Suche

Software van Bosch beschermt tegen ongevallen

Waarschuwingssysteem voor spookrijders in 13 Europese landen in gebruik

  • Een vijftiental apps bereiken miljoenen gebruikers met de spookrijderswaarschuwing van Bosch
  • Smartphone-apps waarschuwen de spookrijder en automobilisten in de buurt binnen enkele seconden
  • Jaarlijks sturen Europese radiostations bijna 4.500 waarschuwingen voor spookrijders op snelwegen uit
Spookrijderwaarschuwing Bosch

Spookrijders zijn een angstaanjagend verschijnsel. Het gevaar van een spookrijder op de snelweg is niet zo zeldzaam als velen denken. In Europa zenden verkeersinformatiekanalen jaarlijks ongeveer 4.500 spookrijdermeldingen uit. Slechts een paar duizend regels softwarecode kunnen mensenlevens redden. Bosch bewijst dat met het cloudgebaseerd spookkrijderswaarschuwingssysteem. Deze levensreddende cloudservice verwittigt niet enkel de spookrijder, maar ook de automobilisten in de gevarenzone, door het bliksemsnel verzenden van pushmeldingen in 13 Europese landen. Het systeem werd begin 2018 geïntegreerd in de radio-apps van de Duitse omroepen Antenne Bayern en Rock Antenne. Ondertussen heeft het systeem al 400.000 unieke gebruikers en is het klaar voor uitbreiding. Een vijftiental navigatie-, streaming- en radio-apps gebruiken de door Bosch ontwikkelde app-functie. Hierdoor is deze service beschikbaar voor miljoenen mensen in Europa – van Ierland tot Italië en Portugal tot Polen. “Geen verkeersdoden meer door spookrijders – dat is het doel van Bosch”, zegt Dr. Markus Heyn, lid van de Raad van Bestuur van Robert Bosch GmbH. Daarnaast ontwikkelde Bosch ook een softwaremodule voor deze digitale redder in nood. Deze module integreert de waarschuwing in de voertuiginfotainmentsystemen en is daarmee wereldwijd de enige in zijn soort.

Software raast over de wereld

Steeds meer navigatiediensten, radiostations en nieuwsdiensten integreren de cloudgebaseerde spookrijderwaarschuwing van Bosch in hun apps, en bieden gebruikers op die manier een digitale beschermengel die automobilisten op elke reis veilig houden. Met acht miljoen downloads en een miljoen maandelijkse actieve gebruikers is de Karta GPS navigatie-app (van de Portugese startup Ndrive) een van ’s werelds populairste mobiele apps. Mensen in 140 landen gebruiken deze niet alleen om de snelste weg naar hun bestemming te vinden, maar ook – dankzij Bosch en cloudconnectiviteit – als spookrijderwaarschuwing. De radio- en streamingapp van bigFM, met meer dan een half miljoen unieke gebruikers, biedt de Bosch app-functie sinds januari 2019 aan. Ook radioplayer.de, radio FFN, radio Rainbow, Rainbow 2, radio RPR, TCS, BikerSOS en vele anderen bieden deze service aan hun app- gebruikers. Meer partners wachten in de coulissen, waaronder de makers van de smartphone-apps Focus Online, Calimoto en V-Navi. “We willen de spookrijderswaarschuwing van Bosch overal inzetten. Elke verkeersdode is er een te veel”, zegt Heyn.

Slimme connectiviteitssoftware

Bijna een derde van incidenten met spookrijders stopt al nadat de spookrijder 500 meter heeft afgelegd, in het ergste geval met dodelijke gevolgen. Om te detecteren of een auto op de snelweg de verkeerde richting oprijdt, vergelijkt de cloudfunctie de werkelijke bewegingen van het voertuig met de toegestane rijrichting. Informatie hierover wordt opgeslagen in een database. De app moet op de achtergrond geopend zijn om meldingen te kunnen ontvangen. Elke bestuurder die een afrit als een oprit beschouwt, wordt gewaarschuwd door een pushmelding. Tegelijkertijd worden tegemoetkomende auto’s in de buurt gewaarschuwd voor het gevaar. Hoe meer geconnecteerde voertuigen er zijn, hoe veiliger het onzichtbare vangnet zal worden. Dit zal op zijn beurt de effectiviteit van de spookrijderswaarschuwingen verbeteren. Bosch zal een nieuwe softwaremodule gebruiken om de spookrijderswaarschuwing te integreren in de infotainmentsystemen van toekomstige voertuigen. Het dashboard zal de bestuurder dan binnen een paar seconden een waarschuwing geven. Bosch is in gesprek met meerdere autofabrikanten die de spookrijderswaarschuwing als standaardfunctie willen aanbieden.

Tags: spookrijder, wrong-way driver, Connected, App

Over Bosch

Bosch is sedert 1903 aanwezig in Nederland. De Bosch Groep telt ongeveer 3.800 medewerkers. De belangrijkste productielocaties bevinden zich in Tilburg, Boxtel, Deventer, Weert en Schiedam.

De Bosch Groep is een wereldwijd toonaangevend technologiebedrijf en dienstverlener. Er werken wereldwijd ongeveer 410.000 medewerkers (situatie op 31 december 2018). Het bedrijf genereerde in 2018 een omzet van 78,5 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor slimme woningen, slimme steden, geconnecteerde mobiliteit en geconnecteerde industrie. Ze gebruikt haar knowhow op het vlak van sensortechnologie, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud om aan haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aan te bieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin innovaties aan te reiken voor een geconnecteerd leven. Bosch verbetert wereldwijd de levenskwaliteit met producten en diensten die innovatief zijn en enthousiasmeren. Op die manier biedt de onderneming wereldwijd "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 460 dochterondernemingen en regionale filialen in zowat 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van de onderneming is haar innovatiekracht. Verdeeld over 130 vestigingen over de hele wereld stelt Bosch ongeveer 68.700 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De bijzondere aandeelhoudersstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 92 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH, een instelling van algemeen nut. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties. De overige aandelen zijn in handen van de familie Bosch en Robert Bosch GmbH.

Meer informatie is te vinden online op www.bosch.be, www.bosch.nl, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.com, www.twitter.com/BoschPresse, https://www.linkedin.com/company/bosch-the-netherlands, https://www.linkedin.com/company/bosch-belgium, www.twitter.com/BoschBelgium, www.twitter.com/BoschNederland

Ben je nog steeds op zoek naar iets?