Suche

Persbericht #Automated mobility
Deel persbericht

Bosch en Daimler werken samen aan volledig geautomatiseerd rijden zonder bestuurder

  • Samenwerking tussen Bosch en Daimler moet het mogelijk maken om in het begin van het volgende decennium volledig geautomatiseerd rijden zonder bestuurder te introduceren.
  • Doel is een volwaardig systeem voor zelfrijdende auto’s zonder bestuurder in stadsverkeer te ontwikkelen en op de markt te brengen, voor serieproductie.

Peter De Troch >

Bosch en Daimler gaan samenwerken aan de ontwikkeling van volledig geautomatiseerd rijden zonder bestuurder. De twee ondernemingen hebben hiertoe een samenwerkingsakkoord gesloten, met als doel volledig geautomatiseerd rijden (SAE niveau 4) zonder bestuurder in stadsverkeer te introduceren tegen het begin van het volgende decennium. De twee bedrijven willen samen de nodige software en algoritmes ontwikkelen die voor de zelfrijdende voertuigen nodig zijn. Het project combineert de algemene auto-expertise van de toonaangevende autobouwer en wereldwijde marktleider met de systeem- en materiaalexpertise van ’s werelds meest toonaangevende fabrikant van elektronische apparatuur. De zo ontstane synergie moet het mogelijk maken deze technologie zo veilig en zo snel mogelijk in serie te produceren en op de markt te brengen.

De auto komt naar de bestuurder

Dankzij volledig geautomatiseerd rijden zonder bestuurder in een stedelijke omgeving willen Bosch en Daimler de doorstroming van het stadsverkeer verbeteren, de veiligheid op de weg vergroten en een belangrijke bijdrage leveren aan het verkeer van de toekomst. De technologie maakt vooral het autodelen aantrekkelijker. Ze geeft mensen de kans om hun tijd in de auto beter te besteden en biedt bijvoorbeeld nieuwe mobiliteitsmogelijkheden aan wie geen rijbewijs heeft. Met dit project wil men in de eerste plaats een rijsysteem ontwikkelen en helemaal op punt stellen om in serie te produceren, zodat de auto’s perfect autonoom in de stad kunnen rondrijden. Het achterliggende idee is dat de auto naar de bestuurder komt, niet andersom.Binnen een afgebakende zone in de stad kunnen de gebruikers met alle gemak via hun smartphone een deelauto of een robottaxi bestellen die naar hen toe komt en die zonder bestuurder de reis voortzet. Binnen een afgebakende zone in de stad kunnen de gebruikers met alle gemak via hun smartphone een deelauto of een robottaxi bestellen die naar hen toe komt en die zonder bestuurder de reis voortzet.

Over Bosch

Bosch is sedert 1903 aanwezig in Nederland. De Bosch Groep telt ongeveer 3.000 medewerkers. De belangrijkste productielocaties bevinden zich in Tilburg, Boxtel en Deventer.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 429.000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Het bedrijf genereerde in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Met haar zakelijke activiteiten streeft het bedrijf ernaar technologie te gebruiken om universele trends zoals automatisering, elektrificatie, digitalisering, connectiviteit en duurzaamheid vorm te geven. In deze context versterkt de brede diversificatie van Bosch over regio's en industrieën haar innovatiekracht en robuustheid. Bosch maakt gebruik van haar bewezen expertise op het gebied van sensortechnologie, software en diensten om klanten oplossingen over verschillende domeinen aan te bieden vanuit één bron. Het past ook haar expertise op het gebied van connectiviteit en kunstmatige intelligentie toe om gebruiksvriendelijke, duurzame producten te ontwikkelen en te produceren. Met "Technologie voor het leven", wil Bosch de kwaliteit van leven verbeteren en natuurlijke hulpbronnen behouden. De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De innovatieve kracht van Bosch is essentieel voor de verdere ontwikkeling van het bedrijf. Bosch stelt ongeveer 90.000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Het is belast met de taak om de langdurige voortbestaan van het bedrijf en met name haar financiële onafhankelijkheid te waarborgen - in overeenstemming met de missie die is overgedragen in het testament van de oprichter van het bedrijf, Robert Bosch.

Meer informatie is online te vinden op www.bosch-press.nl, www.bosch.nl, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, Twitter, LinkedIn en YouTube: Bosch the Netherlands.

Download persbericht

Ben je nog steeds op zoek naar iets?