Suche

Persbericht #Business/economy
Deel persbericht

Nieuw aanbod tweedelige remschijven van Bosch: sterker, lichter en sportiever

Remschijven Bosch
  • Nieuw aanbod tweedelige remschijven voor sportieve en veeleisende toepassingen
  • 28 nieuwe referenties vervolledigen de algemene catalogus
  • Remmen van Bosch: prestaties en veiligheid in alle omstandigheden

Leen Van Parys >

Remmen zijn zonder twijfel een van de belangrijkste veiligheidsonderdelen op een voertuig. Door de constante toename in vermogen en gewicht van voertuigen, moeten ook de prestaties van de remsystemen voortdurend verbeteren. Dat is mede mogelijk door een strenge selectie van de basismaterialen. Bosch koos er enkele jaren geleden voor om een hoog koolstofgehalte in de remschijven te integreren waardoor de warmte zich over het volledige wrijvingsoppervlak van de schijf kan verspreiden en thermische schokken en andere verstoringen voorkomen worden. De remschijven kunnen tijdens intense remfases de hitte beter absorberen, waardoor het risico op verminderde werking verkleint. De remafstand komt niet in het gedrang en de levensduur van de remschijf is langer in vergelijking met klassieke remschijven.

Lichtere en sterkere remschijven voor sportief rijgedrag

Vandaag gaat Bosch nog een stap verder en verrijkt het zijn aanbod in de remcatalogus met 28 referenties van tweedelige remschijven. Deze werden speciaal ontwikkeld om aan de hoge eisen van sportvoertuigen of veeleisende automobilisten te voldoen. Hun doeltreffendheid is al een paar jaar te zien in het Formule 1-circuit. Het principe van de tweedelige remschijven is het loskoppelen van het vaste deel van het wrijvingsonderdeel om zo het risico op slingering en barsten te voorkomen.

Het wrijvingsonderdeel bestaat uit lamellair gietijzer versterkt met een hoog koolstofgehalte, wat de slijtvastheid verbetert. Het bevestigingsgedeelte (de kom) is van aluminium en is vastgeklonken op de schijf. Zo worden vervormingen, die trillingen en ongemak kunnen veroorzaken, beperkt.

Het gebruik van aluminium voor de kom van de remschijf vermindert het gewicht van de remschijf met ongeveer 20 procent en levert dus een brandstofbesparing op. Voor de assemblage worden dan weer roestvrijstalen klinknagels gebruikt zodat vervormingen van de schijf en de kom van elkaar gescheiden worden. Dat zorgt ook voor een goede overbrenging het remkoppel. Deze technologie voldoet aan de behoeften van high-end voertuigen en aan de vraag naar het verminderen van het brandstofverbruik. De nieuwe remschijven zijn al in serie opgenomen in het BMW-gamma.

Bosch-remmen: prestaties ten dienste van de veiligheid

Bosch-ingenieurs spelen al meer dan 90 jaar een voortrekkersrol in tal van innovatieve technische ontwikkelingen, uitvindingen en patenten met betrekking tot baanbrekende remsystemen die de veiligheid van auto’s voortdurend verbeteren. Naast de elektronische systemen verbeteren de Bosch- ontwikkelingen ook de veiligheid van andere remcomponenten. In 1983 verhoogde Bosch bijvoorbeeld succesvol de remprestaties van krachtige voertuigen door het smelten van hoogwaardige carbonremschijven. Talrijke innovaties hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de remklauw tussen 2001 en 2012. Bosch heeft ook nieuwe hoogwaardige universele remvloeistoffen geïntroduceerd die voor een snellere reactie van moderne remsystemen zorgen. Dankzij deze vloeistoffen kunnen remsystemen onder alle omstandigheden al hun kracht inzetten.

Bosch produceert elk jaar bijna 20 miljoen remschijven en dekt met meer dan 1500 referenties 98 procent van het Europese voertuigenpark.

Tags: Remschijven

Over Bosch

Bosch is sedert 1903 aanwezig in Nederland. De Bosch Groep telt ongeveer 3.050 medewerkers. De belangrijkste productielocaties bevinden zich in Tilburg, Boxtel en Deventer.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 428 000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Volgens de voorlopige cijfers genereerde het bedrijf in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Industry 4.0 en Connected Mobility. Bosch streeft de visie na van duurzame, veilige en inspirerende mobiliteit. Met zijn expertise in sensoren, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud kan het bedrijf haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aanbieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin oplossingen en producten aan te reiken voor een geconnecteerd leven die ofwel artificiële intelligentie (AI) bevatten of met hulp daarvan ontwikkeld of geproduceerd zijn. Bosch verbetert wereldwijd de levenskwaliteit van mensen met innovatieve en inspirerende producten en diensten. Op die manier biedt Bosch "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van het bedrijf is zijn innovatiekracht. Bosch stelt ongeveer 90 000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties.

Meer informatie is online te vinden op www.bosch-press.nl, www.bosch.nl, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, Twitter, LinkedIn en YouTube: Bosch the Netherlands.

Download persbericht

Ben je nog steeds op zoek naar iets?