Suche

Persbericht
Deel persbericht

Bosch groeit sterk in Nederland

Bosch Hoevelaken

Financiële resultaten 2018

  • Geconsolideerde verkoop steeg tot 1,3 miljard euro in 2018; totale netto-omzet van Bosch-bedrijven in Nederland bedroeg 2,2 miljard euro
  • Investeringen in productiefaciliteiten in Tilburg en Deventer
  • Bosch Career Center helpt medewerkers om vlotter van baan te wisselen binnen de Bosch Groep
  • Alle 400 vestigingen van Bosch overal ter wereld zullen vanaf 2020 klimaatneutraal zijn

Hoevelaken – Bosch, toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten, kan in Nederland terugblikken op een sterke financiële groei in 2018. De geconsolideerde omzet van de Bosch Groep op de lokale markt steeg met bijna 15 procent tot 1,3 miljard euro. De totale netto-omzet van Bosch in Nederland, inclusief niet-geconsolideerde verkoop aan andere Bosch-bedrijven, bedroeg 2,16 miljard euro. Dat is een stijging van 1,4 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. “We kijken in Nederland met trots terug op het voorbije jaar. Samen met onze medewerkers slaagden we er niet alleen in onze omzet aanzienlijk te verhogen, maar wisten we ook een aantal grote technologische projecten te realiseren,” zegt Heiko Carrie, President Robert Bosch France-Benelux. “We blijven investeren in onze productiefaciliteiten en in onze medewerkers om zo de ontwikkeling van nieuwe producten en oplossingen te stimuleren.” In 2018 werd 19 miljoen euro geïnvesteerd in de productielocaties van Bosch Transmission Technology B.V. Tilburg en Bosch Thermotechniek B.V. in Deventer. “Ondanks de moeilijke economische omstandigheden verwachten we in Nederland ook dit jaar een groei in de omzetcijfers,” stelt Carrie.

Het aantal medewerkers bij Bosch in Nederland bleef in 2018 stabiel op bijna 3.800 medewerkers. In 2018 werd het Bosch Career Center gelanceerd, een initiatief dat medewerkers helpt om vlotter van baan te wisselen tussen de verschillende Bosch-divisies en locaties.

Ontwikkeling in de verschillende Bosch-bedrijfssectoren

De bedrijfssector Mobility Solutions droeg ook in 2018 een belangrijk steentje bij aan de groei in Nederland. De populariteit van CVT-technologie binnen automatische transmissies wereldwijd blijft toenemen. In 2018 wist Bosch Transmission Technology een groot aantal nieuwe CVT-applicaties in de markt te zetten, mede dankzij nieuwe klanten uit China. “De duwband CVT heeft tevens potentieel in combinatie met geëlektrificeerde voertuigen, zoals we zien aan het toenemend aantal projecten waar CVT met elektrificatie een rol speelt. Dit is uiteraard positief voor onze toekomst.” zegt Han-Hein Spit, Vice President Bosch Transmission Technology B.V. Het is de verwachting dat de 75 miljoenste duwband van de productielijn zal rollen in 2019. Om zich voor te bereiden op de aanstaande productie van de nieuwste generatie duwband, de Single Loopset Belt, werden bestaande productieprocessen verbeterd met Industrie 4.0-technologieën.

De aanhoudende stijging van de verkoop van e-bikes draagt eveneens bij aan het positieve resultaat van Mobility Solutions. Heel wat van de verkochte e-bikes in Nederland zijn uitgerust met een eBike-systeem van Bosch. De divisie Automotive Aftermarket blijft een sterke positie innemen op de Nederlandse markt. Het netwerk van onafhankelijke garages Bosch Car Service kende opnieuw een groei en telde begin 2019 425 leden. Ook AutoCrew blijft verder groeien en mikt op 250 aangesloten garages tegen eind 2019.

De bedrijfssector Industrial Technology zette in 2018 sterke cijfers neer. Bosch Rexroth presteerde uitzonderlijk goed, onder andere door investeringen van klanten in nieuwe technologieën. Zo levert Bosch Rexroth B.V. ondertussen aan meerdere autofabrikanten een Motion Platform, een uiterst geavanceerde bewegingssimulator waarbij de bewegingen die een zelfrijdende auto moet volgen of ondergaan nauwkeurig gesimuleerd worden. Bij de uitbreiding van Sluis Eefde vlakbij Zutphen past Bosch Rexroth een nieuwe hybride aandrijftechniek toe. Deze combineert de voordelen van een elektromechanische lineaire actuator met die van een klassieke hydraulische aandrijving. Het is wereldwijd de eerste toepassing van deze combinatie in de civiele techniek.

