het bedrijf in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Industry 4.0 en Connected Mobility. Bosch streeft de visie na van duurzame, veilige en inspirerende mobiliteit. Met zijn expertise in sensoren, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud kan het bedrijf haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aanbieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin oplossingen en producten aan te reiken voor een geconnecteerd leven die ofwel artificiële intelligentie (AI) bevatten of met hulp daarvan ontwikkeld of geproduceerd zijn. Bosch verbetert wereldwijd de levenskwaliteit van mensen met innovatieve en inspirerende producten en diensten. Op die manier biedt Bosch "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van het bedrijf is zijn innovatiekracht. Bosch stelt ongeveer 90 000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties.

Meer informatie is online te vinden op www.bosch-press.nl, www.bosch.nl, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, Twitter, LinkedIn en YouTube: Bosch the Netherlands.

Download persbericht

Ben je nog steeds op zoek naar iets?