Suche

Persbericht #Internet of Things
Deel persbericht

Bosch digitaliseert bouwwerven

TRACI Bosch

Geconnecteerde sensoren verbeteren efficiëntie en bezettingsgraad van voertuigvloten

  • De Bosch IoT-oplossing TRACI lokaliseert voertuigen op bouwwerven en landbouwbedrijven
  • Wacht-, zoek- en transporttijden worden tot een minimum beperkt
  • De data verstuurd door de sensoren helpt om processen, beslissingen en machinegebruik te verbeteren
  • Energiebesparende communicatie via het LoRaWAN-netwerk

Sandra Vancolen >

X

Voertuigen zoals graafmachines en kiepwagens die op grote bouwwerven niet gelokaliseerd kunnen worden, brengen kopzorgen en mogelijke vertragingen. Waar zijn mijn voertuigen? Hoeveel uren zijn ze al in gebruik? Het zijn vragen die vlootbeheerders in de bouwindustrie en de landbouwsector moeten kunnen beantwoorden als ze hun voertuigen zo efficiënt mogelijk willen inzetten. De ‘Bosch Asset Tracing Solution’ – kortweg Bosch TRACI – biedt hiervoor een oplossing. Deze robuuste, IoT-connectiviteitsoplossing kan eenvoudig worden gemonteerd op bestaande voertuigen. “Bosch TRACI biedt alle relevante data nodig voor het verbeteren van de efficiëntie en bezettingsgraad van elk voertuig,” zegt Jan Philipp Büchner, de productmanager verantwoordelijk voor Bosch TRACI. “Het helpt de wacht-, zoek- en transporttijden tot een minimum te beperken.” De oplossing van Bosch bevat een sensordoos, cloud-gebaseerde evaluatiesoftware en een brede waaier aan digitale diensten.

Verbeteringen door tracking

De groei in productiviteit in de bouwsector is aanzienlijk lager dan in andere sectoren. Een van de redenen hiervoor is de toenemende moeilijkheid om het overzicht te behouden over alle machines en onderdelen op steeds grotere en complexere bouwprojecten. Bosch TRACI verbetert de gebruiksratio van de machines en versnelt het proces van distributie van de materialen. Elk voertuig wordt eerst uitgerust met een Bosch TRACI-tag, een compacte sensordoos met eigen energievoorziening. Deze verzamelt de nodige data, zoals de positie en de beweging van het voertuig. Deze data wordt gecodeerd en via een LoRaWAN- netwerk verstuurd naar de Bosch IoT-cloud, waar het gedecodeerd wordt. Klanten en gebruikers hebben vervolgens toegang tot de sensorgegevens en kunnen deze integreren in hun softwaresystemen voor logistiek, tijds- en operationele planning. De data kan ook rechtstreeks op een smartphone of in een webbrowser gevisualiseerd worden.

Opvolgen van voertuig- en machineparken

In landbouwscenario’s sluit de ‘Bosch Asset Tracing Solution’ perfect aan bij bestaande landbouwmachinesystemen en bij de sensorgebaseerde monitoroplossingen van de Bosch start-up Deepfield. TRACI kan ook gebruikt worden om de werkuren van gekoppelde machines (zoals een zaaimachine zonder eigen stroomvoorziening) op te volgen en om te bepalen wanneer operatoren aan belangrijke onderhoudswerken herinnerd moeten worden. Dit vermindert het risico op defecten of dure herstellingen significant. Het ‘Connected Agriculture-platform’ van Bosch zorgt voor een eenvoudige uitwisseling van gegevens en een probleemloze interactie met bestaande Bosch-oplossingen.

Robuust, duurzaam en veelzijdig

Tijdens de ontwikkeling van Bosch TRACI lag de nadruk niet enkel op gegevensbeveiliging en integratiegemak, maar ook op de noodzaak om te weerstaan aan de ruige omgevingscondities op bouwwerven en landbouwvelden. De Bosch TRACI-tags voldoen aan de hoogste dichtheidsklasse. Daardoor kunnen de machines waarop ze geïnstalleerd zijn, schoongemaakt worden met hogedrukstoomstralen. De tags zijn ook bijzonder resistent tegen schokken en vloeistoffen.

