Suche

Persbericht #Internet of Things
Deel persbericht

Bosch maakt mogelijk dat ‘dingen’ op het IoT met elkaar praten

DLT Distributed Ledger Bosch

Distributed Ledger Technology (DLT) herstelt vertrouwen in het internet

  • Connectiviteit voor mobiliteit, industrie en het dagelijkse leven
  • Ecosystemen en open platformen creëren een economie der dingen
  • Eerste Digital Trust Forum met internationale experten
  • Bosch CEO Denner: “We hebben veilige, open platformen en een internet nodig waarbij gebruikers de bevoegdheid hebben om zelf te beslissen.”

Peter De Troch >

Bosch heeft de volgende mijlpaal bereikt op zijn weg om een toonaangevende, wereldwijde leverancier van IoT te worden. De eerste stap van het bedrijf bestond uit het connecteren van auto’s, machines, gebouwen en alledaagse dingen – miljoenen keren al. Bosch verkocht in 2018 alleen al meer dan 52 miljoen web- enabled producten, een derde meer dan het jaar ervoor. Door gebruik te maken van de opensource-gebaseerde Bosch IoT Suite heeft het bedrijf reeds meer dan 10 miljoen apparaten van diverse fabrikanten geconnecteerd. Bosch werkt nu met partners samen om het mogelijk te maken deze dingen met elkaar te laten communiceren en interageren in veilige ecosystemen. De toonaangevende leverancier van technologie en diensten biedt een blik op de toekomst van geconnecteerde mobiliteit, industrie en het dagelijkse leven tijdens Bosch ConnectedWorld 2019 (BCW19) in Berlijn, een bijeenkomst onder de slogan “van het Internet der dingen naar de economie der dingen”. Distributed ledger technologies (DLT) zoals blockchain kunnen de sleuteltechnologie worden in deze domeinen. “Door het samenbrengen van de fysieke en digitale wereld maken wij het dagelijkse leven gemakkelijker,” zei Bosch CEO Denner tijdens BCW19, waar hij zo’n 5.000 technologie-adepten uit de politieke, business-, wetenschappelijke en openbare arena’s toesprak. “In de toekomst zullen dingen niet enkel geconnecteerd zijn om te communiceren, zij zullen ook samen zaken doen.”

DLT als sleuteltechnologie voor de economie van dingen

Bosch heeft een strategische interesse in deze technologieën, omdat zij de economie der dingen willen voorgaan en het mogelijk maken dat dingen onafhankelijk met elkaar communiceren en zelfs in slim contact met elkaar komen. Op het gebied van mobiliteit bijvoorbeeld kan dit helpen om routineprocedures af te handelen. Maar er kunnen ook allerlei nieuwe services ontstaan, zoals het automatisch factureren van auto-eigenaars voor het gebruik van tolwegen, parkeerplaatsen en laadstations.

Een auto die onderhandelt met laadstations

Bosch werkt samen met energieleverancier EnBW aan een prototype dat blockchaintechnologie gebruikt om het laadproces van elektrische auto’s te verbeteren. Het idee is om het hele proces te stroomlijnen en op maat van de klantenbehoeften af te stemmen. Op die manier kunnen klanten laaddiensten selecteren, reserveren en ervoor betalen zoals het hen het beste past. Zo kan de exploitant de door Bosch ontwikkelde software voor auto’s bijvoorbeeld combineren met een slim laadstationbeheer om klanten transparante prijsmodellen aan te bieden, en in realtime de opties aan te passen afhankelijk van de beschikbaarheid van de laadstations en de groene elektriciteit afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. De gehele transactie – van reservering tot betaling – is een volledig geautomatiseerde blockchainoperatie. Deze service kan ook rekening houden met andere klantenvoorkeuren. Bijvoorbeeld een klant die van koffie houdt en kleine kinderen heeft, kan een laadstation in de buurt van een speeltuin en restaurant verkiezen. De eerste proeven met dit systeem lopen al op dit moment.

Een auto die zelf het parkeergeld betaalt

Bosch en Siemens ontwikkelen gezamenlijk een tweede applicatie: een slim parkeerbeheersysteem gebaseerd op blokchain. In de toekomst zal DLT parkeren een heel stuk eenvoudiger maken. Auto’s zullen rechtstreeks met de parkeerfaciliteiten in de buurt communiceren en de beste voorwaarden onderhandelen. Zodra de auto de ingang van de gekozen parkeergarage bereikt, zal deze zichzelf aan de slagboom identificeren en wordt de slagboom geopend zonder dat de bestuurder een ticket uit de automaat hoeft te halen. De bestuurder zal de parkeergarage ook zonder tijdverlies kunnen verlaten, omdat de auto al met de slagboom aan de uitgang gecommuniceerd heeft en de betaling via een virtuele transactie geregeld heeft. Bestuurders hoeven niet langer geld bij de hand te hebben of zich zorgen te maken over een zoekgeraakt parkeerticket. Beide bedrijven hebben een prototype van dit systeem geïnstalleerd op de researchcampus van Bosch in Renningen en de Siemens-campus in München.