Tijdens de zomer van 2018 kondigde de Bosch Groep zijn voornemen aan om de bedrijfstak verpakkingsmachines te verkopen. Robert Bosch Packaging Technology B.V. in Weert en Bosch Packaging Technology B.V. in Schiedam zijn beide betrokken. Bij Packaging Technology in Nederland werkten eind 2018 ongeveer 300 medewerkers.

In de bedrijfssector Consumer Goods bleven de resultaten stabiel. De divisie Bosch Power Tools in Breda introduceerde X-LOCK, een revolutionair 2-delig wisselsysteem om accessoires van haakse slijpmachines met slechts één klik te wisselen. Bosch Power Tools breidt ook het aanbod snoerloos gereedschap steeds verder uit, zowel in het professionele als in het doe-het-zelf-segment. Voor het professionele gereedschap rekent het daarbij op de uiterst krachtige ProCore18V-accu’s. Met het Bosch Power for ALLsysteem kunnen heel wat gereedschappen van dezelfde voltklasse met dezelfde batterij bediend worden. Dit systeem is ook toepasbaar voor tuingereedschap en zelfs een aantal huishoudapparaten.

BSH Huishoudapparaten B.V. in Hoofddorp introduceert steeds meer slimme apparaten, waaronder de i-DOS wasmachine. I-DOS is het intelligente automatische doseersysteem van Bosch: het weegt de hoeveelheid was en scant de textielsoort, terwijl sensoren aan de hand van het spoelwater meten hoe vuil de was is. Op basis van deze informatie wordt de juiste hoeveelheid water en wasmiddel bepaald en het hele wasproces optimaal uitgevoerd. Naast slimme apparaten worden ook slimme diensten aangeboden. Een mooi voorbeeld hiervan is BlueMovement, een verhuurdienst waarbij voor een vast bedrag per maand de meest energiezuinige wasmachine of droger van Bosch gehuurd kan worden. De apparaten worden gratis bezorgd en gebruiksklaar gemaakt en oude apparaten worden meegenomen en op een milieuvriendelijke en duurzame manier gerecycled.

Ook de bedrijfssector Energy and Building Technology noteerde positieve resultaten. De divisie Bosch Building Technologies in Eindhoven ontwikkelt hoogwaardige beveiligings- en communicatieproducten. Tijdens de NAVO-top in juli 2018 werd de site van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel met het DICENTIS-Conferentiesysteem omgebouwd tot een tijdelijke conferentielocatie. Het Bosch-systeem voldeed aan de hoge standaard inzake gebruiksvriendelijkheid en beveiliging voor deze belangrijke en uiterst gevoelige gebeurtenis. Verspreid over drie zalen werden in totaal 38 multimediaapparaten geïmplementeerd voor de wereldleiders, nog eens 38 voor de ministers van buitenlandse zaken en 38 DICENTIS-vergaderposten met touchscreen voor de ministers van defensie. Elk van de drie zalen werden ook uitgerust met zes OMNEO-interfaces en 20 DICENTIS-tolkenposten.

Sinds begin 2019 is ook een afdeling van de Bosch start-up Security and Safety Things GmbH (SAST) in Eindhoven gevestigd. SAST ontwikkelde een open IoT-platform voor beveiligingscamera’s. Dit ecosysteem stelt gebruikers van beveiligingscamera’s van verschillende merken in staat om – op basis van het SAST-besturingssysteem – applicaties te kopen, downloaden en toe te passen op hun camera. Er bestaan reeds gebruikstoepassingen voor luchthavens, restaurants en evenementen.

Systeemintegrator Bosch Energy and Building Solutions in Hoevelaken biedt totaalconcepten voor veiligheid en beveiliging. De divisie is onder andere actief in bedrijvenzones, in winkelcentra en op luchthavens. Om de dagelijkse veiligheidsinspecties op werven eenvoudiger en efficiënter te maken, ontwikkelde Bosch Energy and Building Solutions de Bosch Inspections App. Deze biedt een veilige, digitale omgeving voor het digitaliseren van de informatie en de workflow.