In typische toepassingen is de levensduur van een sensor drie tot zes jaar. Dat kan worden verlengd tot tien jaar als de meet- en transmissie-intervallen voor sensordata worden gereduceerd. De slimme softwarealgoritmes van de sensor bereiken dit door bijvoorbeeld het opslaan van positiedata te beperken tot situaties waarin de sensor wordt bewogen. Een hoog niveau van robuustheid en lange levensduur leiden tot potentiële gebruiksmogelijkheden op andere markten. In bijvoorbeeld smart city-scenario’s kunnen de sensoren het beheer van lokale overheidsvoertuigen en technologie gemakkelijker maken. Ze kunnen bewegingen in infrastructuur vastleggen - zoals hoogspanningsmasten - waardoor metaalmoeheid en schade tijdig worden gedetecteerd. In mijnen kunnen ze dienen om de staat van machines en transportbanden te controleren zodat indien nodig onderhoudswerken kunnen worden uitgevoerd.

LoRaWAN – een kostenefficiënt, energiebesparend netwerk

Bosch TRACI maakt gebruik van het draadloze IoT-netwerk LoRaWAN (long-range wide-area network). De ontwikkeling van deze standaard wordt gepromoot door de LoRa Alliance. Deze standaard laat gebruikers ook toe hun eigen netwerk op te zetten, vergelijkbaar met een wifinetwerk thuis. Anders dan bij wifi heeft een LoRa-netwerk een bereik van verschillende kilometers, maar met lagere bandbreedtes. Toch zijn deze bandbreedtes meer dan voldoende voor de data die de Bosch TRACI-tag verzendt. Er zijn ook openbaar beschikbare LoRaWAN- netwerken, beheerd door commerciële operatoren. Net zoals bij bestaande mobiele netwerken, verzamelen en verzenden deze netwerken de gegevens van LoRa-sensoren. LoRaWAN-netwerken zijn - vrijwel geruisloos - al in gebruik in Frankrijk, Zwitserland en de Benelux, terwijl een publiek netwerk wordt uitgebouwd in Duitsland. Bosch werkt al samen met verschillende providers in deze landen en kan zijn klanten de optie bieden om deze openbare netwerken te gebruiken voor TRACI. Bosch TRACI kan ook worden gebruikt in ‘The Things Network’, een open, community-based initiatief dat iedereen uitnodigt om deel uit te maken van een globaal IoT-netwerk en het ook zelf te gebruiken. Begin 2018 waren er meer dan 3.400 LoRa-stations in meer dan 80 landen in gebruik.

Tags: IoT, TRACI

Over Bosch

Bosch is sedert 1903 aanwezig in Nederland. De Bosch Groep telt ongeveer 3.050 medewerkers. De belangrijkste productielocaties bevinden zich in Tilburg, Boxtel en Deventer.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 428 000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Volgens de voorlopige cijfers genereerde het bedrijf in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Industry 4.0 en Connected Mobility. Bosch streeft de visie na van duurzame, veilige en inspirerende mobiliteit. Met zijn expertise in sensoren, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud kan het bedrijf haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aanbieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin oplossingen en producten aan te reiken voor een geconnecteerd leven die ofwel artificiële intelligentie (AI) bevatten of met hulp daarvan ontwikkeld of geproduceerd zijn. Bosch verbetert wereldwijd de levenskwaliteit van mensen met innovatieve en inspirerende producten en diensten. Op die manier biedt Bosch "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van het bedrijf is zijn innovatiekracht. Bosch stelt ongeveer 90 000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties.

Meer informatie is online te vinden op www.bosch-press.nl, www.bosch.nl, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, Twitter, LinkedIn en YouTube: Bosch the Netherlands.

Download persbericht

Ben je nog steeds op zoek naar iets?