Suche

Persbericht #Industry 4.0
Deel persbericht

CUE2018

On board with Bosch: Innovatieve podium-, audio- en beveiligingstechnologie voor de entertainmentsector

  • Bosch Rexroth werkt volledig concept uit van A tot Z
  • RTS Intercom Systems zorgt high-end communicatie in elke ruimte
  • Optimale beveiling met slimme camera’s en branddetectiesystemen
  • Ontdek Bosch op CUE2018 in Rotterdam Ahoy, standnummer 500

Peter De Troch >

Rotterdam - Goede podiumtechnologie is belangrijk voor een indrukwekkende show, maar moet vooral uiterst veilig zijn. Bovendien moet de techniek gemakkelijk te bedienen en achteraf uit te breiden zijn. Dat geldt niet enkel voor theaters, maar ook voor cruiseschepen. Dankzij de jarenlange ervaring is Bosch met zijn podium- en audiotechnologie steeds meer aanwezig op cruiseschepen. In juli 2016 ondertekenden Bosch Rexroth en scheepsbouwer Meyer Werft een akkoord voor de uitrusting van meerdere cruiseschepen met Rexroth-podiumtechnologie. Op CUE2018 zet Bosch zijn expertise in podium-, audio- en beveiligingstechnologie in de kijker. CUE2018 vindt plaats van 15 tot 17 januari 2018 in Rotterdam Ahoy.

Prachtvertolkingen op, naast en achter het podium

Podiumtechnologie op cruiseschepen moet aan verschillende eisen voldoen. Bosch Rexroth werkt het volledige concept uit van A tot Z. Allereerst concentreert een ervaren team van specialisten zich uitsluitend op de automatisering. Dit team bekijkt welke combinatie van energie-efficiënte elektrische aandrijvingen en krachtige, compacte oplossingen van hydrauliek het meest geschikt is. De scheiding tussen elektriciteitsproductie en werkelijke beweging zorgt voor uiterst stille actie op het podium en garandeert tegelijkertijd een hoge dynamiek en snelheid.

Daarnaast is ook de veiligheid van de acteurs en de crew achter de schermen een belangrijke eis. Rexroth combineert alle gebruikte technologieën in een bewezen en genormeerd veiligheidsconcept. Het Rexroth SYB 3.0 podiumcontrolesysteem biedt het hoogste veiligheidsniveau in elke configuratie. Het systeem communiceert via het SYBnet in realtime met alle aandrijfsystemen en levert een hoog niveau van synchronisatieprecisie voor optimaal gecoördineerde bewegingen. Podiumcontroletechnologie biedt ook alle mogelijkheden voor een comfortabele integratie van licht- en audiotechniek. Met een standaard notebook en de Rexroth-software, kunnen regisseurs transformaties in een driedimensionaal theater bij voorbaat simuleren en speciale effecten visualiseren.

High-end communicatie in elke ruimte

Voor een geslaagde voorstelling of show is ook een perfect geluid een must. Op cruiseschepen is er de extra uitdaging dat niet alleen in de entertainmentruimtes communicatie nodig is, maar ook in andere openbare ruimtes. De kapitein moet (in geval van nood) zijn passagiers kunnen toespreken. Daarom is het belangrijk dat alle mediakanalen in een netwerk geïntegreerd zijn.

De RTS ADAM-M intercommatrix beantwoordt perfect aan de veeleisende communicatievereisten op een cruiseschip. Naast de conventionele “partyline”-communicatie laat dit systeem toe om een gerichte point-to-point communicatie tussen de individuele netwerkknooppunten te voeren. De verbinding van de audio- en intercomsignalen wordt gewaarborgd in zowel de analoge als digitale modus. Digitale communicatie wordt gerealiseerd via de volledig geïntegreerde RTS OMNEO-medianetwerkarchitectuur. OMNEO gebruikt standaard TCP-IP-netwerken voor multichanneltransmissie van audio- en datasignalen, geschikt voor uitzenden vrijwel zonder vertraging. Het IP-netwerk bedient niet alleen de talrijke permanent geïnstalleerde RTS-intercomstations, maar laat ook toe op elk moment mobiele communicatiestations op het intercomsysteem aan te sluiten, en dat overal waar nodig op het cruiseschip.

De divisie RTS Intercom Systems maakt sinds 2006 deel uit van de Bosch Groep en werkt nauw samen met lokale partners.

Optimale beveiling met slimme camera’s en branddetectiesystemen

Ook de veiligheid van iedereen aan boord is van cruciaal belang. Systemen voor brandveiligheid, uitgerust met rookmelders, handbrandmelders, ontruimingsinstallatie en/of signaalgevers kunnen samen met systemen voor videobewaking en toegangscontrole in één managementsysteem geïntegreerd worden. Op die manier kan de eindgebruiker vanuit één controlekamer alles overzien en bedienen.

Met de 360-gradencamera’s van Bosch kan een grote ruimte met één enkele camera bewaakt worden. Dat is ideaal geschikt voor cruiseschepen. Deze panoramische camera’s zijn voorzien van een visoogobjectief en bevatten ingebouwde intelligentie die de beelden automatisch corrigeert naar bruikbare 2D-beelden. Zo zijn er geen ‘blinde vlekken’ meer en wordt met slechts één camera een totaaloverzicht verkregen.

Daarnaast hebben alle Bosch-camera’s ook de intelligentie om beelden te analyseren. Zo kunnen met intelligent video analytics (IVA) onbeheerde tassen of te verwijderen objecten gedetecteerd worden. Daarnaast kunnen personen ook geteld of gevolgd worden en kunnen via forensic search de opgeslagen beelden doorzocht worden.

Op het buitendek zijn de robuuste Metal Mickey-camera’s van Bosch dan weer ideaal om in weer en wind de veiligheid te garanderen.

Over Bosch

Bosch is sedert 1903 aanwezig in Nederland. De Bosch Groep telt ongeveer 3.050 medewerkers. De belangrijkste productielocaties bevinden zich in Tilburg, Boxtel en Deventer.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 428 000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Volgens de voorlopige cijfers genereerde het bedrijf in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Industry 4.0 en Connected Mobility. Bosch streeft de visie na van duurzame, veilige en inspirerende mobiliteit. Met zijn expertise in sensoren, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud kan het bedrijf haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aanbieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin oplossingen en producten aan te reiken voor een geconnecteerd leven die ofwel artificiële intelligentie (AI) bevatten of met hulp daarvan ontwikkeld of geproduceerd zijn. Bosch verbetert wereldwijd de levenskwaliteit van mensen met innovatieve en inspirerende producten en diensten. Op die manier biedt Bosch "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van het bedrijf is zijn innovatiekracht. Bosch stelt ongeveer 90 000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties.

Meer informatie is online te vinden op www.bosch-press.nl, www.bosch.nl, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, Twitter, LinkedIn en YouTube: Bosch the Netherlands.

Download persbericht

Ben je nog steeds op zoek naar iets?