Verspreide structuren om het vertrouwen in het internet te herstellen

Verspreide structuren via het internet zijn de kern van DLT. In plaats van een paar platformproviders die hun data in datacenters opslaan, is de data nu verspreid over meerdere servers. “Om het vertrouwen in digitale ecosystemen op te bouwen, hebben we open platformen en een internet nodig waarbij gebruikers de bevoegdheid hebben voor zichzelf te beslissen,” zei Denner. Dat zal ook echte voordelen voor de mensen meebrengen. Als gebruikers ‘niet vrij zijn’, kan een webplatformprovider de gebruiksvoorwaarden naar willekeur aanpassen. Door onafhankelijkheid te verkrijgen van de grote internetproviders zijn gebruikers niet langer verplicht blindelings dergelijke wijzigingen te accepteren. “ Via deze verspreide structuren bouwen wij vertrouwen op in internetplatformen. Ze laten de deelnemers toe om te participeren,” zei Dr. Michael Bolle, lid van de raad van bestuur van Bosch en COO/CTO. Verspreide platformen beheerd door ecosystemen omvatten meerdere gelijkwaardige partners en zijn ook beter beschermd tegen externe aanvallen.

Het IoT leiding geven met drie T’s – things, technology, trust

Op initiatief van Bosch zullen vertegenwoordigers van toonaangevende internationale verenigingen en organisaties, met inbegrip van het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), Digital Europe, ETSI, de Eclipse Foundation, Trustable Technology, Platform Industrie 4.0, het Industrial Internet Consortium (IIC) en de Trusted IoT Alliance op 16 mei 2019 in Berlijn verzamelen voor het eerste Digital Trust Forum. De belangrijkste focus van deze bijeenkomst is de vraag hoe vertrouwen in digitale systemen opbouwen en bestendigen. Tegen 2020 zal het wereldwijde IoT-marktvolume toenemen tot 250 miljoen US dollar, een jaarlijkse stijging van 35 procent. “We kunnen geen toestand tolereren waarin de overheersende reactie op digitale innovaties wantrouwen en angst is. Om die reden is het doel van het Digital Trust Forum een open dialoog tussen experten te initiëren en vertrouwensgerelateerde zaken met betrekking tot het internet te bespreken,” zei Bolle.

5.000 deelnemers, 80 exposanten, 150 sprekers

Tijdens Bosch ConnectedWorld 2019 tonen meer dan 80 exposanten hoe snel de vooruitgang van het IoT nieuwe opportuniteiten op het werk en in het dagelijkse leven creëert. Er worden op 15 en 16 mei zo’n 5.000 deelnemers verwacht in STATION-Berlin, een locatie met een oppervlakte van 14.000 vierkante meter. De line-up van 150 sprekers omvat onder andere Bosch CEO Volkmar Denner, Munich Re CEO Joachim Wenning, Vattenfall CEO Magnus Halll en html-uitvinder en stichter van het worldwide web Sir Timothy Berners-Lee. Zo’n 700 programmeurs, startup-medewerkers en designers nemen deel aan een hackaton om nieuwe ideeën voor te stellen voor geconnecteerde oplossingen voor het dagelijkse leven, mobiliteit, productie en logistiek. Bosch ConnectedWorld is een van ’s werelds grootste internationale conferenties gewijd aan het Internet of Things.

Over Bosch

Bosch is sedert 1903 aanwezig in Nederland. De Bosch Groep telt ongeveer 3.050 medewerkers. De belangrijkste productielocaties bevinden zich in Tilburg, Boxtel en Deventer.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 428 000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Volgens de voorlopige cijfers genereerde het bedrijf in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Industry 4.0 en Connected Mobility. Bosch streeft de visie na van duurzame, veilige en inspirerende mobiliteit. Met zijn expertise in sensoren, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud kan het bedrijf haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aanbieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin oplossingen en producten aan te reiken voor een geconnecteerd leven die ofwel artificiële intelligentie (AI) bevatten of met hulp daarvan ontwikkeld of geproduceerd zijn. Bosch verbetert wereldwijd de levenskwaliteit van mensen met innovatieve en inspirerende producten en diensten. Op die manier biedt Bosch "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van het bedrijf is zijn innovatiekracht. Bosch stelt ongeveer 90 000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties.

Meer informatie is online te vinden op www.bosch-press.nl, www.bosch.nl, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, Twitter, LinkedIn en YouTube: Bosch the Netherlands.

Download persbericht

Ben je nog steeds op zoek naar iets?