Bosch Thermotechnology in Deventer is een van de koplopers in de verkoop van warmtepompen in Nederland. Als gevolg van de wetgeving rond nul-op-de-meter-woningen is de vraag naar warmtepompen enorm gestegen. ‘Nefit, een merk van Bosch’ heeft zowel ''all-electric'' oplossingen, waarvoor geen gasaansluitig nodig is, als ''hybride'' systemen. Hierbij wordt de warmtepomp gecombineerd met een HR-ketel. Aan de Universiteit Utrecht zijn in een bestaande, monumentale verwarmingscentrale drie stalen Bosch UT-M verwarmingsketels geplaatst. De ketels, met elk een vermogen van 10,6 MW, zijn onderdeel van het verwarmingsnetwerk voor de ruim dertig op Utrecht Science Park De Uithof aanwezige gebouwen. Ze voldoen aan de actuele eisen op het gebied van kwaliteit, veiligheid en NOx-emissie.

Vooruitzichten 2019 Bosch Groep: klimaatbescherming en oplossingen voor luchtkwaliteit

Voor het lopende jaar verwacht de Bosch Groep slechts een gematigde economische groei. Ondanks de moeilijke omstandigheden in voor Bosch belangrijke sectoren en regio’s rekent het bedrijf in 2019 op een iets hogere omzet dan in 2018. Ondanks de vooruitzichten op korte termijn, intensiveert de Bosch Groep zijn inspanningen om het klimaat te beschermen en de luchtkwaliteit te verbeteren. “De klimaatverandering is geen sciencefiction. Ze is volop aan de gang. Als we het klimaatakkoord van Parijs ernstig nemen, mogen we klimaatbescherming niet louter zien als een langetermijndoelstelling. Het moet op korte termijn gebeuren”, zegt dr. Volkmar Denner, CEO van Robert Bosch GmbH, naar aanleiding van de jaarlijkse persconferentie over de financiële resultaten. “We zetten ons ook in voor het verlangen van mensen naar een goede luchtkwaliteit in steden. Als toonaangevend innovatief bedrijf willen wij technische oplossingen voor milieuvraagstukken aanreiken.”

Daarom intensiveert Bosch de reeds succesvolle inspanningen om de CO2-uitstoot te verminderen. “Wij zijn de eerste grote industriële onderneming die de ambitieuze doelstelling inzake CO2-neutraliteit in iets meer dan één jaar realiseert,” zegt Denner. “Alle 400 vestigingen van Bosch overal ter wereld zullen vanaf 2020 klimaatneutraal zijn.” Daarnaast streeft Bosch ook een ambitieuze doelstelling na op het gebied van luchtkwaliteit: "We willen de luchtverontreiniging veroorzaakt door het verkeer tot nul herleiden. Daarvoor kijken we verder dan de motorkap", zei Denner. Om dit te bereiken richt het bedrijf zich op drie pijlers: Bosch ontwikkelt emissievrije aandrijftechnieken, voert samen met gemeenten projecten uit ter bevordering van verkeersstromen en past in de eigen vestigingen mobiliteitsbeheer toe.

Over Bosch

Bosch is sedert 1903 aanwezig in Nederland. De Bosch Groep telt ongeveer 3.050 medewerkers. De belangrijkste productielocaties bevinden zich in Tilburg, Boxtel en Deventer.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 428 000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Volgens de voorlopige cijfers genereerde het bedrijf in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Industry 4.0 en Connected Mobility. Bosch streeft de visie na van duurzame, veilige en inspirerende mobiliteit. Met zijn expertise in sensoren, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud kan het bedrijf haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aanbieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin oplossingen en producten aan te reiken voor een geconnecteerd leven die ofwel artificiële intelligentie (AI) bevatten of met hulp daarvan ontwikkeld of geproduceerd zijn. Bosch verbetert wereldwijd de levenskwaliteit van mensen met innovatieve en inspirerende producten en diensten. Op die manier biedt Bosch "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van het bedrijf is zijn innovatiekracht. Bosch stelt ongeveer 90 000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties.

Meer informatie is online te vinden op www.bosch-press.nl, www.bosch.nl, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, Twitter, LinkedIn en YouTube: Bosch the Netherlands.

Download persbericht

Ben je nog steeds op zoek naar iets?