Suche

Bosch en Daimler werken samen aan volledig geautomatiseerd rijden zonder bestuurder

Peter De Troch >

  • Samenwerking tussen Bosch en Daimler moet het mogelijk maken om in het begin van het volgende decennium volledig geautomatiseerd rijden zonder bestuurder te introduceren.
  • Doel is een volwaardig systeem voor zelfrijdende auto’s zonder bestuurder in stadsverkeer te ontwikkelen en op de markt te brengen, voor serieproductie.

Bosch en Daimler gaan samenwerken aan de ontwikkeling van volledig geautomatiseerd rijden zonder bestuurder. De twee ondernemingen hebben hiertoe een samenwerkingsakkoord gesloten, met als doel volledig geautomatiseerd rijden (SAE niveau 4) zonder bestuurder in stadsverkeer te introduceren tegen het begin van het volgende decennium. De twee bedrijven willen samen de nodige software en algoritmes ontwikkelen die voor de zelfrijdende voertuigen nodig zijn. Het project combineert de algemene auto-expertise van de toonaangevende autobouwer en wereldwijde marktleider met de systeem- en materiaalexpertise van ’s werelds meest toonaangevende fabrikant van elektronische apparatuur. De zo ontstane synergie moet het mogelijk maken deze technologie zo veilig en zo snel mogelijk in serie te produceren en op de markt te brengen.

De auto komt naar de bestuurder

Dankzij volledig geautomatiseerd rijden zonder bestuurder in een stedelijke omgeving willen Bosch en Daimler de doorstroming van het stadsverkeer verbeteren, de veiligheid op de weg vergroten en een belangrijke bijdrage leveren aan het verkeer van de toekomst. De technologie maakt vooral het autodelen aantrekkelijker. Ze geeft mensen de kans om hun tijd in de auto beter te besteden en biedt bijvoorbeeld nieuwe mobiliteitsmogelijkheden aan wie geen rijbewijs heeft. Met dit project wil men in de eerste plaats een rijsysteem ontwikkelen en helemaal op punt stellen om in serie te produceren, zodat de auto’s perfect autonoom in de stad kunnen rondrijden. Het achterliggende idee is dat de auto naar de bestuurder komt, niet andersom.Binnen een afgebakende zone in de stad kunnen de gebruikers met alle gemak via hun smartphone een deelauto of een robottaxi bestellen die naar hen toe komt en die zonder bestuurder de reis voortzet. Binnen een afgebakende zone in de stad kunnen de gebruikers met alle gemak via hun smartphone een deelauto of een robottaxi bestellen die naar hen toe komt en die zonder bestuurder de reis voortzet.

Over Bosch

De Bosch Groep is een wereldwijd toonaangevend technologiebedrijf en dienstverlener. Er werken wereldwijd ongeveer 400.000 medewerkers (situatie op 31 december 2019). Het bedrijf realiseerde in 2019 een omzet van 77,7 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Connected Mobility en Industry 4.0. Ze gebruikt haar knowhow op het vlak van sensortechnologie, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud om aan haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aan te bieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin innovaties aan te reiken voor een geconnecteerd leven. Bosch verbetert de levenskwaliteit wereldwijd met producten en diensten die innovatief zijn en enthousiasmeren. Op die manier biedt de onderneming wereldwijd "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 440 dochterondernemingen en regionale filialen in zowat 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van de onderneming is haar innovatiekracht. Bosch stelt ongeveer 72,600 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 126 locaties wereldwijd, inclusief ongeveer 30,000 softwareontwikkelaars.

De Bosch Groep is een wereldwijd toonaangevend technologiebedrijf en dienstverlener. Er werken wereldwijd ongeveer 403.000 medewerkers (situatie op 31 december 2019). Volgens voorlopige cijfers realiseerde het bedrijf in 2019 een omzet van 77,9 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Smart City, Connected Mobility en Industry 4.0. Ze gebruikt haar knowhow op het vlak van sensortechnologie, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud om aan haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aan te bieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin innovaties aan te reiken voor een geconnecteerd leven. Bosch verbetert de levenskwaliteit wereldwijd met producten en diensten die innovatief zijn en enthousiasmeren. Op die manier biedt de onderneming wereldwijd "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 440 dochterondernemingen en regionale filialen in zowat 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van de onderneming is haar innovatiekracht. Verdeeld over 125 vestigingen over de hele wereld stelt Bosch ongeveer 72,000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De bijzondere aandeelhoudersstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 92 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH, een instelling van algemeen nut. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties. De overige aandelen zijn in handen van de familie Bosch en Robert Bosch GmbH.

Meer informatie is te vinden online op www.bosch-press.nl, www.bosch.nl, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, http://www.twitter.com/BoschNederland, www.linkedin.com/company/bosch-the-netherlands/ en YouTube: Bosch the Netherlands

Ben je nog steeds op zoek naar iets?