Suche

Persbericht #Internet of Things
Deel persbericht

Connect-o-Meter: Nederlanders staan open voor nieuwste technologieën

Peiling van Bosch naar mate waarin Nederlanders reeds geconnecteerd zijn

  • 26 procent van de Nederlanders is een Superconnector
  • 39 procent is een Connect-o-Starter
  • Nieuwe technologieën pas breed aanvaard als nut bewezen is

Peter De Troch >

Nederlanders hebben interesse in nieuwe technologieën, maar zijn eerder terughoudend als het aankomt op het effectief gebruik ervan. Een nieuwe technologie moet eerst zijn nut bewijzen voor deze breed toegepast wordt. Het opgeven van de privacy en het verlies van controle (niet langer alles zelf controleren) zijn de voornaamste belemmeringen om nieuwe technologische snufjes meteen te omarmen. Daarnaast is de gemiddelde Nederlander ook vrij pragmatisch: waar traditionele middelen praktischer zijn (zoals bijvoorbeeld een boodschappenlijstje op papier), dan kiest de Nederlander daarvoor. Dat blijkt uit een peiling* van Bosch bij 1.000 Nederlanders boven 18 jaar.

De meeste Nederlanders zijn een Connect-o-Starter

Mentaal is de Nederlander helemaal klaar voor de digitale (r)evolutie. 54 procent van de ondervraagden beweert helemaal te snappen hoe die nieuwe technologieën werken. Maar dat betekent niet dat de Nederlander de laatste snufjes meteen in huis haalt. 26 procent van de Nederlanders is een Superconnector: zij zijn al sterk geconnecteerd en willen alle nieuwe snufjes en gadgets meteen uitproberen. De meeste Nederlanders (39 procent) zijn een Connect-o-Starter: zij vinden al die nieuwe technologieën leuk, maar halen ze niet meteen in huis. Zij willen eerst afwachten wat de meerwaarde is. 17 procent van de Nederlanders is dan weer een Connect-o-Afwachter. Deze Nederlanders zeggen niet meteen ‘neen’ tegen een bepaald gadget, maar zijn voor het gebruik ervan niet bereid hun privacy op te geven.

Nederlander is geconnecteerd als hij meerwaarde ziet

Nederlanders vinden een app of gadget pas interessant als die ook echt een meerwaarde biedt. Zo vindt 55 procent van de Nederlanders een app die het energieverbruik vermindert een interessant hulpmiddel. En een app die op afstand de lichten in het huis kan regelen vindt bijna de helft van de Nederlanders handig. Ook een traffic jam assistent (43 procent), die het autorijden tijdens files overneemt of een geconnecteerde wasmachine (45 procent), die zelf het wasprogramma instelt en automatisch wasmiddel toevoegt, weten de Nederlanders wel te waarderen. Een auto die zichzelf parkeert is voor 19 procent van de Nederlanders interessant.

Nieuwe diensten als Uber (taxidienst via een app) of Payconiq (betalen via de smartphone) vragen tijd vooraleer ze door een groot deel van de Nederlanders gebruikt worden. Zeventien procent van de ondervraagden, en dan met name de jongere generatie (18-34 jaar), zou na een avondje stappen en het missen van de laatste trein of bus via Uber vervoer naar huis regelen; 38 procent zou een traditionele taxi bellen en 27 procent belt een vriend(in) om hem of haar te komen oppikken. Daarnaast betaalt de Nederlander het liefst cash of met de bankkaart, betalen via de smartphone (5 procent) of met Payconic (1 procent) wordt amper toegepast.

En aan sommige gewoontes blijft de Nederlander hardnekkig vasthouden: 69 procent gaat met een handgeschreven lijstje naar de supermarkt en 59 procent zet ’s ochtends zelf zijn koffie (en niet vanop afstand met een app). Daarnaast print 43 procent nog steeds zijn tickets af voor hij of zij naar de luchthaven vertrekt.

De Connect-o-Meter: hoe geconnecteerd ben jij?

De Connect-o-Meter peilt naar de mate waarin de Nederlanders reeds geconnecteerd zijn en open staan om de nieuwste technologieën te gebruiken. Wil jij weten hoe geconnecteerd je al bent? Doe de test hier en ontdek of je een Connect-o-Scepticus, Connect-o-Afwachter, Connect-o-Starter of een Superconnector bent.

*Peiling uitgevoerd door iVox in opdracht van Bosch in januari 2018 bij 1.000 Nederlanders (50% mannen en 50% vrouwen) boven 18 jaar.

Over Bosch

Bosch is sedert 1903 aanwezig in Nederland. De Bosch Groep telt ongeveer 3.050 medewerkers. De belangrijkste productielocaties bevinden zich in Tilburg, Boxtel en Deventer.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 428 000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Volgens de voorlopige cijfers genereerde het bedrijf in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Industry 4.0 en Connected Mobility. Bosch streeft de visie na van duurzame, veilige en inspirerende mobiliteit. Met zijn expertise in sensoren, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud kan het bedrijf haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aanbieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin oplossingen en producten aan te reiken voor een geconnecteerd leven die ofwel artificiële intelligentie (AI) bevatten of met hulp daarvan ontwikkeld of geproduceerd zijn. Bosch verbetert wereldwijd de levenskwaliteit van mensen met innovatieve en inspirerende producten en diensten. Op die manier biedt Bosch "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van het bedrijf is zijn innovatiekracht. Bosch stelt ongeveer 90 000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties.

Meer informatie is online te vinden op www.bosch-press.nl, www.bosch.nl, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, Twitter, LinkedIn en YouTube: Bosch the Netherlands.

Download persbericht

Ben je nog steeds op zoek naar iets?