Suche

Persbericht #Automated mobility
Deel persbericht

Onderzoek Bosch toont aan dat Nederlander rijhulpsystemen onvoldoende kent

Autokennisquiz Bosch Nederland

Kennis van autotechnologie is beperkt

  • Onderzoek van Bosch bij 1.000 Nederlanders (+18) rond autotechnologie
  • 12 procent van Nederlanders mag zich een auto-expert noemen
  • Nieuwere technologieën zijn wél gekend bij het grote publiek

Sandra Vancolen >

X

“Mijn auto heeft geen geheimen voor mij” – We zijn er allemaal van overtuigd dat onze autokennis ruim voldoende is. Toch komen we vaak niet verder dan de kleur, het model en het merk van onze auto. Bosch deed een bevraging over nieuwe en iets oudere technologieën bij 1.000 Nederlanders. Hieruit blijkt dat slechts 12 procent van de Nederlanders zich een echte autofreak mag noemen. ABS, ESP® en de Euro 6-norm zijn bij de meeste Nederlanders onvoldoende gekend.

"Wat ons erg opvalt is dat nieuwere technologieën, zoals Adaptive Cruise Control (ACC) of eCall vrij goed gekend zijn, terwijl de kennis over het antiblokkeersysteem ABS of het elektronisch stabiliteitsprogramma ESP® – systemen die al langer op de markt zijn en standaard in elke auto zitten – nog steeds vragen oproepen," zegt Sandra Vancolen, Marketing en eMobility Team Leader bij Bosch.

ABS? ESP®? Zit dat ook in mijn auto?

Het is exact veertig jaar geleden dat ABS op de markt werd gebracht. Ondertussen is dit standaard geïnstalleerd op alle nieuwe auto’s binnen de EU. Toch weet maar een vierde van de ondervraagden wat de beste remtechniek is als een auto ABS heeft.

Ook het elektronisch stabiliteitsprogramma ESP®, dat sinds november 2014 op elke nieuwe auto in de EU ingebouwd is, is weinig gekend. Slechts 29 procent van de ondervraagden herkent het symbool van ESP® op het dashboard.

De ondervraagden scoren beter op vragen over nieuwere veiligheids- en rijhulpsystemen. Zo weet maar liefst 61 procent waarvoor eCall dient. Vanaf 1 april 2018 is eCall in elke nieuwe auto verplicht. Ook de vraag over AdBlue scoort goed: 57 procent van de respondenten kon deze vraag goed beantwoorden.

“Men kan niet verwachten dat elke Nederlander een expert in autotechnologie is en weet wat GTI betekent of wat een brandstofpomp doet, maar het is wel belangrijk om de veiligheidssystemen in de auto te kennen en ze op de juiste manier te gebruiken. Deze systemen helpen levens redden,” besluit Sandra Vancolen.

Wil je ook graag weten of je een echte autokenner of eerder een autoleek bent? Doe dan mee aan de Autokennisquiz en ontdek het zelf. (https://ivox.socratos.net/direct/autokennisquiz_en)

Over Bosch

Bosch is sedert 1903 aanwezig in Nederland. De Bosch Groep telt ongeveer 3.050 medewerkers. De belangrijkste productielocaties bevinden zich in Tilburg, Boxtel en Deventer.

De Bosch Groep is een toonaangevende wereldwijde leverancier van technologie en diensten. Er werken wereldwijd ongeveer 428 000 medewerkers (situatie op 31 december 2023). Volgens de voorlopige cijfers genereerde het bedrijf in 2023 een omzet van 91,6 miljard euro. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier bedrijfssectoren: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods en Energy and Building Technology. Als toonaangevende IoT-onderneming biedt Bosch innovatieve oplossingen voor Smart Home, Industry 4.0 en Connected Mobility. Bosch streeft de visie na van duurzame, veilige en inspirerende mobiliteit. Met zijn expertise in sensoren, software en diensten, alsook haar eigen IoT-cloud kan het bedrijf haar klanten geconnecteerde, domeinoverschrijdende oplossingen aanbieden vanuit één enkele bron. De strategische doelstelling van de Bosch Groep bestaat erin oplossingen en producten aan te reiken voor een geconnecteerd leven die ofwel artificiële intelligentie (AI) bevatten of met hulp daarvan ontwikkeld of geproduceerd zijn. Bosch verbetert wereldwijd de levenskwaliteit van mensen met innovatieve en inspirerende producten en diensten. Op die manier biedt Bosch "Technologie voor het leven". De Bosch Groep bestaat uit Robert Bosch GmbH en de ongeveer 470 dochterondernemingen en regionale filialen in meer dan 60 landen. Verkoop- en dienstverlenende partners meegerekend dekt het wereldwijde productie-, ontwikkelings- en verkoopnetwerk van Bosch nagenoeg elk land in de wereld. De basis voor de toekomstige groei van het bedrijf is zijn innovatiekracht. Bosch stelt ongeveer 90 000 medewerkers te werk in onderzoek en ontwikkeling in 136 locaties wereldwijd, waarvan ongeveer 48.000 softwareontwikkelaars.

De onderneming werd in 1886 in Stuttgart opgericht door Robert Bosch (1861-1942) als 'Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek'. De ondernemingsstructuur van Robert Bosch GmbH staat garant voor de ondernemingsautonomie van de Bosch Groep. Die structuur biedt de onderneming de mogelijkheid om op lange termijn te plannen en te investeren in toekomstgerichte oplossingen. In totaal is 94 procent van de aandelen van Robert Bosch GmbH in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH. De overige aandelen zijn in handen van Robert Bosch GmbH en van een vennootschap die eigendom is van de familie Bosch. De meerderheid van de stemrechten ligt bij Robert Bosch Industrietreuhand KG. Die vervult de ondernemingsfuncties.

Meer informatie is online te vinden op www.bosch-press.nl, www.bosch.nl, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, Twitter, LinkedIn en YouTube: Bosch the Netherlands.

Download persbericht

Ben je nog steeds op zoek naar iets?